Quiet luxury, quiet quitting, quiet wealth: Οι σιωπηλές τάσεις που καθορίζουν την εποχή μας
- 20/04/2025, 21:00
- SHARE

Μπορεί ο κόσμος να είναι πιο «θορυβώδης» από ποτέ, όμως οι τάσεις που καθορίζουν τη συμπεριφορά μιας ολόκληρης γενιάς δεν κάνουν φασαρία. Το quiet luxury, το quiet quitting και το quiet wealth αποτυπώνουν μια νέα κουλτούρα που απορρίπτει τις εξάρσεις, επιλέγοντας αντ’ αυτών τη σιωπηλή διαφοροποίηση.
Το quiet luxury δεν είναι απλώς μια αισθητική πρόταση. Είναι το αντίθετο της επίδειξης. Η πολυτέλεια χωρίς λογότυπα, οι «σιωπηλές» επενδύσεις σε διαχρονικά κομμάτια, οι μίνιμαλ επιλογές με ουσία και όχι ένταση. Πρόκειται για μια συνειδητή στροφή από το look-at-me στο if-you-know-you-know – κάτι που προσελκύει όσους διαθέτουν όχι μόνο χρήμα αλλά και γούστο, εμπειρία και ανάγκη για ιδιωτικότητα.
Το quiet quitting, από την άλλη, είναι το σύμπτωμα μιας κουρασμένης εργασιακής κουλτούρας. Όχι, δεν αφορά παραιτήσεις. Είναι η στροφή προς μια ψυχρότερη, αυστηρά οριοθετημένη σχέση με την εργασία, ως αντίδραση στις υπερβολικές απαιτήσεις και την κουλτούρα του hustle. Η εργασία στα πλαίσια της σύμβασης – τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.
Και έπειτα είναι το quiet wealth: ο πλούτος που δεν φαίνεται. Όλο και περισσότεροι πλούσιοι επιλέγουν την αθόρυβη διαχείριση του πλούτου τους, αποφεύγοντας τη χλιδή και τις δημόσιες εμφανίσεις. Δεν είναι απλώς τάση ταπεινότητας – είναι και μέτρο προστασίας σε έναν κόσμο που κοιτάει όλο και πιο κριτικά την ανισότητα.
Οι τρεις αυτές «σιωπές» έχουν κοινό παρονομαστή: αποδομούν την ιδέα ότι η αξία πρέπει να είναι ορατή. Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από το θεαματικό στο ουσιαστικό, από την εξωστρέφεια στην εσωτερική συνέπεια.
Και ενώ οι κίνδυνοι μιας κουλτούρας αποστασιοποίησης – είτε από την εργασία, είτε από την κοινωνική λογοδοσία του πλούτου – δεν είναι αμελητέοι, φαίνεται πως ο κόσμος μπαίνει σε μια νέα εποχή όπου η ισχύς δεν δηλώνεται, υπονοείται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Business Monitor: Oι καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές και οι επενδύσεις στον χώρο της Υγείας
- Πάνος Παλυβός: Στη bbf: Greece δεν ακολουθούμε απλώς τις τάσεις – τις δημιουργούμε
- Ignacio Zunzunegui (Revolut): «Θέλουμε μέσα στην επόμενη τριετία να πλησιάσουμε στην Ελλάδα το μέγεθος των μεγάλων τραπεζών»