PwC: Εκρηκτική άνοδος στα έσοδα της ψυχαγωγίας και των ΜΜΕ – Προβλέψεις για 3,4 τρισ. δολάρια το 2028

PwC: Εκρηκτική άνοδος στα έσοδα της ψυχαγωγίας και των ΜΜΕ – Προβλέψεις για 3,4 τρισ. δολάρια το 2028
Photo: pixabay.com
Η βιομηχανία ψυχαγωγίας και μέσων ενημέρωσης κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 5% το 2023, φθάνοντας τα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η βιομηχανία ψυχαγωγίας και μέσων ενημέρωσης σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 5% το 2023, φθάνοντας τα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, και προβλέπεται να φτάσει τα 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028. Τα διαφημιστικά έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2026 και να διπλασιαστούν μέχρι το 2028 σε σύγκριση με το 2020.

Η χρήση και διάδοση των υπηρεσιών streaming συνεχίζει να αυξάνεται, με σημαντικούς παράγοντες ανάπτυξης να είναι η ενοποίηση υπηρεσιών, τα ζωντανά αθλήματα, ο περιορισμός της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης και τα διαφημιστικά έσοδα. Τα τυχερά παιχνίδια παραμένουν ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς, με αναμενόμενα έσοδα άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2028.

Η έκθεση της PwC Global Entertainment & Media Outlook 2024-2028 αποκαλύπτει ότι, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και τον αυξημένο ανταγωνισμό, η βιομηχανία ψυχαγωγίας και μέσων ενημέρωσης ξεπέρασε τον παγκόσμιο μέσο όρο ανάπτυξης. Τα συνολικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό (CAGR) 3,9%, φτάνοντας τα 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2028.

Οι υπηρεσίες streaming, αντιμετωπίζοντας αυξημένο ανταγωνισμό, επιδιώκουν την ανάπτυξη μέσω ενοποίησης υπηρεσιών, ζωντανών αθλητικών γεγονότων, περιορισμού κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης και διαφημιστικών μοντέλων. Η διαφήμιση στο διαδίκτυο, η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη συνιστώσα της διαφημιστικής βιομηχανίας, αυξήθηκε κατά 10,1% το 2023 και προβλέπεται να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 9,5% έως το 2028.

Ο κλάδος του gaming συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτατα, με τα έσοδα να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2027. Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού παραμένει η μεγαλύτερη αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 48,1% του παγκόσμιου τζίρου.

Οι τομείς διασκέδασης που απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία, όπως ο κινηματογράφος και η ζωντανή μουσική, καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη. Οι πωλήσεις εισιτηρίων κινηματογράφου και μουσικής αντιπροσωπεύουν το 38,6% της καθαρής αύξησης των καταναλωτικών δαπανών παγκοσμίως το 2023, ενώ τα έσοδα από τη ζωντανή μουσική αυξήθηκαν κατά 26%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βασίλης Δημακάκος, Head of TMT Sector της PwC Ελλάδας, δήλωσε: «Η παγκόσμια βιομηχανία ψυχαγωγίας και μέσων ενημέρωσης συνεχίζει να αναπτύσσεται, με την Ελλάδα να εκτιμάται ότι θα έχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,6% έως το 2028. Οι επιχειρήσεις του κλάδου πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν, παρέχουν και καταγράφουν αξία, αξιοποιώντας την ανάπτυξη της διαφήμισης και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης».

Τα παγκόσμια διαφημιστικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 6,7% έως το 2028, φθάνοντας το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2026. Η διαφήμιση στο διαδίκτυο είναι η μεγαλύτερη και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες συνιστώσες, με αύξηση 10,1% το 2023 και προβλεπόμενη ετήσια αύξηση 9,5% έως το 2028.

Οι υπηρεσίες streaming συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αλλά αντιμετωπίζουν αυξημένο ανταγωνισμό και προκλήσεις. Οι παγκόσμιες συνδρομές σε υπηρεσίες βίντεο over-the-top (OTT) εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 2,1 δισεκατομμύρια το 2028 από 1,6 δισεκατομμύρια το 2023.

Ο κλάδος του gaming, συμπεριλαμβανομένων των e-sports, παραμένει ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας ψυχαγωγίας και μέσων ενημέρωσης, με τα έσοδα να φτάνουν τα 227,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Τα έσοδα από τον κινηματογράφο αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 μέχρι το 2026, χάρη σε επιτυχημένες κυκλοφορίες και μεγάλες διοργανώσεις ζωντανής μουσικής.

Σχετικά με την έρευνα

Η έκθεση της PwC “Global Entertainment & Media Outlook 2024-28”, η οποία διανύει το 25ο έτος της, παρέχει εμπεριστατωμένη ανάλυση των παγκόσμιων καταναλωτικών και διαφημιστικών δαπανών για την ψυχαγωγία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Περιλαμβάνει πενταετή ιστορικά στοιχεία και πενταετή στοιχεία πρόβλεψης και σχόλια για 13 τμήματα του κλάδου σε 53 χώρες και εδάφη. Οι τομείς είναι B2B, κινηματογράφος, διαδίκτυο και κατανάλωση δεδομένων, διαφήμιση στο διαδίκτυο, μουσική, ραδιόφωνο και podcasts, εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία, διαφήμιση εκτός σπιτιού, over-the-top βίντεο, παραδοσιακή τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια και esports, εικονική πραγματικότητα (VR) και επαυξημένη πραγματικότητα (AR). Τα πλήρη στοιχεία της έρευνας είναι προσβάσιμα στη διεύθυνση www.pwc.com/outlook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: