PwC: Οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας. Ποια είναι στην κορυφή;

PwC: Οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας. Ποια είναι στην κορυφή;

Επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους στην αγορά, σε όρους «αξίας», οι εταιρείες του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, σύμφωνα με έρευνα της PwC.

Οι κορυφαίες εταιρείες του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) κινούνται πέρα από τις κλασικές μεθόδους ανάπτυξής τους και επαναπροσδιορίζουν το νόημα του όρου «αξία» που προσφέρουν στους πελάτες τους, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της ετήσιας μελέτης «Global ICT 50» της PwC.

Στην μελέτη «Global ICT 50», περιλαμβάνονται τόσο εδραιωμένοι ηγέτες της αγοράς, όπως η SAP και η Microsoft, όσο και νεοεμφανιζόμενες εταιρείες όπως η Salesforce.com και η Netapp.

Η αξιολόγηση της απόδοσης των εταιρειών αυτών είναι μόνο η μία όψη των πραγμάτων. Εκτός από την αναγνώριση των εταιρειών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κλάδο ICΤ, στη φετινή μελέτη εξετάζεται επίσης ο τρόπος με τον οποίο οι ηγέτιδες εταιρείες προσδιορίζουν τη στρατηγική τους αξία.

Στην μελέτη της PwC παρουσιάζεται η ανάλυση της στρατηγικής δυναμικής των εισηγμένων εταιρειών τεχνολογίας με βάση την οικονομική απόδοση, την ισχύ του χαρτοφυλακίου, τη γεωγραφική παρουσία, καθώς και την καινοτομία και τη διαχείριση της επωνυμίας (branding).

Έτσι, παρότι στις κορυφαίες θέσεις της λίστας Global ICT 50 βρίσκονται οι ίδιες πέντε εταιρείες με πέρυσι (συγκεκριμένα τις IBM, Microsoft, SAP, Oracle και Cisco), παρατηρούνται σημαντικές ανακατατάξεις στις υπόλοιπες εταιρείες. Μερικές αξιοσημείωτες μεταβολές στην κατάταξη:

– Τόσο η Apple (8η) όσο και η Alphabet/Google (10η) έχασαν έδαφος αλλά κατόρθωσαν να παραμείνουν στις 10 κορυφαίες, ενώ η Samsung έπεσε στην 11η θέση από την 7η που ήταν πέρυσι. Και οι τρεις αυτές εταιρείες αντιμετώπισαν επιβράδυνση της ανάπτυξής τους, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρξε ωρίμανση των προϊόντων τους.

– Η Intel έκανε ένα άλμα 12 θέσεων από την 24η στη 12η θέση, καθώς ανέπτυξε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, το οποίο μέχρι πρότινος περιείχε αμιγώς προϊόντα hardware, σε ένα πιο ολοκληρωμένο μείγμα.

– Έντεκα νέες εταιρείες πρωτοεμφανίστηκαν στη λίστα των ICT 50 και οι έξι από αυτές περιλαμβάνονται στις 30 κορυφαίες θέσεις. Αυτές είναι οι εξής: Salesforce.com (19η), Computer Associates (20η), Amadeus (23η), Adobe Systems (24η), Alibaba (26η) και Nokia (30η).

– Οι φυσικοί και γεωγραφικοί περιορισμοί εξακολουθούν να δυσχεραίνουν τους περιφερειακούς παρόχους τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών τεχνολογιών πληροφορικής, αφού φέτος καμία από τις εταιρείες αυτές δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη 15άδα.

– Η EMC, η οποία είχε συμπεριληφθεί στη λίστα πριν την εξαγορά της από τη Dell στις αρχές του 2016, αναρριχήθηκε στην πρώτη 10άδα χάρη στο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της.

Η φετινή μελέτη «Global ICT 50» εξετάζει τους παράγοντες που οδηγούν τις κορυφαίες εταιρείες του τομέα ICT στην επιτυχία με βάση την αξία που προσφέρουν. Κάθε εταιρεία εμφανίζεται σε δύο κατηγορίες παρουσιάζοντας έτσι τους δύο βασικούς τρόπους με τους οποίους προσφέρει αξία στους πελάτες της.

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν την αξιολόγηση αναδεικνύουν ότι υπάρχουν:

– 17 Εταιρείες Ηγέτες Κατηγορίας (Category Leaders), εταιρείες δηλαδή που εδραιώνουν τη θέση τους στην αγορά με βάση μια περιορισμένη κατηγορία προϊόντων ή υπηρεσιών.

– 18 Εταιρείες Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών (Consolidators), οι οποίες αναπτύσσονται μέσω επιθετικών συγχωνεύσεων και εξαγορών με στόχο να προσφέρουν στους πελάτες τους μια πιο ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.

– 24 Καινοτόμες Εταιρείες (Innovators), οι οποίες εδραιώνουν τη θέση τους μέσω συνεχών επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) ώστε να εισάγουν στην αγορά νέα και καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

– 23 Εταιρείες Πάροχοι Εξειδικευμένων Λύσεων (Solutions Customizers), εταιρείες που προσαρμόζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στις ανάγκες των πελατών τους με βάση τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτουν για την αγορά.

– 18 Παίχτες Αξίας (Value Players), εταιρείες δηλαδή που ανταγωνίζονται τις υπόλοιπες σε όρους επιχειρηματικότητας. Αυτό το πετυχαίνουν μειώνοντας το κόστος των ανταγωνιστικών υπηρεσιών, συνήθως βασιζόμενες στο χαμηλό κόστος της υπεράκτιας εργασίας και σε αυστηρά τυποποιημένες διαδικασίες και μοντέλα παροχής υπηρεσιών.