Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Νέο κεφάλαιο σε Τουρισμό και Εστίαση – Πώς λειτουργεί

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Νέο κεφάλαιο σε Τουρισμό και Εστίαση – Πώς λειτουργεί
Ï õðïõñãüò Åñãáóßáò êáé ÊïéíùíéêÞò ÁóöÜëéóçò ¢äùíéò ÃåùñãéÜäçò, óõíïäåõüìåíïò áðü ôç Ã.Ã. Åñãáóéáêþí Ó÷Ýóåùí ¢ííá ÓôñáôéíÜêç êáé óôåëÝ÷ç ôïõ Õðïõñãåßïõ, åðéóêÝöèçêáí, êåíôñéêü êáôÜóôçìá ôçò áëõóßäáò óïýðåñ ìÜñêåô «Ìáóïýôçò» ó÷åôéêÜ ìå ôç ëåéôïõñãßá ôçò ØçöéáêÞò ÊÜñôáò Åñãáóßáò, üðïõ óõíïìßëçóáí ìå åñãáæüìåíïõò ãéá ôïí ôñüðï êáé ôçí ÷ñçóéìüôçôá åöáñìïãÞò ôçò, ôçí ÔåôÜñôç 1 Íïåìâñßïõ 2023. ÁÐÅ ÌÐÅ/ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÅÑÃÁÓÉÁÓ ÊÁÉ ÊÏÉÍÙÍÉÊÇÓ ÁÓÖÁËÉÓÇÓ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο.

Η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας εισάγεται πλέον στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Το μέτρο, που έχει ήδη εφαρμοστεί σε περίπου 750.000 εργαζόμενους σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, και ΔΕΚΟ, επεκτείνεται σε περισσότερους τομείς. Με τη νέα επέκταση, το Υπουργείο Εργασίας αναμένει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτονται από την ψηφιακή κάρτα θα φτάσει τους 1,5 εκατομμύριο.

Η πλήρης λειτουργία του μέτρου έχει προγραμματιστεί για την 1η Μαρτίου 2025. Αυτό το διάστημα θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων να προσαρμοστούν ομαλά στα νέα δεδομένα και να επιλυθούν τυχόν πρακτικά προβλήματα. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφάνεια και την αποτελεσματική διαχείριση του εργατικού δυναμικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εννέα ερωτήσεις – απαντήσεις

Στο πλαίσιο προσπάθειας ενημέρωσης για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, το υπουργείο Εργασίας δίνει στη δημοσιότητα εννέα ερωταπαντήσεις, εξηγώντας, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία απόκτησης της ψηφιακής κάρτας, τα οφέλη από τη χρήση της, καθώς και την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι μέτρο που προάγει τις διαφανείς εργασιακές σχέσεις. Θεσμοθετήθηκε με στόχο την καταγραφή του πραγματικού χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και την αμοιβή τους για αυτόν. Στους κλάδους όπου ήδη εφαρμόζεται, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν εγκαταστήσει τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό (π.χ. ταμπλέτα με εφαρμογή ωρομέτρησης) και οι εργαζόμενοι να «χτυπάνε» την ψηφιακή κάρτα τους κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρησή τους από τον χώρο εργασίας τους, καταγράφοντας επακριβώς τον χρόνο φυσικής τους παρουσίας εκεί.

Ποια είναι η διαδικασία για να αποκτήσω την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;

α) Είμαι εργαζόμενος:

Εφόσον η επιχείρηση στην οποία εργάζεστε έχει ενταχθεί στο μέτρο, κατεβάζετε δωρεάν την εφαρμογή myΕrgani app στο κινητό σας από το Google Play ή το App Store. Την πρώτη φορά που συνδέεστε, χρησιμοποιείτε τους κωδικούς σας ΤaxisΝet. Στην οθόνη της εφαρμογής «Κάρτα», βρίσκετε την ατομική ψηφιακή κάρτα εργασίας σας, σε μορφή QR code. Αυτή είναι η ψηφιακή κάρτα που «χτυπάτε» δηλώνοντας την πραγματική έναρξη και λήξη της εργασίας σας, πληροφορίες που διαβιβάζονται και καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Μέσα από τη δωρεάν εφαρμογή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έχετε άμεση πρόσβαση και σε άλλα στοιχεία για την απασχόλησή σας που δηλώνουν οι εργοδότες σας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όπως για παράδειγμα το δηλωμένο σας ωράριο, τις υπερωρίες, τις άδειές σας και τα δεδομένα για τον πραγματικό χρόνο εργασίας σας που αποστέλλονται στο ΕΡΓΑΝΗ μέσω της χρήσης της ψηφιακής σας κάρτας.

β) Είμαι εργοδότης:

Εφόσον η επιχείρησή σας έχει ενταχθεί, βάσει ΚΑΔ, στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, είναι σημαντικό να μεριμνήστε για την εγκατάσταση κατάλληλου συστήματος ωρομέτρησης. Η δωρεάν εφαρμογή Ergani CardScanner του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχει σχεδιαστεί για τον σκοπό αυτό και για τη βέλτιστη εφαρμογή του μέτρου στις ενταγμένες επιχειρήσεις.

Μέσω του Ergani CardScanner γίνεται η ανάγνωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας των εργαζομένων (σε μορφή QR Code) κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από τον χώρο εργασίας τους, και η πληροφορία υποβάλλεται αυτόματα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Η εφαρμογή Ergani CardScanner υποστηρίζει φορητές συσκευές (smartphone και tablet) με λειτουργικό σύστημα Android OS ή iOS και πρόσβαση στις πλατφόρμες Google Play και App Store.

Ποια είναι τα οφέλη της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας;

  • Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επιτυγχάνουμε:
  • Πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας.
  • Πλήρεις απολαβές για κάθε ώρα εργασίας.
  • Αντιμετώπιση παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου.
  • Καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.
  • Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
  • Διαφάνεια στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πώς διασφαλίζεται η πιστή εφαρμογή του μέτρου από τις επιχειρήσεις;

Οι εντατικοί έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας αφορούν και την σήμανση της ψηφιακής κάρτας των εργαζομένων. Αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει ξεκινήσει την απασχόλησή του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοδότη του, χωρίς να υφίσταται σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, επιβάλλονται σημαντικά διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις από τους Επιθεωρητές Εργασίας που ανέρχονται σε 10.500 ευρώ για κάθε μη ορθά δηλωμένο εργαζόμενο.

Το ίδιο θα συμβεί, εάν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει «νόθα» σήμανση της ψηφιακής του κάρτας, με την οποία δηλώνει δήθεν την αποχώρησή του από την επιχείρηση, ενώ στην πραγματικότητα εξακολουθεί να εργάζεται, πραγματοποιώντας αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση.

Ποιους κλάδους εργαζομένων αφορά η εφαρμογή του μέτρου;

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο. Την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024, η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας επεκτείνεται στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, πρώτα σε πιλοτική φάση και εν συνεχεία από την 1η Μαρτίου 2025 σε πλήρη εφαρμογή. Σταδιακά, η εφαρμογή του μέτρου επεκτείνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

Τι σημαίνει η επέκταση του μέτρου στον τουρισμό και την εστίαση;

Η νέα επέκταση της ψηφιακής κάρτας στον τουρισμό αφορά όλα τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα camping της χώρας, ενώ στην εστίαση, το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης. Συγκεκριμένα, οι ΚΑΔ που εντάσσονται στο μέτρο σε αυτή τη φάση αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση της 11ης Σεπτεμβρίου 2024 η οποία επισυνάπτεται εδώ.

Γιατί δεν εφαρμόζεται εξαρχής πλήρως το μέτρο σε αυτούς τους κλάδους, αλλά ξεκινάει πιλοτικά;

Η εφαρμογή του μέτρου στον τουρισμό και στην εστίαση ξεκινάει πιλοτικά προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η πιλοτική περίοδος θα είναι εκτενής και ο διάλογος με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών θα είναι διαρκής ώστε τα όποια ζητήματα πιθανώς ανακύψουν να επιλυθούν πριν από την έναρξη της πλήρους εφαρμογής του μέτρου τον Μάρτιο του 2025.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, θα διενεργηθούν διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών. Σκοπός των παραπάνω δράσεων είναι η πλήρης ενημέρωση για την ορθή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Πόσοι εργαζόμενοι στη χώρα είναι ενταγμένοι στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αυτή τη στιγμή;

Εως σήμερα στο μέτρο έχουν ενταχθεί περίπου 73.000 επιχειρήσεις με 750.000 εργαζομένους. Με τη νέα επέκταση της εφαρμογής του μέτρου στον τουρισμό και στην εστίαση, εντάσσονται πλέον στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι συνολικά στον ιδιωτικό τομέα.

Εχει φέρει αποτελέσματα το μέτρο;

Βάσει στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, διαπιστώνεται ότι από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας το 2022, η αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη είναι σημαντική για τους κλάδους που έχουν ενταχθεί. Χάρη στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης υπερωριακής εργασίας, οι υπερωρίες πλέον καταγράφονται και πληρώνονται κανονικά. Ενδεικτικά, στις δηλωθείσες υπερωρίες των σούπερ μάρκετ, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση ύψους +61,2%.

Περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο – Κεραμέως: Σκοπός μας να εντάξουμε σε αυτό το πλέγμα προστασίας όλους τους εργαζόμενους

Ιδιαιτέρως ικανοποιητική κρίνεται η έως τώρα εφαρμογή του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, γεγονός που καταδεικνύεται από την αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη στους κλάδους οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο αυτό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των σούπερ μάρκετ. Βάσει των στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», σημειώθηκε αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες στα σούπερ μάρκετ, καθώς, από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση, ύψους +61,2%.

Ήδη, 73.000 επιχειρήσεις, με 750.000 εργαζόμενους από τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες φύλαξης (security), ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, κάνουν πλήρη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ενώ, πριν από λίγες ημέρες, η χρήση της επεκτάθηκε σε πιλοτική φάση αρχικά στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2025.

Έτσι, λοιπόν, περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι στους μεγαλύτερους κλάδους της εγχώριας οικονομίας προβλέπεται πλέον να «χτυπάνε» την Ψηφιακή Κάρτα κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρησή τους από τον χώρο εργασίας τους, καταγράφοντας επακριβώς τον χρόνο φυσικής παρουσίας τους εκεί, με τελικό στόχο η εφαρμογή του μέτρου να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.

Επίσης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού (π.χ. ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping και χώροι εστίασης) οφείλουν να αξιοποιήσουν την περίοδο προσαρμογής, ώστε να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και να εγκαταστήσουν τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό, που επί της ουσίας είναι ένα τάμπλετ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς θα είναι ανοιχτός και διαρκής, όπως ακριβώς συνέβη και με τους υπόλοιπους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας που έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Εν τω μεταξύ, στο διάστημα που μεσολαβεί έως την 1η Μαρτίου, το υπουργείο σκοπεύει να υλοποιήσει διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, με σκοπό την πλήρη ενημέρωση για την ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και την επίλυση τεχνικών ζητημάτων, όπου αυτά ανακύπτουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου, καθώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας και πλήρεις απολαβές για κάθε ώρα εργασίας.

Παράλληλα, δημιουργείται το πλαίσιο για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους, προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι επιχειρήσεις που σέβονται τη νομοθεσία έναντι εκείνων που εφαρμόζουν πρακτικές αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας και κατοχυρώνονται τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς διασφαλίζεται η εφαρμογή του μέτρου

Με στόχο την πιστή εφαρμογή του μέτρου από τις επιχειρήσεις, η Επιθεώρηση Εργασίας διενεργεί συνεχώς εντατικούς ελέγχους, που αφορούν μεταξύ άλλων και τη σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας των εργαζομένων.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αν, κατά τον έλεγχο, διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει ξεκινήσει την απασχόλησή του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοδότη του, χωρίς να υφίσταται σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, επιβάλλονται σημαντικά διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις από τους Επιθεωρητές Εργασίας, που ανέρχονται σε 10.500 ευρώ για κάθε μη ορθά δηλωμένο εργαζόμενο.

Το ίδιο θα συμβεί, εάν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει «νόθα» σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας του, με την οποία δηλώνει δήθεν την αποχώρησή του από την επιχείρηση, ενώ, στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να εργάζεται, πραγματοποιώντας αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση.

Ενδεικτικά, η Επιθεώρηση Εργασίας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων βεβαίωσε 211 παραβάσεις σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τον Αύγουστο του 2024 και επέβαλε πρόστιμα, ύψους 445.800,00 ευρώ, ενώ, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, εντοπίστηκαν 1.469 παραβάσεις που αφορούσαν τη μη ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με συνολικό ποσό προστίμων 3.752.690,00 ευρώ.

Νίκη Κεραμέως: Στόχος η προστασία των εργαζομένων

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δηλώνει ότι στόχος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας είναι η προστασία των εργαζομένων, καθώς προάγει τις διαφανείς εργασιακές σχέσεις, αφού καταγράφει τις πραγματικές ώρες εργασίας, καταπολεμά τα φαινόμενα της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας και προστατεύει τις υγιείς επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνει η υπουργός, τον περασμένο Ιούλιο, εφαρμόστηκε πλήρως το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε εστίαση και λιανεμπόριο. Τώρα, επεκτείναμε την εφαρμογή του και στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης πιλοτικά.

«Σκοπός μας είναι να εντάξουμε σε αυτό το πλέγμα προστασίας όλους τους κλάδους και, συνεπώς, όλους τους εργαζόμενους» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Κεραμέως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: