Προβάδισμα 8 μονάδων και αυτοδυναμία δίνει στη Νέα Δημοκρατία νέα δημοσκόπηση της Pulse
- 04/07/2019, 19:56
- SHARE
Άλλη μία φορά δίνει σαφές εκλογικό προβάδισμα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ διατυπώνει διάφορα σενάρια για την αυτοδυναμία της νέας κυβέρνησης που ενδέχεται να σχηματισθεί μετά τις εκλογές της Κυριακής.
Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Pulse και δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ δίνει προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων και αυτοδυναμία με 155 έως 159 έδρες στη Νέα Δημοκρατία.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 36% έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ. Έπονται ΚΙΝΑΛ (7%) ΚΚΕ (5%) και Χρυσή Αυγή (4%) ενώ οριακά εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή, η Ελληνική Λύση και το Μέρα 25 με ποσοστό 3%.
Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse η πιθανή διακύμανση που θα εμφανίζουν τα ποσοστά των δύο κομμάτων είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ από 25,4% έως 30,6% και για τη Νέα Δημοκρατία από 33,2 έως 38,8%.
Η έρευνα προβλέπει ακόμη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είτε με 155 βουλευτές στο σενάριο επτακομματικής Βουλής, είτε με 159 βουλευτές στην περίπτωση εξακομματικής. Στην ερώτηση ποια από τις ενδεχόμενες κυβερνήσεις είναι καλύτερο να προκύψει από τη χώρα, το 36% επιλέγει κυβέρνηση αυτοδύναμης ΝΔ έναντι 15% που επιλέγει αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξημένο κατά δύο μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας.
Στην παράσταση νίκης, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας εντοπίζεται στο 69% (έναντι 71 της προηγούμενης μέτρησης) ενώ αυτό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (19%) παρότι ενισχύεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Στην ερώτηση πόσο πιθανό είναι τελικά να πάτε να ψηφίσετε στις 7 Ιουλίου το 87% απαντά «πολύ πιθανό έως σίγουρο».
Όσον αφορά στον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 37% των ερωτηθέντων έναντι 31% του Αλέξη Τσίπρα, το ποσοστό του οποίου ενισχύεται ωστόσο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας (24 – 26 Ιουνίου)
Η δημοσκόπηση της Pulse διενεργήθηκε μεταξύ 2 – 3 Ιουλίου σε δείγμα 1.206 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου και με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
Πηγή: Καθημερινή