Public: Νέες επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ μέσα στο 2024

Public: Νέες επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ μέσα στο 2024
Το πρόστιμο, τα νέα καταστήματα και η ενίσχυση του portfolio προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε καθαρή κερδοφορία αποβλέπει η διοίκηση της Public μέσα στο 2024, ενώ σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 5 εκατ. ευρώ αφορούν την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου καταστημάτων, 5 εκατ. ευρώ το IT κομμάτι και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρω προορίζονται για τοποθετήσεις στο εγχώριο startup οικοσύστημα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης τύπου ο Ρόμπυ Μπουρλάς, CEO Public Group, ο όμιλος  στοχεύει σε 100 εκατομμύρια ευρώ πωλήσεις το 2024, επιστροφή σε καθαρή κερδοφορία και μέρισμα από το 2025.

«Η αύξηση της κερδοφορίας το 2022, δεν ήταν κάτι που ήρθε εύκολα, διότι τα κόστη μεγαλώνουν, παράλληλα γίνεται βελτίωση του τρόπου λειτουργίας μας,  ενώ την ίδια στιγμή πετύχαμε αύξηση κατά 50% των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Είναι γεγονός πως το  κομμάτι του omni chanel ενισχύεται διαρκώς. Μετά τον κορονοϊο ο κόσμος γύρισε σε ένα μοντέλο που συνδυάζει το φυσικό κατάστημα με την online αγορά και βλέπουμε ότι η αγορά αναπτύσσεται ειδικά στις κατηφοριές τεχνολογίας – home living & ψυχαγωγίας. Απαιτείται ένας σωστός συνδυασμός των δυο καναλιών. Φέτος το 25% των πωλήσεων μας πραγματοποιήθηκε online, όταν ο ανταγωνισμός βρίσκεται αντίστοιχα στο 14% και 7%» επεσήμανε ο κ. Μπουρλάς.

Απόρροια της συγχώνευσης των brands Public – MediaMarkt είναι η δημιουργία 13 νέων mega καταστημάτων με την ονομασία Public + home. Το μέγεθός τους αγγίζει τα 2.000-2.500 τμ, και το συγκριτικό τους πλεονέκτημα είναι η τεράστια ποικιλία, το πλάνο δόσεων σε flex pay και οι καθημερινές προσφορές.

«Προσεχώς θα ανοίξει και το μεγαλύτερο outlet στο κατάστημα του Ρέντη με συσκευές τεχνολογίας, είδη πολιτισμού, λευκές συσκευές και προϊόντα για το σπίτι σε προνομιακές τιμές».

Ο όμιλος το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς εμφάνισε +21% αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2022, αύξηση 15% στον συνολικό δείκτη Brand Power και η εκτίμηση είναι ότι ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ πωλήσεις, νούμερο αρκετά πάνω από τα 460 εκατ. ευρώ που κατέγραφε η MediaMarkt το 2019.

Πώς αλλάζει το customer journey

Όπως τονίστηκε από στελέχη του ομίλου, μέσα σε μόλις δύο χρόνια κατέστη Νο2 προορισμός στην κατηγορία home living και θα ξεπεράσει το 2024 τον τζίρο των 100 εκατ ευρώ. Στα ράφια των καταστημάτων φιλοξενούνται περισσότερες από 150 μάρκες, υπάρχουν άμεσα διαθέσιμοι 6.500 κωδικοί – και όσοι δεν είναι  γίνονται σε 24-72 ώρες – και 7.000 προϊόντα στο marketplace.

Για πρώτη φορά δε γίνεται  παράδοση, εγκατάσταση και απεγκατάσταση παλιάς συσκευής και ανακύκλωση σε μια επίσκεψη με τον δείκτη ικανοποίησης πελατών να είναι στο 90% όταν στην αγορά βρίσκεται στο 65%.

«Αποβλέπουμε στη δημιουργία συνεργιών που θα βελτιώσουν το ταξίδι του πελάτη. Αναγνωρίζοντας την τάση για mid-low range smartphones, μια αγορά που έως το 2031 θα αγγίζει τα 143,4 δις ευρώ, τα public έφεραν τα refurbished, sECOnd go. Εκτιμούμε ότι στην Ελλάδα αναμένεται ζήτηση από 2% σε 12%».

Στις στρατηγικές κινήσεις έρχεται να προστεθεί και αυτή των audiobooks όπου σε συνεργασία με το bookvoice.gr ο καταναλωτής μπορεί να βρει πάνω από 500 τίτλους βιβλίων και ήδη σημειώνονται 70.000 downloads.

«Συμπληρώσαμε έναν χρόνο συνεργασίας με την Klarna. Καταφέραμε, σε μόλις 3 λεπτά, να έχουμε άτοκες δόσεις με την Klarna εξυπηρετώντας τους πελάτες μας γρήγορα και εύκολα.  Η αποδοχή είναι μεγαλύτερη από ότι περιμέναμε. Πλέον 1 στις 3 συναλλαγές γίνονται με αυτό τον τρόπο. Επιπρόσθετα, ήμασταν οι πρώτοι με αποκλειστική συνεργασία Revolut Pay, που συνιστά καινοτομία στο κομμάτι του digital και του omni που είναι μέρος της στρατηγικής μας» υπογράμμισε ο κ. Μπουρλάς.

