Πρώτη κατοικία: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν κυβέρνηση και τράπεζες – Εντός της επόμενης εβδομάδας η τελική πρόταση
- 11/02/2019, 21:04
- SHARE
Tα βασικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης για τη διαδοχή του Νόμου Κατσέλη - Τι έγινε στη συνάντηση με τους τραπεζίτες.
Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκεται το ζήτημα των κόκκινων δανείων και η προστασία της πρώτης κατοικίας, με το πλαίσιο που διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε και η σημερινή συνάντηση με τους εκρπροσώπους των τραπεζών, στην προσπάθεια να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός και να βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί και τους θεσμούς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε σε πολύ καλό κλίμα.Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε σημαντική πρόοδος και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.
Η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει στους δανειστές ένα περίγραμμα της πρότασης για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη που θα σταλεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε συνεννόηση με τις τράπεζες.
Τα κυβερνητικά σενάρια που έβαζαν τον πήχη της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς στις 250.000 ευρώ για όλους τους δανειολήπτες με εισόδημα έως 35.000 ευρώ, φαίνεται πάντως να έχουν υποχωρήσει.
Οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται σε ένα διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που θα προβλέπει:
1. Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ
2. Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.
3. Δυνατότητα υπαγωγής όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι. Επίσης, θα μπορούν να προστατευθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια με υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Πάντως, αυτή η διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν και οι τράπεζες.
4. «Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες. Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ξεπερνά την αξία του ακινήτου κατά 1,2 φορές.
5. Επιμήκυνση της οφειλής μέχρι και κατά 20-25 χρόνια, εφόσον δεν ξεπερνιέται κάποιο όριο ηλικίας του δανειολήπτη (πιθανώς τα 80 έτη).
6. Μείωση επιτοκίου.
7. Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.
Την ικανοποίηση τους για την πρόοδο και την σύγκλιση απόψεων που σημειώθηκε εκφράζουν τραπεζικές πηγές
Την ικανοποίηση τους για την πρόοδο και την σύγκλιση απόψεων που σημειώθηκε στην σύσκεψη κυβέρνησης – τραπεζών που ολοκληρώθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζουν τραπεζικές πηγές. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος θα ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες υπήρξε σύγκλιση των δυο πλευρών με στόχο το νέο θεσμικό πλαίσιο να παρέχει ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς όμως να δίνεται η δυνατότητα κατάχρησής του από στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή τους δανειολήπτες εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους αλλά δεν το κάνουν, αυξάνοντας το μεγάλο ζήτημα των κόκκινων δανείων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εις βάρος και όσων πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Στη διάρκεια της συνάντησης σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές σημειώθηκε σύγκλιση αναφορικά με τα όρια προστασίας καθώς και με τα επιμέρους αλλά και τα κριτήρια βάση των οποίων θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο προστασίας.