Ψηφιοποίηση ΜμΕ: Το χάσμα με τις μεγάλες επιχειρήσεις «δεσμεύει» ΑΕΠ

Ψηφιοποίηση ΜμΕ: Το χάσμα με τις μεγάλες επιχειρήσεις «δεσμεύει» ΑΕΠ
Photo: pixabay.com
Μία στις 7 επιχειρήσεις δεν έχει υιοθετήσει καμία ψηφιακή εφαρμογή. Τι δείχνει η έρευνα του ΚΕΕΕ.

Αν και σε επίπεδο Δημοσίου καταγράφεται πρόοδος στην ψηφιακή μετάβαση ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ακολουθεί βραδύ ρυθμό συγκριτικά με τις πιο μεγάλες συντηρώντας το χάσμα ανταγωνιστικότητας με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και αναδύοντας περαιτέρω κινδύνους σε περιβάλλον προκλήσεων, με αυξανόμενα λειτουργικά κόστη λόγω πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τον δείκτη DESI της ΕΕ η ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σε χαμηλά επίπεδα ενώ υπάρχουν θετικά σημάδια από την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, το 2023 το 43,3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είχαν τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έναντι 57,7% του μέσου όρου της ΕΕ. Επίσης, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν χαμηλό επίπεδο υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών, με το 33,5% να έχουν υιοθετήσει τεχνολογίες AI, cloud ή ανάλυση δεδομένων υστερώντας έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που κινείται στο 54,6%.

Πρακτικά, αν και καταγράφεται πρόοδος, ειδικά στις τηλεπικοινωνίες, παραμένει το χάσμα με τους ευρωπαϊκούς στόχους που έχουν τεθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ορίζοντα το 2030. Σύμφωνα με την Κομισιόν στον οδικό της χάρτη, η Ελλάδα έχει ως στόχο το 79,7% των μικρών και μεσαίων εταιρειών να έχουν τουλάχιστον το βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έως τα τέλη της δεκαετίας, κάτω από τον στόχο του 90% που έχει θέσει η ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αποτύπωμα στο ΑΕΠ

Ωστόσο η μείωση της απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα από το μέσο όρο της ΕΕ στο επίπεδο ψηφιοποίησης βάσει του δείκτη DESI δυνητικά σημαίνει αύξηση του ΑΕΠ. Μελέτη της Eurobank πριν από λίγους μήνες είχε εκτιμήσει ότι μείωση του χάσματος στο μισό θα ενίσχυε τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Ειδικότερα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια σταδιακή αύξηση των επιδόσεων στο δείκτη Ενσωμάτωσης της Ψηφιακής Τεχνολογίας στον ιδιωτικό τομέα σε επίπεδα ανάλογα με αυτά της Κύπρου ή της Τσεχίας, θα ήταν ικανή να αυξήσει τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου 1,4 ποσοστιαία μονάδα. Συνεπώς, βασικός στόχος της όποιας εφαρμοζόμενης πολιτικής θα πρέπει να είναι η αποτελεσματικότερη χρήση των ψηφιακών υποδομών από τις επιχειρήσεις και η ενθάρρυνση της περαιτέρω ψηφιοποίησής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1 στις 7 δεν έχει ενσωματώσει ψηφιακές εφαρμογές

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας “Βαρόμετρο” της Palmos Analysis για λογαριασμό της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), μόνο το 17% των επιχειρήσεων, δηλαδή περίπου 1 στις 6, δηλώνουν ότι έχουν ψηφιοποιηθεί/αυτοματοποιηθεί όλες οι διαδικασίες που μπορούν να ψηφιοποιηθούν. Το 34% ή 1 στις 3 περίπου, αναφέρουν ότι έχουν ψηφιοποιηθεί/αυτοματοποιηθεί οι περισσότερες διαδικασίες τους και το 33% ή 1 στις 3, αναφέρουν ότι έχουν εισαγάγει την ψηφιοποίηση/αυτοματοποίηση των διαδικασιών σε μέτριο βαθμό και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ψηφιοποίησης. Επίσης, ένα 15% ή 1 στις 7 επιχειρήσεις περίπου, αναφέρουν ότι δεν έχουν ενσωματώσει σχεδόν καθόλου ψηφιακές εφαρμογές και αυτοματισμούς στις διαδικασίες ή στην παραγωγή.

Το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που έχουν ενσωματώσει στο μέγιστο ή σε μεγάλο βαθμό ψηφιακές εφαρμογές και αυτοματισμούς στην λειτουργία τους καταγράφεται στον τομέα των Υπηρεσιών (57% αθροιστικά έναντι 51% στο σύνολο των επιχειρήσεων), στις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 εργαζόμενους και πάνω (62%) και σε αυτές με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 5 εκατ. ευρώ (59%).

Ανάλογες είναι οι τάσεις αναφορικά με την ενσωμάτωση πράσινων και φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών ενώ σημαντικό ενδιαφέρον καταγράφεται για ενδεχόμενη ένταξη των επιχειρήσεων σε προγράμματα επιδότησης ή ενίσχυσης για την ενσωμάτωση τόσο ψηφιακών εφαρμογών (55%) όσο και φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών και συστημάτων εξοπλισμού (61%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: