Προβλέψεις-σοκ της Goldman Sachs για την αμερικανική οικονομία
- 22/03/2020, 21:33
- SHARE
του Erik Sherman
Οι περισσότερες προβλέψεις για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι από φρικτές (-8%) έως καταστροφικές (-15%). Αλλά η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της Goldman Sachs πραγματικά προκαλεί σοκ.
Η τράπεζα εξέδωσε ένα ερευνητικό σημείωμα όπου αναφέρεται η πρόβλεψή της για πτώση 24% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ως αιτία, αναφέρεται η «ξαφνική παύση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ».
Το πρώτο τρίμηνο, η Goldman Sachs αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 6%. Ακόμα κι αν προκύψει σημαντική ανάπτυξη στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, το ετήσιο αποτέλεσμα αναμένεται να είναι πτώση του ΑΕΠ κατά 3,8%.
Το σημείωμα επικαλείται «μια ξαφνική αύξηση απολύσεων και κατάρρευση της καταναλωτικής δαπάνης … καθώς και το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων, γραφείων, εργοστασίων και κατασκευαστικών έργων» ως βάση της αρνητικής πρόβλεψής του.
Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι θα προκύψει 85% μείωση στις δαπάνες για άθληση, 75% μείωση στις μεταφορές, και 65% μείωση των εσόδων για ξενοδοχεία και εστιατόρια. Άλλοι κλάδοι που αναμένεται να πληγούν σκληρά είναι τα καζίνο (-90%), οι κοινωνικές υπηρεσίες (-30%), η προσωπική φροντίδα (-30%) και η εκπαίδευση (-15%).
«Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει πτώση στη ζήτηση για υπηρεσίες, στη μεταποιητική δραστηριότητα και στην επένδυση σε κτίρια, η οποία θα μειώσει κατά 10% το ΑΕΠ τον Απρίλιο. Η πτώση αυτή αναμένεται να αντιστραφεί σταδιακά, σε επόμενους μήνες» καταλήγει το σημείωμα.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο 9% αργότερα φέτος.
Ένα σημείωμα της Berenberg Capital Markets περιέχει παρόμοια αρνητικές προβλέψεις, με εκτιμώμενη πτώση 18% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Η Berenberg σημειώνει ότι οι υπηρεσίες καταλαμβάνουν σχεδόν το 70% της συνολικής κατανάλωσης και το 50% του συνολικού ΑΕΠ των ΗΠΑ, ενώ «από τους 153 εκατομμύρια εργαζόμενους, 109 εκατομμύρια απασχολούνται σε κλάδους παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών».
Η Goldman δεν βλέπει άμεση αντιστροφή της κατάστασης – η αρνητική επίδραση της συγκυρίας θα αρχίσει να αντισταθμίζεται «σταδιακά».