Προβόπουλος: «Ξένοι επενδυτές είναι έτοιμοι να ρίξουν 6 δισ. στις τράπεζες»
- 23/03/2014, 10:12
- SHARE
Ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε στην «Καθημερινή» για το τραπεζικό σύστημα, τον Γιάννη Στουρνάρα, την Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και τον Λ. Λαυρεντιάδη.
«Αν η κυβέρνηση με τιμήσει με την εμπιστοσύνη της και μου ζητήσει να συνεχίσω το έργο, ασφαλώς θα είμαι παρών. Είναι θέμα του πρωθυπουργού», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
Πιο αναλυτικά:
Οικονομία: «Η χώρα έχει περάσει τον κάβο. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, ωστόσο είναι απαραίτητη η υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων».
Τραπεζικό σύστημα: «Ξένοι επενδυτές είναι σήμερα έτοιμοι να τοποθετήσουν σε ελληνικές τράπεζες περί τα 6 δισ. ευρώ. Αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για την ποιότητα του stress test, αλλά και για την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας. Οι εγχώριες τράπεζες είναι από τις καλύτερα κεφαλοποιημένες στην Ευρώπη».
Επιχειρήσεις: Αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει σε πολλούς κλάδους της οικονομίας με στόχο περισσότερο ισχυρές, εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές εταιρείες. Στην κατεύθυνση αυτή, οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν γρήγορα πρωτοβουλίες, ώστε να σπρώξουν την αναδιάρθρωση εταιριών και κλάδων.
Γιάννης Στουρνάρας: Χαρακτηρίζει «γόνιμη και αποτελεσματική» τη συνεργασία του με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ενώ σε ότι αφορά το αν προειδοποίησε εγκαίρως την πολιτική ηγεσία για το τσουνάμι που ερχόταν σημειώνει πως το έκανε «από την πρώτη κιόλας έκθεση», που υπέγραψε το 2008. «Ενημέρωσα για τα ελλείμματα το 2008 την κυβέρνηση Καραμανλή, το καλοκαίρι του 2009 την αξιωματική αντιπολίτευση, τον Οκτώβριο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον Νοέμβριο τη Βουλή. Ουδείς μπορεί να πει ότι η ΤτΕ δεν ανέδειξε εγκαίρως τα κρίσιμα ζητήματα».
Δραχμή, Λάτσης, Πειραιώς, Λαυρεντιάδης
Ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι έγιναν μεγάλες προσπάθειες από πλευράς της ΤτΕ για να αποφευχθεί μια επιστροφή στη δραχμή, σενάριο το οποίο χαρακτήρισε «όχι ένα απλό ατύχημα αλλά το άνοιγμα των πυλών της κολάσεως».
Ερωτηθείς σχετικά με την αποχώρηση του ομίλου Λάτση από την Eurobank ο κ. Προβόπουλος σημειώνει πως «είναι γεγονός ότι η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από το δημόσιο. Δεν υπήρχε νομική υποχρέωση, αλλά για λόγους δεοντολογίας θα περίμενε κανείς ο βασικός μέτοχος να έχει πιο ενεργό ρόλο. Ωστόσο το εγχείρημα συγχώνευσης με την Εθνική, που τελικά δεν ευδοκίμησε, περιέπλεξε την υπόθεση και δίνει ίσως την εξήγηση».
Σχετικά με τον όμιλο Πειραιώς, ο κ.Προβόπουλος δηλώνει πως «η τράπεζα Πειραιώς απέκτησε είτε ιδιωτικές τράπεζες, όπως τη Γενική και τη Μillenium, είτε κρατικές τράπεζες υπό εξυγίανση, όπως η ΑΤΕ, για τις οποίες ουδείς άλλος εκδήλωσε ενδιαφέρον. Απέκτησε αργότερα και τις κυπριακές τράπεζες, όπου επίσης καμιά συστημική τράπεζα δεν κατέθεσε προσφορά. Το γιατί οι άλλες τράπεζες δεν ενδιαφέρθηκαν είναι ζήτημα που άπτεται του σχεδιασμού τους».
Τέλος, αναφορικά με την αδειοδότηση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη της Proton ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνει: «Για τον κ. Λαυρεντιάδη, έχω πει ξανά ότι η ΤτΕ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παραπάνω από το να εφαρμόσει με αυστηρότητα το νόμο. Όλες οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν από συλλογικά όργανα. Σας θυμίζω ότι εκείνη την εποχή ο κ. Λαυρεντιάδης θεωρούνταν από τους ισχυρότερους και πλέον αξιόπιστους επιχειρηματίες. Είχε κατ’ επανάληψη βραβευτεί. Διέθετε τεκμήρια μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ενώ είχε δεσμευτεί να κάνει μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην τράπεζα. Μην ξεχνάτε, πάντως, ότι η υπόθεση της Proton είχε την κατάληξη που είχε λόγω των ενεργειών της ΤτΕ. Και δεν είναι μόνο η Proton. Και η υπόθεση της Ασπίς ή του ΤΤ βρίσκεται στη δικαιοσύνη λόγω των ενεργειών μας».
Διαβάστε ακόμη: