Πρωτογενές έλλειμμα 295 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός το α’ τρίμηνο
- 20/04/2017, 13:53
- SHARE
Απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια περί λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2018 δηλώνει η κυβέρνηση.
Πρωτογενές έλλειμμα 295 εκατ. ευρώ εμφανίζει φέτος ο προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε ταμειακή βάση, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,85 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 251 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 524 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Ιδιαίτερα το Μάρτιο το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 763 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί το Μάρτιο του 2016.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου στα 10,718 δισ. ευρώ από 10,893 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 432 εκατ. ευρώ που αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 12,913 δισ. ευρώ, από 11,708 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016.
Σημειώνεται ότι στα έσοδα του τριμήνου περιλαμβάνονται περίπου 2 δισ. ευρώ που αφορούν μεταφορά από το ΤΧΣ (έσοδα Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από την πώληση της Finansbank) για την αποπληρωμή δανείου προς τον ΕΜΣ.
Απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια περί λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του ΔΝΤ
«Αποτελεί για μας θετική εξέλιξη η αναθεώρηση των προβλέψεών του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο σε προηγούμενη έκθεσή του, είχε εκτιμήσει 33 φορές κάτω από το ύψος που το ίδιο το Ταμείο ανακοίνωσε χθες». Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών, αναφερόμενος στο ΔΝΤ.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, «αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας, επιφυλάξεις που θυμίζω ότι προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης, όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν αδικαιολόγητες».
Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε και την «καταστροφολογία της ΝΔ που πέρυσι τέτοιον καιρό προέβλεπε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού διορθωτή και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι, σε κάθε περίπτωση, «είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου».