Rafale: Οι «ριπές του ανέμου» με την καταιγιστική δράση στους αιθέρες
- 14/09/2020, 11:38
- SHARE
Το μαχητικό αεροσκάφος «Rafale» είναι ένα 4ης γενεάς, γαλλικής προέλευσης αεροσκάφος, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την «Dassault Aviation».
Πρόκειται για ένα δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου, κάτι που συνεπάγει πως το επιχειρησιακό εύρος του αεροσκάφους μπορεί να περιλαμβάνει, αλλά και να εκτελεί ταυτόχρονα, αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας αναγνώρισης, υπεροχής, κρούσης και λοιπά.
Οι Γάλλοι κατασκευαστές το έχουν βαφτίσει Rafale και η ονομασία του στα ελληνικά μεταφράζεται σε «ριπή ανέμου», ένας χαρακτηρισμός που ταιριάζει πλήρως με την καταιγιστική δράση του στους αιθέρες και στο πεδίο των επιχειρήσεων.
Ο τύπος του «Rafale», αποτελεί το μοναδικό μη-αμερικανικό αεροσκάφος το οποίο έχει άδεια απονήωσης από αμερικανικά αεροπλανοφόρα, όπως και πραγματοποιήθηκε σε άσκηση το 2008, με έξι «Rafale Μ» να είχαν απονηωθεί από το «USS Theodore Roosevelt».
Το «Rafale M», διαθέτει αυτόματο πολυβόλο 30 χιλιοστών, 13 θέσεις εκτόξευσης πυραύλων (14 στις εκδόσεις «Rafale B και C») με μέγιστό φορτίο 9.500 κιλά και δυνατότητα διάταξης διαφορετικών συνδυασμών πυραύλων, όπως αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους, αέρος-επιφάνειας, και πυρηνικούς πυραύλους τύπου «ASMP-A». Μετά από μικρές τροποποιήσεις στα μοντέλα των «Dassault Rafale C», καθίσταται δυνατή η απογείωση του αεροσκάφους από μικρού μήκους αεροδιαδρόμους, έως και τετρακοσίων μέτρων (400 μ.).
Οι ειδικοί το πρώτο που αναλύουν όταν αναφέρονται σε ένα μαχητικό αεροσκάφος είναι η επονομαζόμενη «Γενιά (σ.σ Gen)» στην οποία ανήκει ως μαχητικό αεροπλάνα: «πρόκειται για ένα αεροσκάφος που ανήκει στη γενιά που ορίζουμε “4.5η Γενιά” για τα μαχητικά αεροσκάφη, το μαχητικό που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με τα Mirage 2000 στις τελευταίες τους εκδόσεις», απαντά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9FM» ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός, διευθυντής του ειδικού σε ζητήματα αεροναυτικής τεχνολογίας περιοδικού «Πτήση», που εξηγεί πως το συγκεκριμένο μαχητικό -που θα ενισχύσει άμεσα τα ελληνικά φτερά όπως ανακοίνωσε το Σάββατο στο Thessaloniki Ηelexpo Forum ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης– είχε προταθεί και στο πρόσφατο παρελθόν από τη γαλλική αεροπορική βιομηχανία για τις ανάγκες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής προέλευσης πριν αλλά και μετά τη μεταπολίτευση, ο κ. Καραϊωσηφίδης εξηγεί πως τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια αποτελεί παράδοση η παρουσία έστω και περιορισμένου αριθμού μαχητικών γαλλικής προέλευσης στον συνολικό στόλο της ελληνικής ΠΑ, μια παράδοση που έχει και συγκεκριμένα επιχειρησιακά οφέλη.
«Λίγο ή πολύ οι τύποι των αμερικανικής προέλευσης μαχητικών είναι όμοιοι σε Ελλάδα και Τουρκία έτσι η παρουσία γαλλικών μαχητικών, αρχικά με τα Mirage F1, στη συνέχεια με την απόκτηση των πιο εξελιγμένων 3ης και 4ης Γενιάς εκδόσεων των μαχητικών Mirage 2000, έχει εκτιμηθεί πως δίνει ένα πλεονέκτημα στο Αιγαίο. Αυτό συμβαίνει αφού το εκάστοτε γαλλικό μαχητικό είναι ένα αεροσκάφος που δεν “γνωρίζει” η άλλη πλευρά», εξηγεί ο κ. Καραϊωσηφίδης που τονίζει πως η μεγάλη αλλαγή στη σύσταση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είχε έρθει με την πρώτη, χαρακτηρισθείσα τότε, «Αγορά του Αιώνα», στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές του ’90 προμήθεια 40 μαχητικών Μ2000. Για πρώτη φορά τότε η Ελλάδα είχε αποκτήσει γαλλικά μαχητικά 3ης Γενιάς μαζί τα πρώτα της 40 αμερικανικά F-16.
Το «Rafale» βρίσκεται υπό επιχειρησιακή κατάσταση με την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, με ρόλους του να καλύπτουν τους τομείς αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως.
Παράλληλα, άλλες χώρες που κατέχουν το μαχητικό αεροσκάφος στο οπλοστάσιο τους, είναι η Αίγυπτος και η Ινδία, η οποία όμως, έχει υποβάλει διάφορα μέρη του σε μετατροπές, για δικές της επιχειρησιακές ανάγκες.
Ταυτόχρονα, στο παρελθόν το αεροσκάφος έχει συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στο Μάλι, στο Ιρακ και στη Συρία.
Με το μαχητικό αεροσκάφος «Rafale» η εταιρεία «Dassault» σκοπεύει να προσφέρει την αντικατάσταση πλειάδας παλαιότερων αεροσκαφών, όπως η σειρά «Mirage», τα αμερικανικά «F-8 Crusader», τα «SEPECAT Jaguar» και τα «Super Etenard» της γαλλικής αεροπορίας.