Ray Dalio: Οι ΗΠΑ είναι στο χείλος του γκρεμού, 40% πιθανότητα να ξεσπάσει εμφύλιος

Ray Dalio: Οι ΗΠΑ είναι στο χείλος του γκρεμού, 40% πιθανότητα να ξεσπάσει εμφύλιος
(220223) -- NEW YORK, Feb. 23, 2022 (Xinhua) -- Ray Dalio, founder of Bridgewater Associates, speaks during the annual New Year gala of the China General Chamber of Commerce-USA (CGCC-USA) in New York, the United States, Feb. 22. 2022. TO GO WITH: "World Insights: U.S., Chinese economies highly interdependent, win-win cooperation only right choice" (Xinhua/Wang Ying) (Photo by Wang Ying / XINHUA / Xinhua via AFP)
Αν η Taylor Swift έβαζε υποψηφιότητα για πρόεδρος, θα σκεφτόμουν να τη στηρίξω, ανέφερε ο ιδρυτής της Bridgewater 

Για τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους των ΗΠΑ,  θα μπορούσαν να πλήξουν τα κρατικά ομόλογα, προειδοποίησε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του hedge fund Bridgewater Associates, Ray Dalio, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μεταφέρουν μέρος των χρημάτων τους σε ξένες αγορές. 

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Dalio περιέγραψε τις εκτεταμένες ανησυχίες του για τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του χρέους τους, του κινδύνου ενός «εμφυλίου» και της πιθανότητας εμπλοκής της χώρας σε μια άλλη διεθνή σύγκρουση, η οποία μπορεί να αποτρέψει τους ξένους επενδυτές από την αγορά αμερικανικών ομολόγων. 

«Ανησυχώ για τα κρατικά ομόλογα λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους, στα οποία προστίθενται τα υψηλά επιτόκια», είπε. 

«Ανησυχώ επίσης για την κάλυψη της προσφοράς λόγω μείωσης της ζήτησης, ιδιαίτερα από διεθνείς αγοραστές που ανησυχούν για την εικόνα του χρέους των ΗΠΑ και τις πιθανές κυρώσεις» είπε ο Dalio. 

Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερες χώρες, όπως το έπραξαν κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, τότε αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη διεθνή ζήτηση για ομόλογα, πρόσθεσε. 

Να σημειωθεί πως ο Dalio δεν είναι ο μοναδικός που προειδοποιεί για το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί πάνω από το υψηλό του 106% του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου μέχρι το τέλος της δεκαετίας και θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για σοκ στην αγορά τύπου Liz Truss, εάν το έλλειμμα αγνοηθεί. 

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα 60 Minutes νωρίτερα φέτος, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jay Powell, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία» όσον αφορά το χρέος τους.

Εν τω μεταξύ, το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί φέτος, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να εκτινάσσονται από 3,88% σε 4,35%. 

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι τέτοιες ανησυχίες είναι υπερβολικές. Υποστηρίζουν ότι η πλημμύρα του νέου χρέους που προσφέρεται φέτος έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες επενδυτές, με τα μεγαλύτερα μεγέθη δημοπρασιών μέχρι στιγμής να έχουν μικρή επίδραση στις αποδόσεις. 

Λόγω του χρέους και του πιθανού αντίκτυπου του, ο Dalio είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάξουν να μεταφέρουν μέρος των χρημάτων τους εκτός της χώρας. Αν και «τα καλύτερα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθούν να είναι τα καλύτερα μέρη του κόσμου για τον καπιταλισμό και την καινοτομία», οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η χώρα αυξάνονται και καθιστούν αναγκαία τη γεωγραφική διαφοροποίηση, είπε. «Οι χώρες που κερδίζουν περισσότερα από όσα ξοδεύουν και έχουν εξαιρετικούς ισολογισμούς, έχουν εσωτερική τάξη και είναι ουδέτερες στις γεωπολιτικές συγκρούσεις» φαίνονται ελκυστικές», πρόσθεσε. 

Μάλιστα, προσδιόρισε χώρες όπως η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και ορισμένες χώρες του Κόλπου ως δυνητικά ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι ο χρυσός ήταν επίσης καλός διαφοροποιητής. 

Ο 74χρονος Dalio παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Bridgewater, η οποία είναι το μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 112,5 δισ. δολαρίων, το 2021. Ωστόσο παραμένει σύμβουλος των τριών συνδιευθυντών επενδύσεων και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ενώ μελέτες του, που υποστηρίζεται από ομάδα της Bridgewater, διανέμεται σε επενδυτές.

Μεταξύ των κινδύνων που εντόπισε είναι αυτό που πιστεύει ότι είναι η αυξανόμενη πιθανότητα ενός «εμφύλιου πολέμου» των ΗΠΑ – την πιθανότητα του οποίου τοποθετεί κάπου μεταξύ 35-40%. «Είμαστε στο χείλος του γκρεμού», είπε. Αλλά «δεν ξέρουμε ακόμη αν θα περάσουμε σε πολύ πιο ταραχώδεις καιρούς». 

Ο εμφύλιος πόλεμος που φαντάζεται ο Dalio δεν ήταν απαραίτητα ένας πόλεμος στον οποίο οι άνθρωποι «αρπάζουν τα όπλα και αρχίζουν να πυροβολούν», αν και ένα τέτοιο σενάριο ήταν δυνατό, είπε. Αντίθετα, το βλέπει ως επιτάχυνση της πολιτικής πόλωσης στην αμερικανική πολιτική που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. 

Αυτός ο εμφύλιος πόλεμος θα ήταν ένας πόλεμος στον οποίο «οι άνθρωποι μετακινούνται σε διαφορετικές πολιτείες που είναι πιο ευθυγραμμισμένες με αυτό που θέλουν και δεν ακολουθούν τις αποφάσεις ομοσπονδιακών αρχών αντίθετης πολιτικής πεποίθησης». 

Εκλογές 

Πιστεύει επίσης ότι οι φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι οι πιο σημαντικές στη ζωή του και θα καθορίσουν εάν οι κίνδυνοι που βλέπει —που περιλαμβάνουν επίσης την κλιματική αλλαγή και τον αντίκτυπο της ευρύτερης χρήσης τεχνητής νοημοσύνης— θα ξεφύγουν από τον έλεγχο.

Αυτές οι εκλογές θα ήταν μια δοκιμασία για το «μπορεί η δημοκρατία να λειτουργήσει καλά. «Ο [Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ] Τραμπ θα ακολουθήσει πιο δεξιές, εθνικιστικές, απομονωτικές, προστατευτικές, μη ρυθμιστικές πολιτικές – και πιο επιθετικές πολιτικές για την καταπολέμηση των εχθρών εσωτερικά και εξωτερικά, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών εχθρών. [Ο Πρόεδρος Τζο] Μπάιντεν, και ακόμη περισσότερο το Δημοκρατικό Κόμμα χωρίς τον Μπάιντεν, θα παίξουν και αυτοί πολιτικά σκληρά παιχνίδια», πρόσθεσε.

Ο Dalio αρνήθηκε να πει ποιον υποψήφιο υποστηρίζει, αλλά αποκάλυψε ότι παρακολούθησε πρόσφατα συναυλία της Taylor Swift. «Είδα πώς έφερε κοντά ανθρώπους όλων των ειδών — και πολλών εθνικοτήτων. Αν έβαζε υποψηφιότητα για πρόεδρος, θα σκεφτόμουν να τη στηρίξω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times