Ψηφιακή κάρτα εργασίας: «Άκρως ενθαρρυντικά» τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή της

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: «Άκρως ενθαρρυντικά» τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή της
Εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτάθηκε από την προηγούμενη Πέμπτη 16/2 στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών security, ενώ ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι εφαρμόζεται στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χρησιμοποιούν ήδη περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι, που απασχολούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (και θα ακολουθήσουν η βιομηχανία, οι ΔΕΚΟ, ο τουρισμός και η εστίαση). Οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς «σκανάρουν» την κάρτα τους (η οποία μπορεί να είναι τυπωμένη ή συνηθέστερα μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο) κατά την είσοδό τους στην εργασία και την αποχώρησή τους και η δήλωση έναρξης/ λήξης μεταδίδεται αυτόματα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι είπε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

«Άκρως ενθαρρυντικά» χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που -όπως σημείωσε- καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας.

Ως παραδείγματα έφερε τις αυξημένες δηλωθείσες υπερωρίες σε εταιρείες σεκιούριτυ και σούπερ μάρκετ, μετά την εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας: Στις εταιρείες σεκιούριτυ καταγράφηκαν +11% παραπάνω δηλωθείσες υπερωρίες, ενώ στα σουπερ μάρκετ καταγράφηκαν +61% περισσότερες δηλωθείσες υπερωρίες, μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, και στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Στυλιανού Φωτόπουλου με θέμα «Κατάργηση του “ετήσιου πίνακα προσωπικού” (Ε4) και προβλήματα που ταλανίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις με την άνευ ουσιαστικού λόγου υποχρέωση ψηφιακής υποβολής του εντύπου “Ε11”», η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι και το θέμα της κατάργησης του Ε4 και το θέμα της δυνατότητας διόρθωσης καταχωρήσεων στο Ε11 «τα έχουμε δρομολογήσει. Και τα δύο τα δρομολογούμε προς μεγαλύτερη διευκόλυνση, συνολικά, της αγοράς εργασίας. Ήδη έχουμε κάνει συζητήσεις και με τους κοινωνικούς εταίρους, και με την Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου ακριβώς να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές, που προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της εφαρμογής του “Εργάνη-2”, η οποία και είναι σε πορεία υλοποίησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: