Randstad Greece: Πώς να υποστηρίξετε την ομάδα σας σε μια περίοδο κρίσης και «αναγκαστικής» τηλεργασίας
- 30/03/2020, 13:22
- SHARE
Γράφει η Άννα Διονυσιάδου, HR Consultancy Advisor, HR Consultancy, Randstad Greece
Καθώς ο Covid-19 είναι μια πραγματικότητα η οποία καθηλώνει τους περισσότερους από εμάς στο σπίτι, η πλειοψηφία των εταιρειών καλείται να ανταποκριθεί άμεσα και να μεταφέρει την εργασία από το γραφείο στο σπίτι, τη γνωστή και ως τηλεργασία. Τι σημαίνει όμως αυτό στην νέα εργασιακή καθημερινότητα μας και πως καλούμαστε σε συλλογικό, αλλά και ατομικό επίπεδο, να ανταποκριθούμε στην κρίσιμη αυτή περίοδο που αφορά όλους;
Κάτω από ιδανικές συνθήκες, ένας οργανισμός προετοιμάζεται κατάλληλα με καλές πρακτικές και πολιτικές που διέπουν την εργασία από το σπίτι. Είθισται δε η διαδικασία αυτή να εφαρμόζεται σταδιακά και να υπάρχει σαφέστατα μια περίοδος προσαρμογής. Σε περίοδο κρίσης όμως απαιτούνται και άμεσα μέτρα, καθώς και τρόποι διαχείρισης. Πως μπορεί μια εταιρεία και η διοίκηση της να εξασφαλίσει μια κουλτούρα τηλεργασίας, όταν η πραγματικότητα το επιβάλει από τη μια στιγμή στην άλλη; Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι μάνατζερ μπορούν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή και την παραγωγικότητα της ομάδας τους, κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες και χωρίς αρκετό χρόνο κατάλληλης προετοιμασίας.
Ειλικρίνεια και έγκαιρη επικοινωνία
Η άμεση επικοινωνία και διάθεση πληροφοριών μειώνουν την ανασφάλεια, το άγχος καθώς και τις τυχόν λάθος υποθέσεις που κάνουν οι εργαζόμενοι. Επικοινωνήστε με την ομάδα σας και ενθαρρύνετε τα μέλη της να σας κάνουν ερωτήσεις και να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους.
Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πρόγραμμα της ημέρας
Οι άνθρωποι σας λειτουργούν καλύτερα όταν υπάρχει πλαίσιο και σαφείς οδηγίες για το τι περιμένετε από αυτούς. Όταν λείπει η καθημερινή επαφή και πρόσβαση, οι υπάλληλοι μπορεί να νιώσουν πελαγωμένοι. Οργανώστε τη μέρα σας με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει το πλαίσιο, τηλεσυναντήσεις ή δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων μέσα από μια συγκεκριμένη πλατφόρμα που εξυπηρετεί όλη την ομάδα. Η τακτική επικοινωνία και διαθεσιμότητα δίνει μια αίσθηση συλλογικότητας σε όλη την ομάδα. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτούς του κρίσιμους καιρούς και το αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί. Παράλληλα όπου υπάρχει λόγος μπορείτε να ενθαρρύνετε την ατομική επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, μηνυμάτων ή τηλεδιάσκεψης.
Οι τρόποι επικοινωνίας και ο χρόνος που μπορούν να γίνονται, πέρα από ορισμένα έκτακτα περιστατικά, καλό θα είναι να οριστούν ευθύς εξαρχής. Επιπλέον μπορείτε να προτείνετε στα μέλη της ομάδας σας online μαθήματα ή άρθρα με συμβουλές και χρήσιμες πρακτικές για την εργασία από το σπίτι.
Προσφέρετε υποστήριξη και ενθάρρυνση στα μέλη της ομάδας σας.
Ρωτήστε και ακούστε με ενσυναίσθηση τους ανθρώπους σας. Πολλές φορές οι εργαζόμενοι, ειδικά κάτω από τόσο ιδιαίτερες συνθήκες, δυσκολεύονται να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Μοιραστείτε μαζί τους καλές πρακτικές και διαδικασίες που ακολουθείτε και λειτουργούν στην νέα εργασιακή καθημερινότητα.
Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι λειτουργείτε ως πρότυπα για τα μέλη της ομάδας σας. Χρησιμοποιήστε εκφράσεις που δείχνουν ότι αντιλαμβάνεστε τις ανησυχίες τους και παράλληλα τους επιβεβαιώνετε ότι είστε εκεί για να τους στηρίξετε και να βρείτε τις καλύτερες λύσεις για όλους. Επίσης, πρακτικές συμβουλές για θέματα καλή διατροφής, επαρκούς ενυδάτωσης, καλού ύπνου, ήπιας γυμναστικής δείχνουν την σιγουριά και τον ενδιαφέρον σας για την καλή σωματική και ψυχική υγεία των μελών της ομάδας σας.
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι υπάλληλοι που καλούνται να λειτουργήσουν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, όπως αυτές που βιώνουμε, επιδεικνύουν περισσότερη εργασιακή δέσμευση και καλύτερη απόδοση όταν τους παρέχεται επαρκής τόσο πρακτική όσο και ψυχολογική υποστήριξη. Μελλοντικά αυτοί είναι και οι εργαζόμενοι που παραμένουν ευχαριστημένοι & αποδοτικοί σε έναν οργανισμό.