PwC:  Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους προτιμά… παραίτηση και νέο εργοδότη

PwC:  Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους προτιμά… παραίτηση και νέο εργοδότη
epa06920430 The signage on the office tower of PWC, an auditing and consultancy organization, Frankfurt, Germany, 01 February 2018 (issued 31 July 2018). According to media reports on 31 July 2018 PWC, a leading consulting and accountancy firm is in talks with Saudi Arabia over a major military contract to modernise and transform its military. PWC has stated that talks were 'ongoing'. EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κύμα μεγάλης… παραίτησης

Σχεδόν οι μισοί (45%) εργαζόμενοι δηλώνουν ότι ο φόρτος εργασίας τους έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δηλώνουν ότι ο ρυθμός των αλλαγών στην εργασία έχει αυξηθεί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με έρευνα της PwC.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της PwC “Global Workforce Hopes & Fears Survey 2024“, που δημοσιεύθηκε σήμερα είναι τα εξής:  

  • Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (28%) δηλώνουν ότι είναι πολύ ή εξαιρετικά πιθανό να αλλάξουν εργοδότη τους επόμενους 12 μήνες -ποσοστό υψηλότερο σε σύγκριση με το 2022 – περίοδο κατά την οποία εμφανίστηκε το φαινόμενο της «Μεγάλης παραίτησης» (το αντίστοιχο ποσοστό τότε ήταν 19%). Οι εργαζόμενοι δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων: Το 46% συμφωνούν πολύ η αρκετά με τη δήλωση ότι οι εργοδότες τους παρέχουν αρκετές ευκαιρίες για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.
  • Πάνω από το 80% των εργαζομένων που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία της GenAI καθημερινά αναμένουν ότι θα κάνει τον χρόνο τους στη δουλειά πιο αποδοτικό τους  επόμενους 12 μήνες. Οι μισοί (49%) αναμένουν ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς.
  • Η πίεση από το αυξημένο κόστος ζωής μειώνεται ελαφρώς: το ποσοστό των εργαζομένων που δηλώνουν ότι τους περισσεύουν χρήματα κάθε μήνα φτάνει στο 45%, έναντι 38% το 2023. Ωστόσο, το 52% δηλώνει ότι εξακολουθεί να είναι οικονομικά πιεσμένο.
  • Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (45%) δηλώνουν  ότι ο φόρτος εργασίας τους έχει αυξηθεί τους τελευταίους 12 μήνες. Παράλληλα, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δηλώνουν ότι έχουν βιώσει περισσότερες αλλαγές στην εργασία τους τον τελευταίο χρόνο σε σύγκριση με τους 12 μήνες που προηγήθηκαν, ενώ τα δύο πέμπτα (40%) αναφέρουν ότι οι καθημερινές αρμοδιότητές τους έχουν αλλάξει σε μεγάλο ή πολύ μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί (44%) δεν κατανοούν τον σκοπό των αλλαγών.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 56.000 εργαζόμενοι από 50 χώρες και περιοχές, πολλοί από τους οποίους δηλώνουν ότι δίνουν προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για να εξελίξουν την καριέρα τους εν μέσω αυξανόμενου φόρτου εργασίας και έντονης εργασιακής αβεβαιότητας. Εν μέσω αυτού του μείγματος πιέσεων, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εγρήγορση αναζητώντας νέες ευκαιρίες, ενώ επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ποσοστό μεγαλύτερο από το ένα τέταρτο (28%) των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη εντός του επόμενου έτους, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με το 2022 – περίοδο κατά την οποία εμφανίστηκε το φαινόμενο της «Μεγάλης παραίτησης» (τότε το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 19%). Τα δύο τρίτα (67%) των εργαζομένων που εξετάζουν το ενδεχόμενο εργασιακής μετακίνησης δηλώνουν ότι οι δεξιότητες αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην απόφασή τους να παραμείνουν ή όχι στον εργοδότη τους.

Οι εργαζόμενοι αγκαλιάζουν τη νέα τεχνολογία της GenAI 

Καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις στον εργασιακό χώρο, στρέφονται σε νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η GenAI. Μεταξύ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν τη GenAI καθημερινά, το 82% αναμένει ότι θα καταστήσει τον χρόνο τους στην εργασία τους πιο αποδοτικό μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Οι εργαζόμενοι είναι επίσης αισιόδοξοι σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η GenAI για την εξέλιξή τους. Οι μισοί (49%) από εκείνους που την αξιοποιούν εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς -προσδοκία που εμφανίζεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη (76%) μεταξύ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή καθημερινά. Πάνω από το 70% των χρηστών συμφωνούν ότι τα εργαλεία GenAI θα τους δώσουν την ευκαιρία να είναι πιο δημιουργικοί (73%) και να βελτιώσουν την ποιότητα της δουλειάς τους (72%).

Η επιτακτική ανάγκη της ανάπτυξης των δεξιοτήτων

Οι εργαζόμενοι δίνουν πλέον μεγαλύτερη σημασία στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για να μετριάσουν τις ανησυχίες τους και να επιταχύνουν την επαγγελματική ανέλιξή τους. Το ποσοστό των εργαζομένων που δηλώνουν ότι είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη τους επόμενους 12 μήνες είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με εκείνους που προτίθενται να παραμείνουν στον ίδιο εργοδότη (67% έναντι 36%). Αυτό συμβαίνει καθώς λιγότεροι από τους μισούς  (46%) συμφωνούν ότι ο σημερινός εργοδότης τούς παρέχει αρκετές ευκαιρίες για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων που θα είναι χρήσιμες για τη σταδιοδρομία τους.

Οι εργαζόμενοι που είναι πιθανό να αποχωρήσουν το επόμενο έτος εμφανίζονται περισσότερο συνειδητοποιημένοι ως προς τις αλλαγές στο πεδίο των  δεξιοτήτων που απαιτούνται στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον με το 51% να συμφωνεί ότι οι δεξιότητες που απαιτεί η δουλειά τους θα αλλάξουν  τα επόμενα πέντε χρόνια (έναντι 29% εκείνων που δεν είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: