Προβληματισμός στο ΥΠΟΙΚ για το κόστος δανεισμού της Ελλάδας – Τι λένε διεθνείς αναλυτές
- 08/02/2022, 09:55
- SHARE
Σε πλήρη αναδιάταξη τελεί το οικονομικό επιτελείο μετά την έκρηξη στην απόδοση του ελληνικού χρέους, που πυροδοτήθηκε από το «σήμα» το οποίο απέστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής ώστε να παταχθεί ο πληθωρισμός, που τον Ιανουάριο, σε επίπεδο Ευρωζώνης, έφτασε στο 5,1%.
Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι αυτήν τη στιγμή στο 2,42%, έναντι του ιστορικού χαμηλού 0,53% τον Αύγουστο του 2021 – κάτι το οποίο σημαίνει πως έχουμε μια αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 350%.
Με άλλα λόγια, η χώρα δανείζεται πλέον πανάκριβα, γεγονός που δυσχεραίνει τον στόχο του υπουργείου Οικονομικών για την άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, οι δανειακές ανάγκες θα ανέλθουν το 2022 σε 24,8 δισ. ευρώ και αφορούν αποπληρωμές ομολόγων (8 δισ.) τόκους (4,7 δισ.), χρηματοδότηση ελλείμματος (2,7 δισ.) και άλλες υποχρεώσεις (4,3 δισ.)
Σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης εκτιμάται ότι αυτες θα καλυφθούν από την ΕΚΤ, το Ταμείο Ανάκαμψης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το πρόγραμμα SURE, διαμορφούμενες συνολικά στα 4,2 δισ. ευρώ, τα κέρδη από τα ANFAs και SMPs στο 1,3 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα φτάσουν τα 700 εκ. ευρώ.
Με το χρέος λοιπόν στα 383 – 384 δισεκ. μαζί με τα repos… και νέα υπό έκδοση ομόλογα, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί ξανά στο αρνητικό προσκήνιο – όχι άμεσα, αλλά στο βάθος του τούνελ τα σύννεφα αρχίζουν να συγκεντρώνονται.
Καμπανάκι για την άνοδο των επιτοκίων έχει χτυπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι τελειώνει η έκτακτη στήριξη της ΕΚΤ και η χώρα πρέπει να δανειστεί από τις αγορές, καθώς πρέπει να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα…».
Πάντως, χθες Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου έλαβε για άλλη μία φορά ψήφο εμπιστοσύνης από τους ξένους οίκους, με τον επικεφαλής αναλυτή της Standard & Poor’s να επισημαίνει πως η ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστεί μέσα στο 2022.
Από τη μεριά του, ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν επεσήμανε πως η αύξηση στις αποδόσεις του ελληνικού χρέους δεν σηματοδοτεί την πιθανότητα μιας νέας κρίσης χρέους, αλλά την επιστροφή σε πιο λογικές αποδόσεις και στην απαρχή μιας ρεαλιστικής τιμολόγησης, εν αναμονή της σταδιακής απόσυρσης της ΕΚΤ στις αγορές.
Μη… πυροσβεστική παρέμβαση Λαγκάρντ
Πάντως, η χθεσινή παρέμβαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, που έκανε λόγο για σταδιακή προσαρμογή στο νέο μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και για πτώση του πληθωρισμού ακόμα και μέσα στο 2022, δεν καθησύχασε τις αγορές.
Σύμφωνα με την ING, αυτό που πέτυχε η Λαγκάρντ στο κοινοβούλιο είναι να επαναφέρει την εστίαση στα spreads των ομολόγων. Το νεύμα της είναι ένα σημάδι ότι η ΕΚΤ δεν είναι εκτός επαφής με την αγορά.
Ωστόσο, τα εργαλεία που προσφέρονται για την προστασία από την περαιτέρω εξάπλωση δεν διαθέτουν δύναμη πυρός και δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα μπορούσε η ΕΚΤ να εξισορροπήσει το υπάρχον χαρτοφυλάκιο ομολόγων της αγοράζοντας περισσότερα ομόλογα από την περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω επανεπενδύσεων.