«Ράλι» στα Χρηματιστήρια – Οι κεντρικές τράπεζες βγαίνουν μπροστά
- 03/03/2020, 10:49
- SHARE
Κλίμα αισιοδοξίας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοδικό ξέσπασμα στο Χ.Α. με κέρδη πάνω από 6% κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης, σε συνέχεια του χθεσινού ράλι στη Wall Street και εν μέσω προσδοκιών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναλάβουν και πάλι δράση, συμβάλλοντας στη διάσωση της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο Χ.Α. ο γενικός δείκτης «κάλπαζε» προς τις 800 μονάδες, έχοντας ως στήριγμα το δυναμικό ράλι των τραπεζικών μετοχών.
Κέρδη και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό STOXX 600 να ενισχύεται πάνω από 1,5% και με τις μετοχές του κλάδου ταξιδίων και ψυχαγωγίας να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Άνοδος πάνω από 2% στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης και σχεδόν 2% για τον βρετανικό FTSE 100. Δυναμική ανάκαμψη και σε Παρίσι και Μιλάνο.
Η προσοχή στρέφεται στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7, όπου αναμένεται να συζητήσουν συντονισμένα μέτρα στήριξης της παγκόσμιας
Βγαίνουν μπροστά οι κεντρικές τράπεζες
Με τον κορωνοϊό να απειλεί με ύφεση την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές να «αιμορραγούν» επικίνδυνα, οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν και πάλι ρόλο άγρυπνου φρουρού για τη διαφύλαξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ηχηρό μήνυμα από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ είναι σε ετοιμότητα για τη λήψη αναγκαίων μέτρων. Είχαν προηγηθεί ανάλογες δηλώσεις από τους κεντρικούς τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ιαπωνία. Το «χορό» μείωσης επιτοκίων άνοιξε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, μειώνοντας το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
«Η επιδημία του κορωνοϊού αποτελεί μια κατάσταση που εξελίσσεται ταχύτατα και εγείρει κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας και τη λειτουργία των αγορών. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία και τη «μεταβίβαση» της νομισματικής πολιτικής. Είμαστε σε ετοιμότητα να λάβουμε κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, που να ανταποκρίνονται στους αντίστοιχους κινδύνους», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της. «Η επιδημία του κορωνοϊού αποτελεί μια κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα, δημιουργώντας κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές και τη λειτουργία των αγορών», τόνισε η κ. Λαγκάρντ.
Η επιδημία του κορωνοϊού απειλεί να εκτροχιάσει την ήδη εύθραυστη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες προκλήσεις που επισκιάζουν τις οικονομικές προοπτικές. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, έχει συγκαλέσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών για αύριο, ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα για τη «θωράκιση» της οικονομίας.
Σε ετοιμότητα για πρόσθετα μέτρα νομισματικής στήριξης και ο διοικητής της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας, Χαρoυχίκο Κουρόντα, με τη δέσμευση ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Τζερόμ Πάουελ, είχε υποσχεθεί ότι η FED θα ενεργήσει όπως αρμόζει στις περιστάσεις για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ.
Οι διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζιτών ότι είναι σε ετοιμότητα να στηρίξουν την οικονομία λειτούργησαν ως καταλύτης για τη χθεσινή ανάκαμψη των διεθνών μετοχών, έπειτα από τις μαζικές ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Πάουελ, Κουρόντα και Λαγκάρντ θα συμμετάσχουν μαζί με τους υπόλοιπους κεντρικούς τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του G7, ώστε να συζητήσουν συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης του COVID-19, που έχει εξαπλωθεί σε 60 χώρες και έχει προκαλέσει περισσότερους από 3.000 θανάτους.
Την αρχή έκανε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% και διαμηνύοντας ότι είναι σε ετοιμότητα για την «υπεράσπιση» της οικονομίας.
Όσον αφορά τις τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες Ευρωζώνης, Ιαπωνίας και ΗΠΑ, εγείρονται ερωτήματα για τα περιθώρια ελιγμών που έχουν στη διάθεσή τους, δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού είναι ήδη σε ιστορικά χαμηλά, ακόμη και αρνητικά επίπεδα και οι ισολογισμοί τους έχουν ήδη «φουσκώσει» με ενεργητικό άνω των 14 τρισ. δολαρίων. Παράλληλα, το σοκ στην οικονομία λόγω κορωνοϊού είναι κυρίως από την άποψη της προσφοράς και όχι της ζήτησης.
«Το πρόβλημα με τα μέτρα νομισματικής στήριξης είναι ότι έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις επιπτώσεις του COVID-19», αναφέρει στο Bloomberg o Γιένς Πέτερ Ζόρενσεν, chief analyst στην Danske Bank. «Ο COVID-19 κρατάει τους ανθρώπους μακριά από τη δουλειά, διακόπτει την εφοδιαστική αλυσίδα και φρενάρει την τουριστική κίνηση. Η νομισματική πολιτική μπορεί να προσφέρει ελάχιστα», προσθέτει.
Εκ των τριών, η FED είναι εκείνη με επιτόκιο πάνω από το μηδέν και τις αγορές να προεξοφλούν μείωσή του στο άμεσο μέλλον. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε σήμερα τη FED να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια, με το επιχείρημα ότι το υψηλό κόστος δανεισμού φέρνει σε δύσκολη θέση τους εξαγωγείς και θέτει στη χώρα σε μειονεκτική θέση. Ο Τραμπ έχει ασκήσει επανειλημμένως κριτική τον Τζερόμ Πάουελ και στους χειρισμούς του, υποστηρίζοντας ότι η FED διατηρεί τα επιτόκια σε πολύ υψηλά επίπεδα.