Πρωτοφανή κέρδη για το πετρέλαιο μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής
- 30/11/2016, 20:12
- SHARE
Τι σημαίνει στην πράξη η απόφαση του ΟΠΕΚ για τον μαύρο χρυσό και τι αναμένουμε στο άμεσο μέλλον.
Μετά από μια σειρά διαφωνιών και πολλών διασκέψεων, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου προκαλώντας μεγάλη άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την οριστικοποίηση της είδησης, η τιμή του ανέβηκε περίπου 9%, φτάνοντας τα 49,2 δολάρια το βαρέλι.
Η συμφωνία του ΟΠΕΚ που θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, ορίζει την ημερήσια παγκόσμια παραγωγή στα 32,5 εκατ. βαρέλια, από τα 33,6 εκατ. του Οκτωβρίου.
Πάντως η συγκεκριμένη συμφωνία είχε και απώλειες, καθώς η Ινδονησία αποφάσισε να αποχωρήσει από το καρτέλ εκφράζοντας την έντονη διαφωνία της.
Με βάση την απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, κάθε μία από αυτές αναμένεται να μειώσει την παραγωγή της κατά περίπου 4,6%. Η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, θα παράγει 500.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου τη μέρα.
Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει μείωση της ημερήσιας παραγωγής και για μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός ΟΠΕΚ, με τη Ρωσία να αναμένεται να παράγει 300.000 λιγότερα βαρέλια τη μέρα.
Βασικός στόχος αυτής της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου, το οποίο τους τελευταίους μήνες γνώρισε κατακόρυφη πτώση αγγίζοντας ακόμη και τα 20 δολάρια το βαρέλι.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βιένη, μεγάλοι αντίπαλοι ήταν το Ιράν και η Σαουδική Αραβία. Η Τεχεράνη είχε θέσει ως όρο να μη μειωθεί η παραγωγή των 4 εκατ. βαρελιών τη μέρα, έπειτα από τη συμφωνία της με τη Δύση να αρθεί εν μέρει το εμπάργκο που τής είχε επιβληθεί, καθώς το άνοιγμα νέων αγορών θα ενίσχυε την οικονομία της.
Τελικά, η συμφωνία της Τετάρτης επιτρέπει στο Ιράν να μειώσει μόλις κατά 90.000 βαρέλια την ημερήσια παραγωγή της, ρίχνοντάς την έτσι συνολικά στα 3,8 εκατ. βαρέλια. Ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν πλήρη απαλλαγή μείωση της παραγωγής είναι η Νιγηρία και η Λιβύη.
Πρόκειται για την πρώτη μείωση της παραγωγής πετρελαίου που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ από το 2008, και ο στόχος που τέθηκε από όλους είναι να φτάσει η τιμή του βαρελιού τουλάχιστον στα 50 δολάρια. Γεγονός το οποίο αναμένεται να αναθερμάνει για τα καλά το ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά και να αποτελέσει ένεση ρευστότητας στις χώρες του καρτέλ, οι οικονομίες των οποίων είναι άμεσα εξαρτημένες από την πορεία του μαύρου χρυσού.