Σε χαμηλό 3 ετών οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Αύγουστο – Στο -27,8% η Γερμανία

Σε χαμηλό 3 ετών οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Αύγουστο – Στο -27,8% η Γερμανία
Photo: pixabay.com
Οι ταξινομήσεις Plug-in υβριδικών αυτοκινήτων παρουσίασαν μείωση -22,3%.

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτωνΑυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησαν κατά 18,3% τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, παρασυρόμενες από διψήφιες απώλειες στις μεγάλες αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας και από τη διολίσθηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων (EV), όπως έδειξαν την Πέμπτη τα στοιχεία του οργανισμού αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τα στοιχεία έδειξαν την τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση των πωλήσεων EV, γεγονός που ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) να ζητήσει «επείγουσα δράση» για να αποτραπεί περαιτέρω πτώση.

Σύμφωνα με την ACEA, η βιομηχανία χρειάζεται «τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να προωθήσουν επείγοντα μέτρα ανακούφισης πριν από την έναρξη ισχύος των νέων στόχων CO2 για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά το 2025»

Οι πωλήσεις πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημείωσαν πτώση 43,9% τον Αύγουστο, καθώς οι μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων της ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία, κατέγραψαν πτώση 68,8% και 33,1% αντίστοιχα, σύμφωνα με την ACEA.

Οι ταξινομήσεις των plug-in ηλεκτρικών αυτοκινήτων εν τω μεταξύ μειώθηκαν κατά 22,3%.

Οι πωλήσεις των τριών μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen, Stellantis και Renault μειώθηκαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, κατά 14,8%, 29,5% και 13,9% αντίστοιχα.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα προ-COVID-19 και η Volkswagen δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.

Οι πωλήσεις της κατασκευάστριας εταιρείας EV Tesla μειώθηκαν κατά 43,2% τον Αύγουστο και εκείνες της κινεζικής SAIC Motor κατά 27,5%.

Η συρρίκνωση των πωλήσεων EV οφείλεται εν μέρει στις αποκλίνουσες πολιτικές για τα πράσινα κίνητρα σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επιβάλει βαριές δασμολογικές επιβαρύνσεις για να προσπαθήσουν να κρατήσουν μακριά τα φθηνά κινεζικά EV, αυξάνοντας ενδεχομένως τις τιμές αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com