Πρόταση Γεραπετρίτη στην ΕΕ: Η Ευρώπη πρέπει να φιλοξενήσει τα παιδιά από τη Γάζα

Πρόταση Γεραπετρίτη στην ΕΕ: Η Ευρώπη πρέπει να φιλοξενήσει τα παιδιά από τη Γάζα
Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Yποδομών και Mεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 επιβάτες στα Τέμπη, σε αίθουσα της ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρώπη πρέπει να φιλοξενήσει τα παιδιά που έχουν πληγωθεί και τραυματιστεί από τον πόλεμο στη Γάζα για όσο διαρκεί η σύγκρουση.

Τη θέση της Ελλάδας για το ότι η Ευρώπη πρέπει να φιλοξενήσει τα παιδιά που έχουν πληγωθεί και τραυματιστεί από τον πόλεμο στη Γάζα για όσο διαρκεί η σύγκρουση εξέφρασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας την Τετάρτη στο Reuters.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο κ. Γεραπετρίτης αναζητά εταίρους σε αυτό που ελπίζει ότι θα είναι ένα σχέδιο για την προσωρινή μεταφορά των παιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε ότι συζήτησε την ιδέα με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουσταφά αυτή την εβδομάδα.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την τραγωδία με μεγάλη σαφήνεια. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανοιχτή στους τραυματίες από (τη Γάζα) αλλά και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν τώρα πείνα ή άλλου είδους κινδύνους» συμπλήρωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα εξελέγη ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026 νωρίτερα αυτό το μήνα και ο Γεραπετρίτης πιστεύει ότι οι ιστορικοί δεσμοί της χώρας με τον αραβικό κόσμο της δίνουν αξιοπιστία για να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής ειρήνης.

Ο 56χρονος, ο οποίος κατέχει τη θέση αυτή εδώ και έναν χρόνο, δεν είπε πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν από την Ελλάδα ή την ΕΕ, αλλά δήλωσε ότι το θέμα συζητείται με τις παλαιστινιακές αρχές.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η πρωτοβουλία δεν συνδέεται με την τακτική μετανάστευση, η οποία έχει γίνει πολιτικά ευαίσθητη στην Ευρώπη και αντιτίθεται σθεναρά από μια αναγεννημένη δεξιά.«Πρόκειται για μια προφανή έκκληση ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν μιλάμε εδώ για οικονομικούς μετανάστες ή άλλους τύπους παράτυπης μετανάστευσης» δήλωσε, λίγες ημέρες μετά την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές.

Η Ελλάδα καταδίκασε την επίθεση των μαχητών της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά ζήτησε να σταματήσει η χερσαία και αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, έχει σκοτώσει περισσότερους από 35.000 ανθρώπους και έχει ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι πολλοί στη Γάζα αντιμετωπίζουν συνθήκες λιμού και περισσότερα από 8.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.

Επιπλέον, ο ψυχολογικός αντίκτυπος του πολέμου στα παιδιά είναι «τεράστιος», δήλωσε ο Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι μίλησε με τους πρωθυπουργούς της Παλαιστίνης και του Ισραήλ αυτή την εβδομάδα για τους τρόπους επισφράγισης της ειρήνης και της ανοικοδόμησης της Γάζας.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε να σταματήσει ο πόλεμος για να αρχίσουμε να συζητάμε. Θα είναι ένα γιγαντιαίο έργο και πρέπει να το αναπτύξουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα βοηθούσε επίσης στη μείωση των επιθέσεων σε πλοία από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες έχουν επηρεάσει τον ναυτιλιακό τομέα της Ελλάδας.

«Είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι παράλληλα με την κατάπαυση του πυρός που ελπίζουμε να επιτύχουμε στο πολύ κοντινό μέλλον, η κατάσταση και στην Ερυθρά Θάλασσα θα γίνει πολύ καλύτερη» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com