Εκτός από τις αλλαγές που συντελούνται στον τρόπο πληρωμής, αλλαγή καταγράφεται και στον τρόπο παραλαβής ενός προϊόντος. Πιο συγκεκριμένα, 1 στους 4 καταναλωτές επιλέγει να παραλάβει την παραγγελία του μέσω lockers. Στο κομμάτι των υπηρεσιών παράδοσης το “Public Locker Pickup 24/7” μέσω Box Now σημειώνει 25% διείσδυση στα προϊόντα που παραδίδονται σε lockers. Αντίστοιχα, οι υπηρεσίες Next Day Delivery για 100.000 προϊόντα μέσω Public.gr σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και το Express Pickup 60’, συγκέντρωσαν πάνω από 200.000 παραγγελίες και 80.000 παραγγελίες αντίστοιχα.

Υψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών «σκοράρει» και ο τομέας των After Sales, με τον αριθμό των επισκευών στα iRepair σημεία που βρίσκονται μέσα σε περισσότερα από 30 καταστήματα Public σε Ελλάδα και Κύπρο να ανέρχεται σε 40.000. Υψηλό είναι και το ποσοστό ικανοποίησης από την ταχύτητα επισκευής από 20’ που προσφέρει η iRepair μέσα στα καταστήματα Public (>92 Δείκτης Ικανοποίησης Πελατών).

«Προτεραιότητα παραμένει να αυξήσουμε περεταίρω την κερδοφορία μας. Είναι μονόδρομος να γίνουμε πιο αποδοτικοί αυτοματοποιώντας τις διαδικασίες και αξιοποιώντας τα δεδομένα για κάθε τι που κάνουμε. Υποσχόμαστε ακόμα μεγαλύτερη γκάμα στο market place, ενώ μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα, αναμένονται στο κομμάτι του loyalty το οποίο απαριθμεί πάνω από 1 εκατομμύριο μέλη».

Ερωτηθείς αναφορικά με την παροχή μερίσματος στους μετόχους, ο κ. Μπουρλάς παραδέχτηκε πως ο μέτοχος, στο τέλος της ημέρας, δεν περιορίζεται στο EBITDA, το οποίο για το 2023 υπολογίζεται σε πάνω από 15 εκατ. ευρώ.

«Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο στον κορονοϊο που συνέπεσε πάνω στα MediaMarkt με αποτέλεσμα να εμφανίζουμε ζημιογόνες χρήσεις, λόγω συγχώνευσης».

Το πρόστιμο των 520.000 ευρώ

Ο CEO του Public Group τοποθετήθηκε και επί του προστίμου που επιβλήθηκε από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε τρεις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, για πλασματικές και εικονικές εκπτώσεις. Στην περίπτωση των Public ανερχόταν σε  520.000 ευρώ.

«Δεν ισχύει ότι δεν διαβάσαμε την οδηγία. Πολλές φορές υπάρχει καλή πρόθεση να ξεμπερδέψουμε τον καταναλωτή και να του εξηγήσουμε ποια είναι η πραγματική έκπτωση. Κάθε retailer στο λιανεμπόριο έχει ιδιαιτερότητες. Εμείς έχουμε ρομποτάκια και αλλάζουμε τιμές κάθε ώρα. Δεν γίνεται να τυπώνεις διαρκώς νέα ταμπελάκια πχ στα προϊόντα της τεχνολογίας. Η μόνη σταθερή βάση που πρέπει να χρησιμοποιείται για να μην γίνονται παρανοήσεις είναι η τιμή του κατασκευαστή και από κάτω η δική σου. Το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο στα consumer electronics. Προφανώς και πληρώσαμε το πόσο άμεσα  -και έπεσε αυτομάτως η αξία του στο 50% – διότι τα κόστη θα ήταν υψηλότερα με δικηγόρους και δικαστικές διαμάχες που θα έπαιρναν χρόνια. Συμφωνώ με το να πάμε όλοι, σε βάθος χρόνου, σε ηλεκτρονικά ταμπελάκια. Προς το παρόν μιλάμε για μια πολύ φρέσκια τεχνολογία».

Πρόσθεσε πως αυτό το διάστημα βρίσκονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΣΕΛΠΕ για τα επόμενα βήματα στην αγορά.

«Είμαστε από τις εταιρείες που πληρώνουμε ΦΠΑ και αγοράζουμε από τους αυθεντικούς αντιπροσώπους προϊόντα. Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, προσπαθούμε να δίνουμε και τα κίνητρα της καριέρας αλλά και έναν ικανοποιητικό μισθό. Είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε bonus σε όλους τους υπαλλήλους».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι ΑΜΚ, έχει μειωθεί ο τραπεζικός δανεισμός και δεν χρειάζεται νέα κεφαλαιακή ενίσχυση. Τα χρήματα που θα μπουν από τους μετόχους θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για επενδύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: