Πρώτο στην Ευρώπη το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa για πολίτες τρίτων χωρών

Πρώτο στην Ευρώπη το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa για πολίτες τρίτων χωρών

Η διαδικασία δίνει τη δυνατότητα εξασφάλισης άδειας παραμονής σε άτομα που αγοράζουν μεγάλη ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

 

Το ελληνικό πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa Program), κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, μαζί με εκείνο της Λετονίας, προσφέροντας το πιο ανταγωνιστικό κόστος εισόδου (250.000 ευρώ).

Αυτό προέκυψε κατά τις εργασίες της ενημερωτικής εκδήλωσης για το ελληνικό πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, που συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Enterprise Greece και το Investment Migration Council στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από 350 στελέχη της αγοράς ακινήτων, του τραπεζικού και ευρύτερου επιχειρηματικού τομέα, καθώς και εκπρόσωποι νομικών γραφείων που δραστηριοποιούνται στο Πρόγραμμα.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων που διατηρεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (30 Απριλίου 2017), το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa παρουσιάζει αυξητική τάση, με τις άδειες διαμονής για ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν διαμορφωθεί στις 1.684, ενώ συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειακών μελών, στις 4.095. Στην κατάταξη χωρών προέλευσης προηγείται η Κίνα με 701 άδειες για ιδιοκτήτες και 1.693 με μέλη οικογένειας, ακολουθεί η Ρωσία με 357 και 751 αντίστοιχα, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Αίγυπτος με 84 άδειες ιδιοκτητών και 191 για μέλη οικογένειας. Εξαιρετικά σημαντική εμφανίζεται η παρουσία της Τουρκίας, όπου παρατηρείται αύξηση της τάξης του 50% από τέλη Φεβρουαρίου έως και τέλη Απριλίου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, την εκδήλωση χαιρέτησαν με εναρκτήριες ομιλίες τους ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας.

Ο κ. Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή δυνατότητα για τη χώρα και εκφράζει, όπως και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, την ανάγκη να παραμείνει η Ευρώπη μια κοινωνία ανοιχτή ταυτισμένη με το πάντοτε υψηλό επίπεδο ασφάλειας και δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαλάφας επισήμανε την αναπτυξιακή προοπτική του προγράμματος, και τις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει για αύξηση του επιπέδου των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στη χώρα. Τόνισε δε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι προσανατολισμένο στη λήψη γρήγορων αποφάσεων και διαδικασιών, ώστε να διευκολύνονται οι επενδυτές και να αποφεύγονται διοικητικές καθυστερήσεις.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Mark Stannard, Managing Director της εταιρείας Hudson Troy, o οποίος προχώρησε σε μια αναλυτική επισκόπηση και συγκριτική ανάλυση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Golden Visa. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα προγράμματα της Λετονίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Κύπρου, της Μάλτας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστρίας. Η παρουσίαση εστιάστηκε στις επενδυτικές επιλογές που προσφέρουν, καθώς και στα δυνατά και αδύνατα σημεία τους.

Σε σχέση με την Ελλάδα, το σημαντικό στοιχείο που προέκυψε είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μαζί με εκείνο της Λετονίας, προσφέροντας το πιο ανταγωνιστικό κόστος εισόδου (250.000 ευρώ).

Ακολούθησε η Nadine Goldfoot, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Investment Migration Council, η οποία αναφέρθηκε στα διαφορετικά μοντέλα προγραμμάτων που έχουν αναπτυχθεί διεθνώς, επισημαίνοντας ότι η απλότητα συμβάλλει καθοριστικά στην ελκυστικότητα ενός προγράμματος.

Tέλος, το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με παρέμβασή του ο dr Juerg Stefen, Group Chief Operating Officer της Henley & Partners, ο οποίος προσδιόρισε λεπτομερώς τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία ενός προγράμματος Golden Visa, εστιάζοντας κυρίως σε χαρακτηριστικά όπως οι επενδυτικές επιλογές που προσφέρει, τα κίνητρα που παρέχονται στους διεθνείς agents ώστε να προωθείται αποτελεσματικά, τη διεθνή θέση της εκάστοτε χώρας και την ελκυστικότητά της ως προορισμό.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πάνελ συζήτησης, το οποίο συντόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Investment Migration Council Bruno L’ecuyer. Στο πάνελ συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Δρ. Αθανάσιος Βιτσεντζάτος, Rapporteur/Legal Migration Expert του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η δρ Αγγέλα Μιχαλοπούλου, γενική διευθύντρια Επενδύσεων του Οργανισμού Enterprise Greece.

Στην παρέμβασή του ο κ. Βιτσεντζάτος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του ελληνικού προγράμματος Golden Visa στα οποία κατατάσσονται η δυνατότητα μη υποχρεωτικής παρουσίας του επενδυτή στη χώρα, ο μόνιμος χαρακτήρας της άδειας με μοναδική προϋπόθεση την κατοχή του ακινήτου, η επέκταση του προγράμματος στους ανιόντες και κατιόντες του επενδυτή-ιδιοκτήτη, καθώς και η προοπτική ανάπτυξης επιπλέον επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και η ένταξη στο σκέλος του προγράμματος που αφορά στην επενδυτική δραστηριότητα.

Η κυρία Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε στις δράσεις προώθησης που έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ο Οργανισμός Enterprise Greece για το πρόγραμμα από την έναρξή του. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η παρουσία σε στοχευμένες διεθνείς εκθέσεις σε χώρες-στόχους, η διενέργεια επενδυτικών σεμιναρίων με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των παροχών του, η διαμόρφωση ενημερωτικού-προωθητικού υλικού σε διάφορες γλώσσες και η υποστήριξη υφιστάμενων και υποψήφιων επενδυτών σε διαδικαστικής φύσης θέματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