Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Νέα εποχή στις συναλλαγές από τον Δεκέμβριο – Όσα αλλάζουν

Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Νέα εποχή στις συναλλαγές από τον Δεκέμβριο – Όσα αλλάζουν
Contactless payment Woman paying with a contactless bank card. (Photo by AMELIE BENOIST / IMAGE POINT FR / IMAGE POINT FR / BSIP via AFP) Photo: AFP
Ο νέος νόμος φέρνει σημαντικές αλλαγές, με στόχο τη διευκόλυνση και τον εκσυγχρονισμό των συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Ένα μήνα νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, τίθεται σε ισχύ το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, αντικαθιστώντας το παλιό χαρτόσημο σε περισσότερες από 600 συναλλαγές. Σύμφωνα με τον νέο νόμο που εγκρίθηκε πρόσφατα, το Ψηφιακό Τέλος θα επιβάλλεται σε συμβάσεις και συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου 2024. Για συναλλαγές που θα γίνουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, θα ισχύει ακόμη το χαρτόσημο.

Το τέλος χαρτοσήμου καταργείται σε σημαντικές συναλλαγές όπως χρησιδάνεια, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών οργανισμών, και πολλές ακόμη. Επίσης, πάνω από 100 συναλλαγές που αφορούν σε παραβόλα, καθώς και περισσότερες από 500 συναλλαγές με τέλη χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων, όπως αυτές υπέρ του ΕΟΦ, του ΤΑΧΔΙΚ και άλλων, θα είναι πλέον απαλλαγμένες από το τέλος χαρτοσήμου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής δεν θα επιβάλλεται σε πράξεις που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ, του φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, φόρου μεταβίβασης ακινήτων και άλλων σχετικών φόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος;

Το νέο ψηφιακό τέλος θα εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες συναλλαγές που αναφέρονται ρητά στον νόμο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατάρτισής τους, εφόσον ένας τουλάχιστον από τους συμβαλλόμενους έχει φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών των συναλλαγών περιλαμβάνονται οι συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για επαγγελματική δραστηριότητα, δάνεια, πωλήσεις κινητών πραγμάτων, διανομές κληρονομίας, αμοιβές, τραπεζικές επιταγές και άλλα.

Οι συντελεστές του Ψηφιακού Τέλους είναι τέσσερις:

  • 3,60% στα μισθώματα ακινήτων, τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων, και συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων ή δημοσίων φορέων.
  • 2,40% για συναλλαγές όπου όλοι οι συμβαλλόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή περιλαμβάνουν νομικές μορφές όπως ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ.
  • 1,20% για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για χρηματικές συναλλαγές νομικών προσώπων.
  • 0,30% στις προσκομιζόμενες επιταγές σε πιστωτικά ιδρύματα.

Οι συναλλαγές θα δηλώνονται ηλεκτρονικά μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ και το τέλος θα καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη συναλλαγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: