Ψάρεμα επενδυτών σε θολά νερά
- 11/12/2017, 21:46
- SHARE
Τι είπαν θεσμικοί παράγοντες και επενδυτές στο συνέδριο του Capital Link για την Ελλάδα - Η αξιολόγηση, οι μεταρρυθμίσεις και η επόμενη μέρα.
«Γη και ύδωρ» προσφέρει στους επενδυτές η χώρα, σύμφωνα, τουλάχιστον με το μήνυμα που θέλησε να στείλει στους επενδυτές ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας, σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό στους επενδυτές και στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επενδυτική «γη της επαγγελίας», ωστόσο, πίσω από τα ωραία λόγια οι επενδυτές βλέπουν τη δύσκολη πραγματικότητα.
Ποια είναι αυτή; Η διγλωσσία ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα επί μέρους υπουργεία, τα οποία κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις. Το Ελληνικό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα, ξεκινώντας από τις Σκουριές ή τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία πέρασαν από 40 κύματα μέχρι να παραδοθούν στον επενδυτή, αλλά και οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις φέτος θα υπολείπονται περίπου 0,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (1,4 δισ. ευρώ αντί 1,9 δισ. ευρώ), ενώ για το 2018 έχουν προβλεφθεί έσοδα 2,7 δισ. ευρώ με τους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η φράση υψηλόβαθμου στελέχους της τρόικας, το οποίο πριν λίγες εβδομάδες δήλωνε πως «οι επενδυτές δεν πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα πριν δουν τα πρώτα κτίρια να υψώνονται στο Ελληνικό», καθώς αποτυπώνει το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
«Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα είναι ισχυρό» υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, που παρακολουθούν από κοντά τις συζητήσεις στο περιθώριο του συνεδρίου στη Νέα Υόρκη. Όπως συμπληρώνουν, όμως, «αυτό που ζητούν είναι διασφαλίσεις ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν θα σταματήσει με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».
Τα κυβερνητικά στελέχη και οι τραπεζίτες που βρίσκονται στις ΗΠΑ μεταφέρουν την εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα, μετά το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση.
Το κλίμα είναι θετικό, τα στελέχη της τρόικας, που συνόδευσαν την αποστολή στη Νέα Υόρκη, μιλούν για εντυπωσιακή πρόοδο, όμως αυτή μένει να αποτυπωθεί και στην πορεία της οικονομίας.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα, Ντέκλαν Κοστέλλο, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη μακρύ δρόμο, ο οποίος συνεχίζεται χρονικά και μετά τον Αύγουστο του 2018, αφού πολλές από τις μεταρρυθμίσεις είναι προγραμματισμένες για το 2019 και το 2020, ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι των πλεονασμάτων του 3,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να τηρηθούν έως το 2022.
Οι θεσμοί αναζητούν ακόμη την εποπτική «φόρμουλα» της επόμενης ημέρας του προγράμματος. Επί του παρόντος, πάντως, αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση των 75 προαπαιτούμενων (σε σύνολο 110) της τρέχουσας αξιολόγησης, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν έως τις 22 Ιανουαρίου.
Σε δεύτερη φάση και έως το Μάιο-Ιούνιο θα πρέπει να υλοποιηθούν άλλα 82 προαπαιτούμενα για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση και, φυσικά, να έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία τα stress tests των 4 συστημικών τραπεζών. Μόνο τότε, οι επενδυτές θα αισθανθούν «ασφαλείς» και θα βάλουν τη χώρα στα πλάνα των επόμενων ετών, όταν δηλαδή ξεκαθαρίσει τόσο το πολιτικό όσο και το εποπτικό πλαίσιο των μεταμνημονιακών ετών.
Διαβάστε ακόμη: Τσακαλώτος: Τα δεδομένα που θα κρίνουν την επιτυχή πρόσβαση στις αγορές