Ράφα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από την επίθεση του Ισραήλ – Διεθνή μηνύματα καταδίκης

Ράφα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από την επίθεση του Ισραήλ – Διεθνή μηνύματα καταδίκης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα ισραηλινά άρματα μάχης συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Δευτέρα ανατολικές και κεντρικές περιοχές της πόλης, σκοτώνοντας οκτώ άτομα.

Σε τουλάχιστον 45 έχουν αυξηθεί οι νεκροί από την επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα της Γάζας την Κυριακή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Παρά την παγκόσμια κατακραυγή για τον απολογισμό των αμάχων, τα ισραηλινά άρματα μάχης συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Δευτέρα ανατολικές και κεντρικές περιοχές της πόλης, σκοτώνοντας οκτώ άτομα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι υγείας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η αεροπορική επίθεση της Κυριακής, η οποία βασίστηκε σε «ακριβείς πληροφορίες», εξουδετέρωσε τον επικεφαλής του επιτελείου της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς για τη δεύτερη και μεγαλύτερη παλαιστινιακή περιοχή, τη Δυτική Όχθη, καθώς και έναν ακόμη αξιωματούχο που βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Νωρίτερα την Κυριακή, είχε δηλώσει ότι οκτώ ρουκέτες αναχαιτίστηκαν αφού εκτοξεύθηκαν από την περιοχή της Ράφα. Ένας υπουργός δήλωσε ότι αυτό δείχνει την ανάγκη συνέχισης των επιχειρήσεων κατά της Χαμάς.

Ο ανώτατος στρατιωτικός εισαγγελέας του Ισραήλ, ωστόσο, χαρακτήρισε την αεροπορική επιδρομή «πολύ σοβαρή» και δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα.

«Οι IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας) λυπούνται για οποιαδήποτε ζημιά σε μη μαχητές κατά τη διάρκεια του πολέμου», δήλωσε ο υποστράτηγος Γιφάτ Τόμερ Γερουσάλμι σε διάσκεψη τη Δευτέρα.

Η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Τελ Αλ Σουλτάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο μετά την έναρξη χερσαίας επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων στα ανατολικά της Ράφα πριν από δύο εβδομάδες.

Πολλοί από τους νεκρούς ήταν γυναίκες και παιδιά, δήλωσαν οι αξιωματούχοι υγείας, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς ορισμένοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρά εγκαύματα.

Το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις στη Ράφα, παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ την Παρασκευή που το διέταξε να σταματήσει, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου του δίνει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση εκεί.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσαν ότι η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή. «Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ισχύει για όλους, και για τη διεξαγωγή του πολέμου από το Ισραήλ», δήλωσε η Μπάερμποκ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε την υπόσχεση ότι η χώρα του θα κάνει «ό, τι είναι δυνατόν» ώστε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και «οι βάρβαροι να λογοδοτήσουν».

«Αυτή η σφαγή, που έγινε μετά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (της Χάγης) για τον τερματισμό των επιθέσεων, αποκάλυψε για μία ακόμα φορά το στυγνό και προδοτικό πρόσωπο του κράτους τρομοκράτη», μετά την χθεσινή πολύνεκρη επίθεση του ισραηλινού στρατού στην Ράφα.

«Αυτό που είδαμε χθες το βράδυ είναι βάρβαρο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν.

Η Αίγυπτος καταδίκασε τον «σκόπιμο βομβαρδισμό των σκηνών των εκτοπισμένων από τον ισραηλινό στρατό», όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντάς τον κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε επίσης την ισραηλινή επίθεση και το Κατάρ δήλωσε ότι το χτύπημα στη Ράφα θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης έχουν βολιδοσκοπήσει γύρω από τις άκρες της Ράφα, κοντά στο σημείο διέλευσης από τη Γάζα στην Αίγυπτο, από τις 6 Μαΐου και έχουν εισέλθει σε ορισμένες από τις ανατολικές συνοικίες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: