«Ψηφιακές γέφυρες» ρίχνει το click away ανάμεσα σε τράπεζες και λιανεμπόριο

«Ψηφιακές γέφυρες» ρίχνει το click away ανάμεσα σε τράπεζες και λιανεμπόριο
Καταναλωτές περιμένουν μπροστά από κατάστημα ειδών οικιακής χρήσης, Αθήνα, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πώς το click away κινητοποιεί τους μηχανισμούς της αγοράς – Ο ανταγωνισμός και οι υπηρεσίες των τραπεζών που γεφυρώνουν το ψηφιακό χάσμα στην αγορά του λιανεμπορίου.

Η πανδημία αλλάζει με ταχύτητα τις καταναλωτικές συνήθειες μεταβάλλοντας πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε το περιβάλλον των συναλλαγών, τον τρόπο που αλληλεπιδρούν πελάτες- επιχειρήσεις, επιχειρήσεις-προμηθευτές και όλοι αυτοί με τις τράπεζες.

Σε αυτή τη δίνη το πολυσυζητημένο εργαλείο του click away δίνει άλλο ένα δείγμα της εσπευσμένης μετάβασης της αγοράς στο μοντέλο που επιτάσσει η ψηφιακή οικονομία. Και καθώς η σεζόν των εορταστικών αγορών έχει αρχίσει, στο πεδίο του ανταγωνισμού δεν μπαίνουν μόνον οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου αλλά και οι τράπεζες.

Το μέλλον είναι digital, όπως είπε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας,Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας χθες στο Capital Link Forum. Αναφέρθηκε στις δυνάμεις που παγκοσμίως ωθούν τα τελευταία χρόνια τις τράπεζες προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό τονίζοντας παράλληλα ότι η πανδημία επιταχύνει τις τάσεις. Πρόκειται για μια εκτίμηση στην οποία συγκλίνουν όλες οι ελληνικές τράπεζες, που δηλώνουν ισχυρό παρόν και στην νέα πρόκληση της αγοράς του λιανεμπορίου που δίνει μάχη για να λειτουργήσει υπό τις αντίξοες συνθήκες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Το click away δεν είναι εργαλείο μόνο για τους μεγάλους παίκτες αλλά και για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές χωρίς e-shop ή site. Toυλάχιστον γι’ αυτό μας διαβεβαιώνουν σήμερα οι τράπεζες, που έχουν αναπτύξει ειδικά εργαλεία για να ρίξουν «ψηφικές γέφυρες» διασυνδέοντας και τα μικρά καταστήματα με το καταναλωτικό κοινό, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Παρακάτω συγκεντρώσαμε ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες λειτουργούσαν και πριν την πανδημία αλλά πλέον έχουν τελειοποιηθεί και επικοινωνούνται στα δίκτυα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων των τραπεζών.

Αlpha Bank: Η Alpha e-Commerce υπόσχεται γρήγορες και ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές ακόμα και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που δεν διαθέτουν site ή e-shop. Με την εύχρηστη υπηρεσία Alpha e-Commerce, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου μπορούν να δέχονται παραγγελίες μέσω τηλεφώνου ή email και να προχωρούν στην ολοκλήρωση αγορών από την πιστωτική κάρτα, το ψηφιακό πορτοφόλι ή τον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη. Μέσω ειδικής φόρμας του Alpha e-Commerce η επιχείρηση συμπληρώνει τα στοιχεία του πελάτη και το ποσό της συναλλαγής και στη συνέχεια του αποστέλλει έναν ασφαλή σύνδεσμο προκειμένου να ολοκληρώσει την πληρωμή του, πριν επισκεφτεί το κατάστημα για να παραλάβει το προϊόν (click away). Η τράπεζα εξηγεί ότι στις επιχειρήσεις που διαθέτουν e-shop η ολοκλήρωση των αγορών μέσω της υπηρεσίας Alpha e-Commerce πραγματοποιείται επιλέγοντας μέσα από τους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα για άτοκες δόσεις αλλά και επιβράβευση μέσω του προγράμματος Bonus της Αlpha Bank.

Εurobank: Η Eurobank για να εξυπηρετήσει τις πωλήσεις μέσα από το click away έχει επισπεύσει τη διαδικασία ενεργοποίησης της υπηρεσίας Eurobank Payment Link, που επιτρέπει τη διενέργεια συναλλαγών χωρίς να χρειάζεται φυσικό POS και χωρίς η επιχείρηση να διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα. Με την υπηρεσία Eurobank Payment Link ακόμα και μικρές επιχειρήσεις λιανικής μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους οι οποίοι μπορούν να εξοφλήσουν τις αγορές τους με την κάρτα τους. Μόλις ο πελάτης ενημερώσει για τα προϊόντα που θέλει να αγοράσει, τηλεφωνικά, με email ή από άλλο μέσο, η επιχείρηση δημιουργεί και στέλνει link από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή της, με αίτημα πληρωμής για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Για να δημιουργηθεί και να σταλεί στον πελάτη link με αίτημα πληρωμής η επιχείρηση ακολουθεί 3 απλά βήματα: σύνδεση στην πλατφόρμα ePOS της Eurobank, όπου συμπληρώνονται τα στοιχεία του πελάτη και της συναλλαγής, δημιουργία του link με το αίτημα πληρωμής που αποστέλλεται στον πελάτη, για να κάνει την πληρωμή της παραγγελίας του στην επιχείρηση και επιλογή του τρόπου επικοινωνίας και αποστολής του link στον πελάτη – αυτόματα με email μέσα από την πλατφόρμα ePOS της Eurobank ή με επεξεργασία και αποστολή από την επιχείρηση (με email, SMS ή/και μέσω social media). Ο πελάτης λαμβάνει το link με το αίτημα πληρωμής και ολοκληρώνει την πληρωμή του online με την κάρτα του, εφάπαξ ή με δόσεις.

Εθνική Τράπεζα: Αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρει η Εθνική Τράπεζα στα συνεργαζόμενα καταστήματα του δικτύου της, που ενημερώνουν σχετικά τους πελάτες τους ότι εφόσον ολοκληρώσουν την επιλογή των προϊόντων τους π.χ. στην ιστοσελίδα του καταστήματος, πηγαίνουν στο καλάθι αγορών και επιλέγουν «παραλαβή από το κατάστημα». Συμπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία και επιλέγουν στη συνέχεια την Εθνική Τράπεζα για να ολοκληρώσουν ηλεκτρονικά την πληρωμή τους. Η Εθνική Τράπεζα επίσης με τη νέα αναβαθμισμένη υπηρεσία i-bank e-Simplify, απευθύνεται σε όλες τις ατομικές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνοντάς τους τη δυνατότητα δημιουργίας του δικού τους ηλεκτρονικού καταστήματος χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις προγραμματιστή. Επίσης, μέσω της υπηρεσίας Key2Pay προσφέρει σε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν e-shop ή τερματικό POS, τη δυνατότητα: να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με απλό και ασφαλή τρόπο, να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πωλήσεις, να αποδέχονται πληρωμές εξ αποστάσεως μέσω χρεωστικής, πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτας της Εθνικής Τράπεζας ή τρίτων τραπεζών, να διαχειρίζονται τις παραγγελίες των πελατών τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την έγκαιρη πληρωμή τους. Η διαδικασία διενεργείται μέσω της αποστολής ενός email με συμπληρωμένα τα στοιχεία της συναλλαγής που αφορούν στο αίτημα πληρωμής προς τους πελάτες, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

Tράπεζα Πειραιώς: Με το πρόγραμμα «Ψωνίζω στη Γειτονιά» η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κάνει ένα βήμα πέρα από τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής που προσφέρει για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, είναι ταυτόχρονα η οικονομική καρδιά και η πηγή ζωής κάθε τοπικής κοινωνίας. Εξηγεί ότι το πρόγραμμα “Ψωνίζω στη Γειτονιά” σχεδιάστηκε για να στηρίξει τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και την προοπτική κάθε μικρής επιχείρησης. Δημιουργεί τοπικές κοινωνίες αλληλοϋποστήριξης που έχουν κοινές ανάγκες και στόχους. Ενώνει δυνάμεις και αναδεικνύει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε οι μικροί επαγγελματίες να αντιμετωπίσουν με περισσότερα εφόδια τις μικρές αλλά και τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην καθημερινή ζωή. Προσφέρει κίνητρα στους καταναλωτές, ενώ η πρωτοβουλία γίνεται συμμετοχική, προάγει το αίσθημα αλληλεγγύης και στηρίζει τις τοπικές αγορές. Μέσω του προγράμματος η τράπεζα καλεί τους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα Τράπεζας Πειραιώς στις επιχειρήσεις – μέλη του προγράμματος «Ψωνίζω στη γειτονιά» απολαμβάνοντας προνόμια. Για τις επιχειρήσεις επίσης υπάρχει μια γκάμα προνομίων όπως η κλήρωση χρηματικών επάθλων, η προβολή της επιχείρησης στα προωθητικά μέσα του προγράμματος και στο psonizostigeitonia.gr, η συμμετοχή στο πρόγραμμα yellows κ.α..