Ελένη Βρεττού: «Ψήφος εμπιστοσύνης» ξένων επενδυτών στις τράπεζες
- 30/12/2024, 13:00
- SHARE
Γράφει η Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει διανύσει μια εξαιρετικά δύσκολη πορεία την τελευταία δεκαετία, ωστόσο σήμερα βρίσκεται σε μια φάση αναγέννησης και δυναμικής επανεκκίνησης. Η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας είχε σοβαρές συνέπειες, με τις τράπεζες να υποστηρίζουν την εξυγίανση του ελληνικού χρέους μέσω του PSI, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές κεφαλαιακές ζημιές.
Παρά τις αντιξοότητες, το τραπεζικό σύστημα επέδειξε ανθεκτικότητα, χάρη στη στήριξη του ελληνικού κράτους, της ΕΕ και των διεθνών επενδυτών, αλλά και των ενεργειών των ίδιων των τραπεζών για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, τον εξορθολογισμό του κόστους και την ενδυνάμωση των ισολογισμών τους, επιστρέφοντας πλέον σε επαναλαμβανόμενη βιώσιμη κερδοφορία.
Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν οι ελληνικές τράπεζες ήταν η εκρηκτική άνοδος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) απόρροια της παρατεταμένης ελληνικής ύφεσης, επιβαρύνοντας σημαντικά τους ισολογισμούς τους και «ψαλιδίζοντας» την κερδοφορία τους. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για το σύνολο του κλάδου, που το 2016 βρισκόταν στο 49%, πλέον αναμένεται να φτάσει στο 3% έως το τέλος του έτους. Αυτή η θεαματική μείωση δεν οφείλεται μόνο στην αποτελεσματική διαχείριση των τραπεζών αλλά και τη συνολική σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό συνετέλεσε αποφασιστικά η υιοθέτηση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων ΗΡΑΚΛΗΣ, με την πλέον πρόσφατη εκδοχή να λύνει πλέον ουσιαστικά το πρόβλημα ακόμη και για τις μη συστημικές τράπεζες.
Απόλυτα συνυφασμένες και με την πορεία της εθνικής οικονομίας, οι τράπεζες μπήκαν σε τροχιά εξυγίανσης παράλληλα με τις προσπάθειες της Ελλάδας να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα, καθώς αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των αγορών και μειώνει το κόστος δανεισμού. Η αναβάθμιση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων −κάτι που αντικατοπτρίζεται ήδη στις τράπεζες− και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρωζώνη.
Η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι στις εκθέσεις τους εκφράζουν όλο και πιο θετικές προβλέψεις για το μέλλον. Τα τελευταία χρόνια, μεγάλοι διεθνείς όμιλοι και funds έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ενισχύοντας την κεφαλαιακή βάση και την αξιοπιστία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Fairfax Financial Holdings, η οποία κατέχει το 33,47% της Eurobank, ενώ η ιταλική UniCredit απέκτησε πρόσφατα το 9,6% της Alpha Bank. Παράλληλα, σημαντικοί θεσμικοί επενδυτές έχουν συμμετοχές στις συστημικές τράπεζες. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς και η πρόσφατη επιτυχής μερική αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα και νωρίτερα από την Τράπεζα Πειραιώς.
Οι ξένοι επενδυτές επισφραγίζουν την ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και υπογραμμίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας
Η περίπτωση της Attica Bank
Στη δική μας περίπτωση, η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα αποτελεί σημαντική εξέλιξη, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή δυναμικής ανάπτυξης και συνεργασίας δύο μη συστημικών οργανισμών. Η δημιουργία της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα, με ενεργητικό ύψους 10 δισ. ευρώ, κεφαλαιακή επάρκεια και υψηλή ρευστότητα, ενισχύει τη δυνατότητα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και, κυρίως, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της. Το μέγεθος και η δύναμη της νέας τράπεζας επιτρέπουν τη διάθεση κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίων σε νέες χορηγήσεις με συνεχώς αυξανόμενη θετική πιστωτική επέκταση, μια ζωτικής σημασίας παρέμβαση για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank έφερε για πρώτη φορά σημαντικούς ξένους επενδυτές, οι οποίοι έδειξαν εμπιστοσύνη στο όραμά μας για ανάπτυξη, ενώ είμαστε στην τελική ευθεία να απομοχλεύσουμε τον ισολογισμό μας από Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα, στοχεύοντας ο δείκτης των ΜΕΑ να μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 3%. Παράλληλα, η τράπεζα διαθέτει υψηλής ποιότητας κεφάλαια με μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες.
Η νέα εποχή για τις τράπεζες συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις, όπως η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, μια εξέλιξη που και οι διεθνείς επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή. Αν και η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαία, πρέπει εντούτοις να διασφαλιστεί ότι η προσαρμογή αυτή δεν θα επιβαρύνει δυσανάλογα ή αποτρεπτικά τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες. Είναι κρίσιμο να βρεθεί μια ισορροπία που θα διατηρεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα ενισχύει την πρόσβασή τους σε κεφάλαια, υιοθετώντας όμως τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
Στόχος μας ως τράπεζες είναι να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία και να προσφέρουμε πραγματική αξία στους πελάτες μας, οικοδομώντας ένα τραπεζικό σύστημα ανθεκτικό και βιώσιμο.
Η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα δεν είναι απλώς ένα οικονομικό γεγονός, αλλά ένα στρατηγικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Με τους πελάτες στο επίκεντρο, επενδύουμε στην καινοτομία και δημιουργούμε μια νέα εναλλακτική τραπεζική ανταγωνιστική πρόταση με το βλέμμα στραμμένο και στη βιώσιμη τραπεζική.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο «CEO Initiative Book» που κυκλοφορεί μαζί με το τεύχος Δεκεμβρίου. Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Παρασκευή 20/12 στα περίπτερα.
Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ON LINE ΕΚΔΟΣΗ ME ENA KΛΙΚ ΣΤΟ Fortune Members