Πρώτη νίκη για τους ομολογιούχους της Credit Suisse

Πρώτη νίκη για τους ομολογιούχους της Credit Suisse
epa10525611 (FILE) - The logo of Swiss bank Credit Suisse is seen in Zurich, Switzerland, 10 March 2022 (issued 16 March 2023). Credit Suisse is borrowing up to 50 billion francs from the Swiss National Bank (SNB), according to a statement on 16 March 2023. This is intended to strengthen the group, whose shares have crashed on the stock exchange. Battered shares of Credit Suisse lost more than one-quarter of their value on 15 March, hitting a record low after its biggest shareholder, the Saudi National Bank, told outlets that it would not inject more money into the ailing Swiss bank. EPA/MICHAEL BUHOLZER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρώτη νίκη στη μάχη για την ανατροπή της αμφιλεγόμενης απομείωσης

Να αποκαλύψει το διάταγμα που εξάλειψε τις επενδύσεις τους ανάγκασαν τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας οι κάτοχοι ομολόγων της Credit Suisse. Ειδικότερα, επενδυτές που κατείχαν ομόλογα ΑΤ1 ύψους τουλάχιστον 4,5 δισ. δολαρίων της Credit Suisse κατέθεσαν αγωγή κατά της Finma τον περασμένο μήνα.

Οι κάτοχοι των ομολόγων των οποίων η αξία απομειώθηκε κατηγορουν τη ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της Ελβετίας ότι ενήργησε αντισυνταγματικά όταν διέταξε την τράπεζα να διαγράψει χρέος 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του αναγκαστικού «γάμου» της Credit Suisse με την UBS πριν από δύο μήνες.  

Οι θιγόμενοι επενδυτές και το δικηγορικό τους γραφείο Quinn Emanuel ξεκίνησαν τον αγώνα τους, σε μεγάλο βαθμό, στο σκοτάδι, καθώς η Finma είχε κρατήσει μυστικό το διάταγμα που όριζε στην Credit Suisse να διαγράψει τις επενδύσεις τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση, η οποία κατατέθηκε στην πόλη St Gallen στην ανατολική Ελβετία, διέταξε τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή να παραδώσει το διάταγμα την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας στους κατόχους ομολόγων AT1 μια σταθερή βάση για να αμφισβητήσουν την απομείωση. 

Εκτός από το διάταγμα που επέδωσε η Finma στην Credit Suisse για τα ομόλογα AT1, η ελβετική κυβέρνηση εξέδωσε δύο έκτακτα διατάγματα που επέκτειναν ρητά τις εξουσίες της αρχής. Το πρώτο διάταγμα της Πέμπτης 16 Μαρτίου δεν ανέφερε τα ομόλογα AT1. Αλλά την Κυριακή 19 Μαρτίου, καθώς η διάσωση ολοκληρώθηκε, οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν τη φράση: «Η Finma μπορεί να διατάξει τον δανειολήπτη και τον χρηματοοικονομικό όμιλο να διαγράψουν πρόσθετα κεφάλαια κατηγορίας 1».

Η κυβέρνηση είπε ότι αυτό έδωσε στη Finma μια «σαφή νομική βάση». Η Finma έχει δηλώσει δημόσια ότι πληρούνταν οι συμβατικοί όροι για τη διαγραφή των ομολόγων, επειδή η Credit Suisse βασιζόταν σε διευκολύνσεις ρευστότητας που υποστηρίζονταν από την κυβέρνηση τις ημέρες πριν από τη διάσωσή της από την UBS. Αυτό προκάλεσε κατακραυγή από τους κατόχους ομολόγων, επειδή τα ομόλογα AT1 μπορούσαν να διαγραφούν μόνο εάν η κρατική βοήθεια ενίσχυε τους δείκτες κεφαλαίου της τράπεζας, κάτι που πολλοί επενδυτές υποστήριξαν ότι δεν συνέβαινε. 

Ένα αντίγραφο του διατάγματος της Finma που είδαν οι Financial Times αναφέρει ότι οι υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση διευκολύνσεις είχαν «άμεση θετική επίδραση στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή κατάσταση». 

Η ρυθμιστική αρχή πρόσθεσε ότι αυτό ικανοποιούσε τη λεγόμενη ρήτρα «γεγονότος βιωσιμότητας» και σήμαινε ότι η Credit Suisse «κατά συνέπεια ήταν σε θέση να διαγράψει τα AT1 με δική της πρωτοβουλία». 

Ένας ομολογιούχος είπε ότι το γεγονός ότι το διάταγμα ορίζει ρητά την ερμηνεία της Finma για τις συμβάσεις που διέπουν τα ομόλογα AT1 δίνει σαφέστερο έρεισμα για να αμφισβητηθεί η απομείωση. 

Ο επενδυτής υποστήριξε επίσης πως το σκεπτικό της Finma ότι η άντληση διευκολύνσεων ρευστότητας ενίσχυε επίσης το κεφάλαιο της Credit Suisse ήταν «παράλογο» και θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ανησυχητικό προηγούμενο στην αγορά των ευρωπαϊκών τραπεζικών ομολόγων.

«Το ότι ένας επόπτης τράπεζας έλεγε κάτι τέτοιο είναι απίστευτο», πρόσθεσε. «Αν κάθε φορά που μια τράπεζα αντλεί χρήματα από την κεντρική τράπεζα διαγράφει τα AT1 της, τότε θα βυθιζόμαστε σε πραγματικό χάος». 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times