Ψάχνουν τους φορολογούμενους με το κιάλι
- 08/06/2015, 14:34
- SHARE
Μόλις ένας στους δέκα έχει κάνει μέχρι στιγμής φορολογική δήλωση– Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.
Μόλις ένας στους δέκα φορολογούμενους έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2015. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι και την Κυριακή είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση 542.193 φορολογούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής, θα πρέπει να κατατεθούν περί τις 5,3 εκατομμύρια δηλώσεις.
Πάντως, αν και φοροτεχνικοί ζητούν εδώ και μέρες να δοθεί παράταση, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη όμως, έχει διαμηνύσει ότι παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρων εισοδήματος, με την πρώτη δόση να είναι προγραμματισμένη για τέλη Ιουλίου.
Η δεύτερη δόση έχει προγραμματιστεί για Σεπτέμβριο και η τρίτη για τέλος Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση έχουν:
Όλα τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον μένουν στην Ελλάδα, όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι. Όσοι διαμένουν στο εξωτερικό είναι υπόχρεοι να υποβάλουν δήλωση για το πραγματικό εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν αυτό απαλλάσσεται ή όχι. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
Στη δήλωση συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο. Σε κάθε περίπτωση παρακράτησης φόρου ακόμη και στην περίπτωση αυτοτελούς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενων εισοδημάτων, συμπληρώνεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.
Παράλληλα διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις δεν προβλέπεται, πλέον, εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του παρόντος Κώδικα, εφόσον αποκτούν εισόδημα.
Οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, στα οποία ο φόρος υπολογίζεται χωριστά.
Σε ποιες περιπτώσεις οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστά φορολογική δήλωση
– Όταν δε μένουν μαζί, κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, λόγω διακοπής της έγγαμης συμβίωσης.
– Όταν ο ένας από τους δύο είναι σε κατάσταση πτώχευσης.
– Όταν ο ένας από τους δύο έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
Επίσης, υποχρέωση για την υποβολή της δήλωσης έχουν:
Ο πατέρας για τα εισοδήματα των ανήλικων παιδιών που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση. Αν δεν υπάρχει πατέρας ή έχει χάσει τη γονική μέριμνα, την υποχρέωση για υποβολή δήλωσης την έχει η μητέρα.
Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, αντίστοιχα.
Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.
Σημειώνεται ότι οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν ως τις 30 Ιουνίου 2015 και ότι για θέματα που δεν καλύπτονται από τις οδηγίες οι οποίες δίνονται μέσω του φυλλαδίου, μπορείτε να απευθύνεστε στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.