Προβόπουλος: Ό,τι κι αν γινόταν το 2009, δεν θα αποφεύγαμε το μνημόνιο
- 29/01/2018, 18:39
- SHARE
Αποκαλύψεις για την κρίσιμη περίοδο πριν το μνημόνιο από τον πρώην διοικητή της ΤτΕ και τον ρόλο Καραμανλή και Παπανδρέου στη διαχείριση της κρίσης.
Την άποψη ότι και το επιτελείο της ΝΔ αλλά και αυτό του ΠΑΣΟΚ είχαν ενημερωθεί και γνώριζαν για την πραγματική κατάτσαση της οικονομία και το πραγματικό ύψος των ελλειμμάτων από τη διετία 2008-2009 εξέφρασε ο Γιώργος Προβόπουλος.
Όπως είπε σε αναλυτική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο πρώην διοικητής της ΤτΕ επιρρίπτει ευθύνες και στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004-2009 αλλά και στην περίοδο διακυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου για τους χειρισμούς της όσον αφορά τη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως αποκάλυψε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, ήδη από την κρίση της Lehman Brothers το 2008 είχε γίνει αποδέκτης πολλαπλών παραπόνων από τον τότε διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Από το 2001 μέχρι το 2008 η χώρα είχε χάσει το 25% της ανταγωνιστικότητάς της», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Προβόπουλος.
Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ξεκάθαρα ότι το ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα από τις αποκαλύψεις στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπαθανασίου, γίνεται «για να επιρρίψει ευθύνες ο ένας στον άλλον», και υποστηρίζει την άποψη ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν ενημερωθεί για την έκθεση της ΤτΕ που αφορούσε την πορεία του ελλείμματος και προειδοποιούσε την τότε κυβέρνηση ότι είχε εκτοξευτεί στο 10%.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιώργος Προβόπουλος σημειώνει ότι και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου, είχε προειδοποιήσει ότι ήδη από τον Αύγουστο (2009) το έλλειμμα βρισκόταν στο 8%. Μιλώντας, μάλιστα, για το κλίμα των τότε συζητήσεων, αναφέρει χαρακτηρστικά: «Ειδικά με τον Παπανδρέου ήταν… “πάμε στο επόμενο θέμα, στην πράσινη ανάπτυξη”». Τονίζει, μάλιστα, ότι στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επισκέφτηκε τον τότε υπουργό Οικονομικών και τον ενημέρωσε ότι «το ταμειακό έλλειμμα ήταν 10% και με τη φόρα που είχαν τα πράγματα, αν δεν λαμβάνονταν σοβαρά και επείγοντα μέτρα, το έλλειμμα θα ξεπερνούσε το 12%. Τέτοια μέτρα δεν ελήφθησαν. Γι’ αυτό και άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν τα σπρεντ».
Ερωτώμενος, πάντως, για το εάν η χώρα μπορούσε να αποφύγει το μνημόνιο με μια σειρά αυστηρών μέτρων από τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Προβόπουλος απαντά ότι «αν είχαν ληφθεί σοβαρά μέτρα, η χώρα θα μπορούσε να δανείζεται για κάποιο διάστημα ακόμη. Αλλά το μνημόνιο δεν θα το αποφεύγαμε».
Στο ερώτημα που προέκυψε σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ, τον ρόλο Γεωργίου και το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης απαντά ότι είτε με έλλειμμα 15,3%, είτε με 13%, η κατάσταση τότε ήταν τόσο σοβαρή που όλοι ήταν πλέον συνυπεύθυνοι. Αποδίδει, μάλιστα, την κατάσταση αυτή σε μια διαχρονική κουλτούρα όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως κράτος, αλλά και των Ελλήνων ατομικά, την οποία ο ΖΚ Τρισέ χαρακτήριζε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ως ένα «ελληνικό πρόβλημα».