Πρόταση Καμμένου για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων με ΗΠΑ
- 29/03/2015, 20:47
- SHARE
Τι υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας – Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πρόταση για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου με τις ΗΠΑ, αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ότι κατέθεσε στην κυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Καμμένος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, προκάλεσε αίσθηση όταν γνωστοποίησε ότι στη συνάντηση που είχε με την υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Βικτόρια Νούλαντ πρότεινε να γίνει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ποσοστό 70-30%.
Μιλώντας στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, για τους υδρογονάνθρακες και την ΑΟΖ σημείωσε ότι «θα επιδιώξουμε να εμπλακούν στην εξόρυξη και αμερικανικές εταιρείες. Είτε επίσημα το αμερικανικό κράτος, είτε αμερικανικές εταιρείες, διότι είναι σημαντική η παρουσία των ΗΠΑ και για την ασφάλεια αυτών των επενδύσεων. Θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε με αυτή την ανάπτυξη, να δοθεί και λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας».
«Η Ελλάδα θα παίξει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο»
«Από την 5η λεωφόρο του Μανχάταν θα στείλουμε ένα μήνυμα εθνικής ανεξαρτησίας σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο σταυροδρόμι γεωπολιτικών εξελίξεων».
Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην «επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου και με το Ισραήλ», επισημαίνοντας ότι «με τη συνεργασία των ΗΠΑ μπορούμε να χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία, η οποία θα μπορέσει να δώσει τη λύση ασφάλειας στην περιοχή» και «να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο που τόσα χρόνια είναι κρυμμένος στα έγκατα της γης».
Επίσης, ανέφερε ότι «πρέπει οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ να γίνουν ακόμη πιο στενές. Και επειδή ακούγονται διάφορα και γράφονται διάφορα, μη φοβάστε, η Ελλάδα δεν αλλάζει κατεύθυνση. Και βεβαίως η Ελλάδα έχει και άλλους συμμάχους, αλλά οι προτεραιότητες είναι αυτές, οι οποίες επιλέγηκαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «πραγματικοί μας σύμμαχοι είναι εκείνοι που έχουν αποδείξει τη φιλία τους. Και τι εννοώ; Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ ήταν αυτές που με το Σχέδιο Μάρσαλ, χωρίς να ζητήσουν απολύτως τίποτα από την Ελλάδα, απολύτως τίποτα, κατάφεραν να κτίσουν τη νέα Ελλάδα. Αν υπάρχει εμπορική ναυτιλία είναι γιατί οι ΗΠΑ μας έδωσαν τα Λίμπερτι.
Οι ΗΠΑ, σαν πραγματικός σύμμαχος, δεν δάνεισαν την Ελλάδα για να πάρουν πίσω τόκους. Στήριξαν την Ελλάδα για να αναπτυχθεί και να προχωρήσει στο δυτικό ελεύθερο κόσμο. Και η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Τώρα, ήρθε η ώρα που η Ελλάδα μπορεί και πάλι να αποδείξει πως είναι πόλος σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Η απειλή που δέχεται αυτή την στιγμή ο Δυτικός κόσμος είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, ο οποίος εμφανίζεται είτε με την ταμπέλα του Ισλαμικού Κράτους ή τρομοκρατικής οργάνωσης ή υπό την μορφή διαφορετικών τρομοκρατικών υποθέσεων. Εδώ λοιπόν είναι ο σημαντικός ρόλος που θα παίξει η χώρα μας».
Εξηγήσεις ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ανακοίνωση για την πρόταση Καμμένου, εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ ζητώντας από την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα να πάρουν θέση και να ενεργήσουν για την προάσπιση της σοβαρότητας της εθνικής πολιτικής.
«Τα όσα δήλωσε ο κ. Καμμένος για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα και αναπάντητα από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Τσίπρα. Περιμένουμε να γίνουν το ταχύτερο στοιχειώδεις ενέργειες προάσπισης της σοβαρότητας της εθνικής πολιτικής», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
«Η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις ΗΠΑ με ποσοστά 70 Ελλάδα – 30 ΗΠΑ είναι επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης;» ρωτά στον πρωθυπουργό το Ποτάμι, αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής: «Από τις δηλώσεις του κ. Καμμένου στην Αμερική μάθαμε περί πρότασης συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με ποσοστό 70-30. Αν δεν πρόκειται για μια από τις γνωστές αστείες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά. Ο κ. Τσίπρας οφείλει δυστυχώς και εδώ να ξεκαθαρίσει ο ίδιος τα πράγματα. Η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τις ΗΠΑ με ποσοστά 70 Ελλάδα – 30 ΗΠΑ είναι επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης; Από ποιόν έχει αποφασιστεί και με ποια δεδομένα; Πώς είναι δυνατόν να επιδεικνύεται τόση ελαφρότητα σε τόσο κρίσιμα θέματα»;
Τέλος όπως έγινε γνωστό ερώτηση στη Βουλή για το θέμα θα καταθέσει και η ΝΔ.