Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για χρέη σε Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία
- 01/10/2014, 14:42
- SHARE
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου – Τι προτείνει για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Συνεχίζει να καταθέτει τις προτάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα όσα παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά στη Βουλή, η αξιωματική αντιπολίτευση έφερε πρόταση νόμου για «Ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία- Άμεσα μέτρα για την προστασία των οφειλετών και άλλες διατάξεις».
Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει διατάξεις για τη ρύθμιση των φορολογικών υποχρεώσεων, την αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση του χαρακτηρισμού ως ποινικού αδικήματος τη μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο αν υπάρχει αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, την απαγόρευση φορολογικού ελέγχου στην κατοικία χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και τη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων.
Ειδικά για την προστασία των μικροοφειλετών στις τράπεζες, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι προτείνει μια ενδιάμεση ρύθμιση, «ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση της πλήρους νομικής επεξεργασίας της Νέας Σεισάχθειας».
Όπως διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση οι διατάξεις αυτές συνιστούν μια άμεση, αναγκαία και μη επιδεχόμενη αναβολή παρέμβαση για την ανάσχεση της καταστρεπτικής πορείας της οικονομίας και της κοινωνίας.
«Οι εισαγόμενες με το παρόν νομοσχέδιο διατάξεις υλοποιούν δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν προς τους Έλληνες πολίτες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι σαφές ότι δεν αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικών για την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση, ούτε πλήρες πλαίσιο φορολογικής, εργατικής και κοινωνικής πολιτικής», διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση. Υπογραμμίζεται ωστόσο, ότι «τα προτεινόμενα μέτρα, συνιστούν μια άμεση, αναγκαία και μη επιδεχόμενη αναβολή παρέμβαση για την ανάσχεση της καταστρεπτικής πορείας της οικονομίας και της κοινωνίας, αποτελούν επίσης πρώτο δείγμα γραφής της δέσμευσης για την κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων στο σκληρότερο πυρήνα τους, δηλαδή την εσωτερική υποτίμηση, τη φτωχοποίηση, την άλωση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, την εξαθλίωση και την καταρράκωση του ηθικού των πολιτών».
Όπως δε σπεύδει να υπογραμμίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, «με τον ίδιο τρόπο θα καταργηθεί το σύνολο της μνημονιακής νομοθεσίας και θα αντικατασταθεί από ένα νέο εθνικό μοντέλο παραγωγής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, ως πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Διαβάστε επίσης: Εκλογές ακόμα και τον Νοέμβριο βλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόταση νόμου προβλέπει:
– Ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σε δόσεις που δεν υπερβαίνουν ως ετήσια δαπάνη 20% του επίσημου ετησίου εισοδήματος του προηγούμενου έτους και 30%, εφόσον ρυθμίζονται μαζί και ασφαλιστικές εισφορές.
– Δυνατότητα ταχείας Εξωδικαστικής Διοικητικής Επίλυσης των Φορολογικών Διαφορών εφόσον ο πολίτης αμφισβητεί το ύψος των βεβαιωθέντων ποσών, τη νομιμότητα της αιτιολογίας και εν γένει τη φορολογική υποχρέωσή του.
– Αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κάθε μορφής που έχουν ασκηθεί ή απειλούνται κατά του φορολογούμενου από τις ισχύουσες διατάξεις, από τον χρόνο υποβολής της αίτησης ρύθμισης ή της αίτησης εξώδικης Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικής Διαφοράς έως την ολοκλήρωση της ρύθμισης, υπό τον όρο καταβολής των δόσεων και των τρεχουσών δόσεων προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
– Συγκρότηση των Περιφερειακών Επιτροπών Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, με δικαστική εγγύηση και εκπροσώπηση των φορολογικών Αρχών και των επαγγελματικών τάξεων. Όπως αναφέρεται, η επιτυχημένη εφαρμογή του μέτρου, ως προς τη φορολογική δικαιοσύνη και την εισπραξιμότητα φορολογικών υποχρεώσεων θα οδηγήσει στην πάγια εφαρμογή αντίστοιχων διαδικασιών, εξώδικης διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Η προσφυγή στη διοικητική επίλυση δεν αναιρεί το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη.
– Κατά τρόπο ανάλογο ρυθμίζεται η διαδικασία ρύθμισης των χρεών από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
– Καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο ως διαρκούς και εισάγεται ως νέος λόγος για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη ή αντικειμενική και ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής.
– Καταργούνται συγκεκριμένες μνημονιακές ρυθμίσεις για την κατάσχεση σε χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων με κατεπείγουσα και εξαιρετική διαδικασία και απαγορεύεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογούμενου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ήλιου ώστε να προστατευτεί αποτελεσματικά το οικιακό άσυλο.
– Προβλέπεται ενδιάμεση ρύθμιση για την προστασία των μικροοφειλετών στις τράπεζες, για χρέη από την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, καταναλωτικά δάνεια, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση της πλήρους νομικής επεξεργασίας της Νέας Σεισάχθειας. Η δημοσίευση όμως και η εφαρμογή του ν. 4224/2003 καθιστά τη μεταβατική αυτή ρύθμιση απολύτως αναγκαία, διότι εάν δεν ανασχεθεί η εφαρμοζόμενη πολιτική, η καταστροφή των οφειλετών θα είναι αμετάκλητη και χωρίς δυνατότητα. Εν’ όψει αυτών, το προτεινόμενο άρθρο, εντασσόμενο στο άμεσο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας, έχει χαρακτήρα κατεπείγοντος και ανταποκρίνεται στην προσδοκία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για την παροχή προστασίας από το κράτος στην απειλή των κερδοσκοπικών distress funds και των τραπεζών.
– Εισάγεται μεταβατική ρύθμιση για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών. Η διάταξη είναι αναγκαία διότι το μνημονιακό πλέγμα διατάξεων της τελευταίας τετραετίας είναι εξαιρετικά εκτεταμένο, αντιφατικό και ανεπίδεκτο ερμηνείας και ορθής εφαρμογής, είναι τεχνικώς αδύνατος ο αποτελεσματικός προσδιορισμός των καταργουμένων ή αναστελλόμενων διατάξεων. Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα εφαρμογής ή καθυστερήσεις, με τη μεταβατική διάταξη ορίζονται οι ρυθμίσεις του νόμου ως αποκλειστικά εφαρμοζόμενες στα θέματα αυτά, εξουσιοδοτούνται δε αρμόδιοι υπουργοί να εκδώσουν διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις όπου εντοπίζονται προβλήματα εφαρμογής, ώστε το σύνολο των ρυθμιζόμενων υποθέσεων να υπαχθεί στο πεδίο εφαρμογής του νόμου αυτού.