Πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ευρώπη εν μέσω ανάκαμψης στην Κίνα
- 02/12/2024, 15:00
- SHARE
Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρώπη σημείωσε σημαντική πτώση τον περασμένο μήνα, με την επιβράδυνση της ζήτησης να ακυρώνει τις ελπίδες για άμεση ανάκαμψη. Αντίθετα, οι εργοστασιακές δραστηριότητες στην Κίνα συνέχισαν να ανακάμπτουν, εν μέρει χάρη σε μέτρα στήριξης από το Πεκίνο και την επιτάχυνση των εξαγωγών ενόψει των προτεινόμενων δασμών από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Κατάσταση στην Ευρώπη
Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση (Purchasing Managers’ Index) από την HCOB και την S&P Global υποχώρησε στις 45,2 μονάδες τον Νοέμβριο, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η δραστηριότητα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, παρέμεινε σε έντονα συρρικνωτικό επίπεδο, ενώ στη Γαλλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση νέων παραγγελιών από την πρώτη φάση της πανδημίας το 2020.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο PMI κατέγραψε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων εννέα μηνών, λόγω μείωσης των παραγγελιών από εγχώριους και ξένους πελάτες. Οι αυξημένοι φόροι απασχόλησης, η άνοδος του κατώτατου μισθού και η αναστάτωση στις ναυτιλιακές μεταφορές συνέβαλαν στην πτώση, σύμφωνα με την S&P Global.
Ανάκαμψη στην Κίνα και μικτές επιδόσεις στην Ασία
Στην Ασία, οι μεγαλύτερες βιομηχανικές οικονομίες κατέγραψαν ενισχυμένη δραστηριότητα τον Νοέμβριο, με την Κίνα να πρωτοστατεί. Οι εργοστασιακές δραστηριότητες της Κίνας επεκτάθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών, όπως δείχνει ο δείκτης Caixin PMI. Η ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στις αυξημένες εξαγωγές, καθώς ξένοι αγοραστές έσπευσαν να πραγματοποιήσουν παραγγελίες πριν από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Η άνοδος της Κίνας επηρέασε θετικά και άλλες ασιατικές χώρες, όπως η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν, όπου σημειώθηκε επίσης αύξηση της δραστηριότητας. Ωστόσο, η εσωτερική ζήτηση στην Κίνα παρέμεινε αδύναμη, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την οικονομία μέσω μέτρων στήριξης.
Αντίθετα, σε άλλες περιοχές της Ασίας, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν. Στην Ιαπωνία, η βιομηχανική δραστηριότητα μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών, ενώ στην Ινδία η ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή αλλά επιβραδύνθηκε λόγω πληθωριστικών πιέσεων. Στη Νοτιοανατολική Ασία, η δραστηριότητα στα εργοστάσια μειώθηκε στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.
Ευρύτερες συνέπειες
Οι προτεινόμενοι δασμοί από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να επηρεάσουν περαιτέρω την ήδη αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ οι οικονομολόγοι υπογραμμίζουν ότι οι εξαγωγικές προσπάθειες της Κίνας μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμες. Η παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα παραμένει εύθραυστη, με μικτές επιδόσεις που αντικατοπτρίζουν τις προκλήσεις στις διαφορετικές περιοχές.