Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα
- 25/08/2014, 13:45
- SHARE
Επιστολή δέκα σημείων έστειλε στην κυβέρνηση ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος.
Επιστολή με τα δέκα σημεία που θέλει ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος να συμπεριληφθούν στον «οδικό χάρτη» που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα και ενόψει των ανακοινώσεων που θα γίνουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έστειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στον πρωθυπουργό, τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και τους αρμόδιους υπουργούς.
Η ΕΣΕΕ ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να συμπεριληφθούν όλες οι προτάσεις του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου στον οικονομικό «οδικό χάρτη» που σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στην τρόικα, για τη «μετά μνημόνιο» εποχή. Αντίστοιχα από την αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει να εντάξει στον σχεδιασμό των βασικών αξόνων της, τον προτεινόμενο από την ΕΣΕΕ «εμπορικό άξονα».
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η χάραξη της «εθνικής εμπορικής οδού» της αγοράς στον οικονομικό άξονα του «οδικού χάρτη» της Ελλάδας, πρέπει να είναι ευθεία και ταχεία και κυρίως να περιλαμβάνει τους παρακάτω δέκα κομβικούς «σταθμούς»:
– Αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας.
– Νέα βάση μέτρησης της εμπορικής πίστης με εφαρμογή «Τειρεσία» δύο ταχυτήτων (Point System), προσαρμογή στο μοντέλο «credit score» με εφαρμογή «βαθμολογίου» και εφαρμογή του διεθνούς συστήματος αξιολόγησης «R-account ratings».
– Ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών, εγγυήσεων και «κόκκινων» δανείων με επικαιροποίηση του νόμου 3816/2010, επανενεργοποίηση του νομικού πλαισίου για επιχειρηματικά δάνεια και παράταση αποπληρωμής δανείων με εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ/ΕΤΕΑΝ.
– Πρόταση νόμου υπουργείου Ανάπτυξης εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών μεταξύ πιστωτών και οφειλετών με κεφαλαιοποίηση και «κούρεμα» οφειλών, εφαρμογή των αρχών «leasing» και «sale and lease back» και συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης- πώλησης και ενοικίασης ακινήτων.
– Εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων και «έκτακτη διαδικασία ειδικής διαχείρισης» με διαδικασία ρύθμισης οφειλών με συναίνεση του 50% των πιστωτών, διαχείριση και πώληση εν λειτουργία υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
– Νομοθετική κατάργηση διοικητικών και ποινικών κυρώσεων των «εντός κρίσης ΜΜΕ», με διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων από το 2010 έως σήμερα, αναστολή ποινικών διώξεων και διοικητικών μέτρων και νομοθετική στήριξη της «εντός κρίσης» ΜμΕ επιχείρησης.
– Αποκατάσταση των αδικιών της υπερφορολόγησης των ΜΜΕ για ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ως μέτρο προτείνεται η μείωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης, η μείωση υπερβολικής επιβάρυνσης φόρων και τελών σε ΙΧ και να γίνουν διορθώσεις και αναθεώρηση υπολογισμού ΕΝΦΙΑ.
– Στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
– Λύση του προβλήματος με τον ΟΑΕΕ με κεφαλαιοποίηση οφειλών- υποβολή τροπολογίας και αποποινικοποίηση για τους οφειλέτες.
– Δημιουργία Κώδικα Δεοντολογίας και Λειτουργίας της αγοράς για εκπτώσεις -προσφορές- προωθητικές ενέργειες και άλλες πρακτικές και για τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης: «…Εν κατακλείδι, αυτό που πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των αρμόδιων της διαπραγμάτευσης, του σχεδιασμού, της χάραξης και λήψης μέτρων οικονομικής πολιτικής, συνοψίζεται στη θέσπιση χρηστικών και ορθολογικών παρεμβάσεων. Τις ρεαλιστικές προτάσεις της καθημερινότητάς μας, οι οποίες ικανοποιούν πάγιες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας θα μπορούσαμε οι μικρομεσαίοι να τις χαρακτηρίσουμε ως αναγκαίες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτά που προ τετραετίας ζητούσε η ΕΣΕΕ όπως: “στηρίξτε τις εντός κρίσης ελληνικές επιχειρήσεις”, “καλύψτε ασφαλιστικά όλους τους μικρομεσαίους” και “δανείστε μας χρόνο αντί για χρήμα” θέλουμε να ελπίζουμε ότι έστω και πολύ καθυστερημένα, ήρθε επιτέλους η ώρα να υλοποιηθούν. Η διαδρομή της “εθνικής εμπορικής οδού” με τους 10 “σταθμούς” ανεφοδιασμού, που χάραξε η ΕΣΕΕ, είναι μονόδρομος για την αγορά…».
Διαβάστε ακόμη:
ΕΣΕΕ: Οι τράπεζες δεν είναι συνεργάσιμες