Πρόστιμο – «μαμούθ» καλείται να πληρώσει η Ρωσία
- 28/07/2014, 12:12
- SHARE
Αποζημίωση ύψους 50 δισ. δολαρίων επιδίκασε το διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos.
Η Ρωσία καταδικάστηκε από το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης να καταβάλει 50 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στους μετόχους της πετρελαϊκής εταιρείας Yukos για απαλλοτρίωση των μετοχών τους, ανακοίνωσαν οι συνήγοροι των μετόχων στο Λονδίνο.
«Η επίθεση κατά της Yukos είχε πολιτικά κίνητρα», τόνισε ο Τιμ Οζμπορν, διευθυντής της εταιρείας χαρτοφυλακίου GML περιστοιχισμένος από τους δικηγόρους του, οι οποίοι τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής στην ιστορία της εκδίκασης επιχειρηματικών διαφορών.
«Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο ένδικό μέσο για να υπερασπισθεί τη θέση της», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μετά την καταδίκη της χώρας.
«Η πλευρά της Ρωσίας και οι αρχές που εκπροσωπούν τη Ρωσία στη διαδικασία, έχουν φυσικά την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα για να υπερασπισθούν τη θέση τους», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγη ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης.
Ο όμιλος GML είναι η εταιρεία χαρτοφυλακίου τους Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρώην «ολιγάρχη», επικριτικού απέναντι στον Κρεμλίνο και πρώην ιδιοκτήτη του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, ο οποίος πέρασε δέκα χρόνια στη φυλακή και αποφυλακίσθηκε στις 20 Δεκεμβρίου έπειτα από αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Χοντορκόφσκι δήλωσε πως είναι «εξαιρετικό» που οι μέτοχοι «έχουν την ευκαιρία να ανακτήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία» και διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν περιλαμβάνεται στους ενάγοντες και δεν έχει οικονομικό όφελος από την έκβαση της διαδικασίας.
Στις αρχές του 2014, ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει στην αγωγή κατά του ρωσικού κράτους.
Από την πλευρά του, ο Λεονίντ Νεφζλίν, πρώην ανώτατο στέλεχος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού και εκ των τελευταίων κύριων μετόχων, εξέφρασε επίσης, από το Ισραήλ, την ικανοποίησή του για την απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το διεθνές δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε ότι η Ρωσία παραβίασε τους διεθνείς κανόνες και απαλλοτρίωσε παρανόμως την Yukos», είπε ο Νεφζλίν, ο οποίος κατέφυγε στο Ισραήλ για να αποφύγει την δίωξη εναντίον του και έχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη στη Ρωσία. Διέθετε περί το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Yukos.
Το ύψος της αποζημίωσης που ορίσθηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης είναι 20 φορές μεγαλύτερο από οποιοδήποτε ποσό έχει ποτέ ορισθεί ως αποζημίωση από το δικαστήριο αυτό.
Η Ρωσία έχει προθεσμία 180 ημερών, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2015, για να αρχίσει την καταβολή της αποζημίωσης των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά την λήξη της προθεσμίας αυτής θα αρχίσουν να επιβάλλονται τόκοι υπερημερίας.
Η αγωγή κατετέθη στη Χάγη από θυγατρική του Ομίλου Menatep, με έδρα το Γιβραλτάρ, εταιρεία μέσω της οποίας ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ήλεγχε την Yukos. Ο Ομιλος Menatep είναι σήμερα η εταιρεία χαρτοφυλακίου GML και ο Χοντορκόφσκι δεν είναι πλέον μέτοχος της GML ή της Yukos.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου αναμένεται επίσης να ανακοινώσει την Πέμπτη θετική για τη Yukos απόφαση επί αγωγής κατά της Ρωσίας για την καταβολή αποζημίωσης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέρ της “δίκαιης ικανοποίησης” ή της καταβολής αποζημίωσης.
Λαβρόφ: Δεν θα προχωρήσουμε σε αντίποινα για τις κυρώσεις
Η Μόσχα δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα, ούτε θα αντιδράσει «υστερικά» ως απάντηση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την ουκρανική κρίση, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
«Δεν ετοιμαζόμαστε να εφαρμόσουμε το “οφθαλμόν αντί οφθαλμού”», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία και ο πρόεδρος έχει ήδη πει ότι φυσικά και δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Αλλά το να καταληφθούμε από υστερία και να απαντήσουμε σε ένα χτύπημα με χτύπημα (είναι κάτι που) δεν αξίζει σε μεγάλη χώρα».
Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών το οποίο καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία σε περιοχή που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές κι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η έρευνα για τις συνθήκες συντριβής του θα είναι αντικειμενική και θα σεβαστεί το τεκμήριο της αθωότητας.
«Μόνο η έντιμη, ανοιχτή συμμετοχή όλων όσοι έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική. Οτιδήποτε άλλο θα το θεωρήσουμε δόλια προσπάθεια επιρροής της έρευνας, που θέτει υπό αμφισβήτηση το τεκμήριο της αθωότητας».
Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Μόσχα αισιοδοξεί πως οι επιθεωρητές του ΟΑΣΕ θα μπορέσουν να αναπτυχθούν κατά μήκος της ρωσικής μεθορίου με την Ουκρανία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Διαβάστε ακόμη: