Προβόπουλος: Σταθερή οικονομία και τέλος στην ύφεση το 2014
- 16/01/2014, 15:08
- SHARE
Να περιοριστεί η πόλωση για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις ζήτησε ο Διοικητής της ΤτΕ - Δεν βλέπει ευθύνες στο σκάνδαλο του ΤΤ.
Την θέση του ότι η ύφεση μπορεί να τερματιστεί εντός του 2014, εφόσον δεν υπερισχύσει η πολιτική πόλωση εν όψει των επικείμενων Ευρωεκλογών και δεν υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων, επανέλαβε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε στάδιο σταθεροποίησης.
Ωστόσο, ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε την ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως μέσω αγοράς εταιρικών ομολόγων, αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου, άντλησης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ ή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Όσο οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών παραμένουν αρνητικές, η ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις ακόμα και των εξωστρεφών παραγωγικών κλάδων, θα είναι περιορισμένη βραχυχρόνια», επεσήμανε ο κ. Προβόπουλος.
PwC: Τα κόκκινα δάνεια θα φτάσουν το 40% το 2014
Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις στην υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τις ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε πως η ΤτΕ έθεσε έγκαιρα το Ταμιευτήριο υπό στενή παρακολούθηση και έπραξε έγκαιρα ό,τι όφειλε να πράξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, συνεργαζόμενη υποδειγματικά με τις δικαστικές Αρχές. Μάλιστα, υπενθύμισε την κριτική που ο ίδιος είχε δεχθεί κατά το παρελθόν από όσους θεωρούσαν το ΤΤ υποδειγματική τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες «συστημικές» τράπεζες, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε πως έχουν διεξαχθεί 160 επιτόπιοι έλεγχοι, τα αποτελέσματα των οποίων βρίσκονται στη διάθεση των δικαστικών Αρχών. Απαντώντας και σε σκληρή κριτική του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ότι η ΤτΕ αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό (για 20 δισ. ευρώ είχε κάνει λόγο ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ), ο κ. Προβόπουλος απάντησε λέγοντας πως «τα στοιχεία ζητήθηκαν από το ΣΔΟΕ, οι τράπεζες τα έστειλαν, ήταν στις αποθήκες του ΣΔΟΕ και κάθονταν εκεί προς αξιοποίηση».
Διαβάστε ακόμη: Ελεύθερος με εγγύηση «μαμούθ» ο Δημήτρης Κοντομηνάς