«Πρώτα το τρέχον μνημόνιο και μετά η βοήθεια»

«Πρώτα το τρέχον μνημόνιο και μετά η βοήθεια»

Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα από την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ.

«Πριν φθάσουμε στην περαιτέρω βοήθεια, ασφαλώς θα απαιτήσω να υπάρξει συμμόρφωση προς τους όρους του σημερινού προγράμματος», δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ και τόνισε πως η Αθήνα υπολείπεται κατά πολύ του αρχικού στόχου της συγκέντρωσης 50 δισεκ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις που προβλεπόταν να υλοποιήσει.

Η Φέκτερ απέφυγε να κάνει σχόλια για το ενδεχόμενο μέγεθος ενός νέου πακέτου δανεισμού της Ελλάδας και είπε –όπως έκανε σήμερα και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν– πως θα περιμένει να λάβει πρώτα τα επίσημα στοιχεία από την αξιολόγηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει την εκτίμηση περί 11 δισεκ. ευρώ, ή να αποκαλύψει εάν η Βιέννη θα αποδεχόταν ή όχι ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του κρατικού τομέα: «Δεν πρόκειται να σχολιάσω επ’ αυτού διότι πρόκειται περί φαντασιώσεων για κάτι το οποίο δεν βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή».

Διαβάστε ακόμη: Σόιμπλε: «Τέρμα το ελληνικό μοντέλο διάσωσης»

Η Φέκτερ μίλησε επίσης για την αναστροφή του κλίματος στην ευρωζώνη, λέγοντας, «Στην Ιταλία έχουμε ένα μεγάλο χάσμα βορρά-νότου, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρέπει να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην περίπτωση αυτή για να γεφυρωθεί το χάσμα», υποστήριξε.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις καθυστερήσεις στη Σλοβενία όσον αφορά την δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» η οποία θα αναλάβει να χειριστεί τις επισφάλειες του τραπεζικού τομέα της, η Φέκτερ ανέφερε πως η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία έχει μέχρι στιγμής επιτύχει να επιλύσει χωρίς έξωθεν παρέμβαση τα προβλήματα των πιστωτικών της ιδρυμάτων.

Διαβάστε ακόμη: Μέρκελ: «Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ»