Ψηφιακή επανάσταση και στην ενημέρωση: Τα social media «σαρώνουν» στη Βρετανία και η τηλεόραση… σβήνει

Ψηφιακή επανάσταση και στην ενημέρωση: Τα social media «σαρώνουν» στη Βρετανία και η τηλεόραση… σβήνει
Photo: pixabay.com
Η στροφή των νέων γενεών ανατρέπει την κυριαρχία της τηλεόρασης.

Η παραδοσιακή ενημέρωση μέσω τηλεόρασης χάνει έδαφος στη Βρετανία, καθώς οι ψηφιακές πλατφόρμες αναδεικνύονται πλέον ως η κύρια πηγή ειδήσεων για τους ενήλικες. Σύμφωνα με την έρευνα της Ofcom, το 71% των Βρετανών ενημερώνεται μέσω ψηφιακών πλατφορμών, αφήνοντας την τηλεόραση με ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό, στο 70%. Η στροφή αυτή αντικατοπτρίζει μια «αλλαγή γενεών» στις συνήθειες παρακολούθησης ειδήσεων, με τα social media να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, το 52% των Βρετανών δηλώνει πως χρησιμοποιεί τα social media για την ενημέρωσή του, με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή (30% των ενηλίκων), ακολουθούμενο από το YouTube και το Instagram. Η αύξηση αυτή είναι αισθητή συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη τάση προς ψηφιακές πηγές ειδήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την άνοδο των ψηφιακών πλατφορμών, τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να υπερτερούν σε θέματα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Το BBC παραμένει η κορυφαία πηγή ενημέρωσης στη χώρα, αν και η επιρροή του έχει μειωθεί από το 58% το 2019 στο 43% το 2024. Η Ofcom επισημαίνει ότι παρόλο που η τηλεόραση συνεχίζει να θεωρείται πιο αξιόπιστη, η «γενεακή στροφή» είναι πλέον εμφανής.

Η διαφορά στις προτιμήσεις είναι πιο έντονη στις νεότερες ηλικίες. Για τους νέους 16-25 ετών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν την κυρίαρχη πηγή ενημέρωσης, με το Instagram να είναι το πρώτο σε προτίμηση και το TikTok να ακολουθεί. Εννέα στους δέκα νέους χρησιμοποιούν ψηφιακές πηγές για ειδήσεις, σε αντίθεση με τους άνω των 55, που εξακολουθούν να προτιμούν την τηλεόραση.

Η Fiona Bruce, δημοσιογράφος του BBC, εξέφρασε τις ανησυχίες της για την αυξανόμενη εξάρτηση από τα social media, τονίζοντας ότι αποτελεί πρόβλημα για όλους, καθώς οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται γρήγορα και είναι δύσκολο να διορθωθούν. Παρόλο που οι νέοι αναγνωρίζουν ότι τα παραδοσιακά μέσα είναι πιο αξιόπιστα, η μετάβαση στην ψηφιακή ενημέρωση φαίνεται ασταμάτητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: