«Ψαλίδι» στις συντάξεις χηρείας – Τα 3 σενάρια που εξετάζονται

«Ψαλίδι» στις συντάξεις χηρείας – Τα 3 σενάρια που εξετάζονται
Photo: pixabay.com
Βάσει νόμου, η παροχή πρέπει να μειώνεται από το 70% στο 35% μετά την πάροδο της τριετίας για τους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Χιλιάδες δικαιούχοι συντάξεων χηρείας θα αντιμετωπίσουν περικοπές καθώς δεν εφαρμόστηκε η προβλεπόμενη μείωση κατά 50% μετά το πέρας της τριετίας χορήγησης της παροχής. Βάσει νόμου, η παροχή πρέπει να μειώνεται από το 70% στο 35% μετά την πάροδο της τριετίας για τους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Από τον Οκτώβριο του 2020, η περικοπή εφαρμόστηκε μόνο για τους δικαιούχους του δημοσίου και του ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ), ενώ οι δικαιούχοι από τον ιδιωτικό τομέα, περίπου 60.000 άτομα, δεν είδαν την αντίστοιχη μείωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάταξη ορίζει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% στο 35% της αρχικής αν η χήρα ή ο χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της.

Επιπλέον, το πρόβλημα αφορά και την καταβολή της εθνικής σύνταξης, η οποία πρέπει να χορηγείται μόνο σε μία από τις συντάξεις που εισπράττει ο ίδιος δικαιούχος.

Τα 3 πιθανά σενάρια:

  1. Επιλογή για μείωση κατά 50% της μικρότερης σύνταξης: Σε περίπτωση που ο δικαιούχος λαμβάνει δύο συντάξεις, θα μπορούσε να επιλέγεται η μικρότερη για τη μείωση.
  2. Περικοπή 35% μόνο του τμήματος της εθνικής σύνταξης: Η μείωση θα εφαρμοζόταν μόνο στο τμήμα των 427 ευρώ της εθνικής σύνταξης, όχι στο ανταποδοτικό τμήμα, διατηρώντας το συνολικό ποσό της σύνταξης χηρείας.
  3. Επιστροφή των ποσών σε δόσεις: Τα ποσά που έλαβαν οι συνταξιούχοι λόγω μη εφαρμογής της περικοπής θα μπορούσαν να επιστραφούν σε πολλές δόσεις από τη σύνταξη που λαμβάνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: