Προβληματισμός για την επόμενη μέρα της Ευρώπης | Fortunegreece.com

Προβληματισμός για την επόμενη μέρα της Ευρώπης

Προβληματισμός για την επόμενη μέρα της Ευρώπης

Οι 28 αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ αναζητούν κοινό έδαφος που θα ανακόψει τον ευρωσκεπτικισμό.

Μπροστά στην απειλή του ευρωσκεπτικισμού που έφτασε έως και την καρδιά της Ευρώπης, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ αναζητούν λύσεις και απαντήσεις – χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα.

Με τα ακροδεξιά, ρατσιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα να καταλαμβάνουν το 30% των εδρών της ευρωβουλής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έχουν έλθει μπροστά σε σκληρά ερωτήματα σχετικά με τη μελλοντική πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Είναι επείγουσα η ανάγκη να προσδιοριστεί ξανά ο προσανατολισμός της ΕΕ με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ από τις Βρυξέλλες, και προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες των πολιτών θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και αλλού κατά της Ευρώπης. «Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη» είπε, τονίζοντας ότι χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει.

Για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στην Ευρώπη μίλησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο έτερος μεγάλος ηττημένος της ευρωκάλπης που είδε το ευρωσκεπτικιστικό UKIP να έρχεται πρώτο σε ψήφους και τον ηγέτη του Νάιτζελ Φάρατζ να πανηγυρίζει λέγοντας ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα. Δεν μπορεί να παραμερίσει η Ευρώπη αυτά τα αποτελέσματα και να συνεχίσει όπως πριν», τόνισε.

«Χρειαζόμαστε αλλαγή. Οι Βρυξέλλες είναι πολύ ‘μεγάλες’ και παρεμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό» τόνισε ο Κάμερον επαναλαμβάνοντας τη βρετανική θέση ότι η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στα κυρίαρχα κράτη-μέλη με περιορισμένο το ρόλο της Ευρώπης στα απολύτως απαραίτητα.

Στον ίδιο τόνο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε που εξοστρακίστηκε στην τέταρτη θέση, μία θέση μετά το αντι-ισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς. «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σχηματοποιήσουμε μία απάντηση. Και αυτή η απάντηση πρέπει να περιέχει λιγότερους κανόνες και λιγότερη φασαρία από την Ευρώπη».

Μήνυμα εστιασμένο στην ενίσχυση της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη ως ανάχωμα στην ακροδεξιά ήλθε τόσο από τα χείλη της Άνγκελα Μέρκελ, όσο και διά στόματος Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι. Όμως, μένει να αποδειχτεί εάν μπορούν να βρουν κοινό έδαφος και να συμφωνήσουν στο πώς.

Ως προς το «καυτό» πολιτικά ζήτημα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν, οι ηγέτες φρόντισαν προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής να αποφύγουν μία άμεση διαμάχη για το εάν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος του ΕΛΚ που επικράτησε στις ευρωκάλπες χωρίς αυτοδυναμία, θα πρέπει να λάβει την εντολή.

Όμως, το πολιτικό τοπίο ήδη «βράζει». Ο Βρετανός πρωθυπουργός -ο οποίος διεξάγει εκστρατεία κατά του «φεντεραλιστή» Γιούνκερ, δεν έκανε ρητή δήλωση στη Σύνοδο Κορυφής για πρόσωπα και ονόματα, όμως ήταν αρκετό το σχόλιό του ότι θέλει ανθρώπους που «δεν έχουν να κάνουν με το παρελθόν».

Πριν φτάσει στις Βρυξέλλες ο Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τουλάχιστον οκτώ αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να συζητήσει τις ενστάσεις του για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία όπως πάντα θα είναι η πιο σημαντική φωνή, προσερχόμενη στις Βρυξέλλες επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν -όμως αναγνώρισε ότι καμία πολιτική ομάδα δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, συνεπώς χρειάζονται ευρείες πλειοψηφίες.

Η Διάσκεψη των Προέδρων πριν από την άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δώσουν σαφή εντολή στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες.

Οι Σοσιαλιστές τόνισαν ότι θα στηρίξουν τον Γιούνκερ μόνο εάν το πρόγραμμά του «ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ».

Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τον πρόεδρο της Κομισιόν
Oι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών μελών της ΕΕ εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ να διεξάγει διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο θέμα της διαδοχής του Ζ. Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν.

Οπως ανέφερε ο Χ. Φαν Ρομπέϊ, μετά την εντολή που έλαβε από τους ευρωπαίους ηγέτες πρόθεσή του είναι να έρθει σε επαφή με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων της ευρωβουλής μόλις αυτές συσταθούν με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε στη συνέχεια να ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν ήταν η στιγμή για να μπούμε σε λεπτομέρειες», δήλωσε ο Χ Φαν Ρομπεϊ, ο οποίος τόνισε ότι στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν βασική παράμετρος θα είναι οι προτεραιότητες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

Διαβάστε ακόμη:

Διάσκεψη Κορυφής με φόντο την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού

Ένα βήμα πιο κοντά στον «θρόνο» του προέδρου της Κομισιόν ο Γιούνκερ

font