REBORRN: «Η Ηγεσία σε ένα Διαρκώς Μεταβαλλόμενο Περιβάλλον»
- 27/12/2023, 04:21
- SHARE
Κώστας Μάντζιαρης / Γιώργος Βαρέλογλου – Managing Partners & Co-Founders
Ηγεσία και management: Πώς αυτοί οι δύο όροι καθορίζουν ή τελικά δυσκολεύουν τη λειτουργία ενός οργανισμού; Σε μια τόσο ευρεία συζήτηση, λίγοι αναγνωρίζουν ότι κάθε οργανισμός μοιάζει με ένα λειτουργικό σύστημα, όπως περίπου το σύστημα ενός κινητού, έχοντας κανόνες λειτουργίας και κώδικες.
Σε αντίθεση με το iOS, που με συνέπεια γράφεται και εξελίσσεται μέσα στον χρόνο, οι διοικήσεις των περισσότερων οργανισμών σπάνια επηρεάζουν συνειδητά τα λειτουργικά συστήματα των ομάδων τους, με εξαίρεση κάποια προφανή μέρη του OS (Operating System) τους. Το OS ενός οργανισμού δίνει όλες τις απαντήσεις στις δύσκολες ερωτήσεις που αφορούν το πώς ένας οργανισμός παίρνει αποφάσεις, πώς διανέμει τη δουλειά, πώς βάζει προτεραιότητες, πώς μαθαίνει και εξελίσσεται, πώς μοιράζεται πληροφορία και πολλά άλλα.
Η REBORRN, έχοντας συνεργαστεί με τις διοικήσεις περισσότερων από 40 οργανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στοχεύει στη βελτίωση των συστημάτων διοίκησής τους, ώστε να γίνουν περισσότερο ευέλικτοι, ταχύτεροι και ανθεκτικότεροι σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Έχοντας αυτήν τη γνώση, ως ομάδα μπορούν και αναγνωρίζουν τα μοτίβα των οργανισμών που κάνουν outperform τους peers τους, καταγράφοντας εκείνα τα στοιχεία της λειτουργίας τους που τους δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Μερικά από αυτά τα παραδείγματα αφορούν την αλλαγή στην οργανωσιακή δομή όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, παρατηρείται η μετάβαση από κάθετες functional δομές που λειτουργούσαν σε silos μέσα στον οργανισμό (π.χ. commercial, marketing, supply chain, finance κ.ά.) σε customer-centric ή product-centric δομές αποτελούμενες από cross-functional, αυτόνομες ομάδες.
Οι νέες αυτές δομές συνήθως συνοδεύονται και από νέους τρόπους δουλειάς που αντικαθιστούν τις πιο παραδοσιακές μεθοδολογίες διαχείρισης project, τύπου waterfall, με υβρίδια agile μεθοδολογίας προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε οργανισμού.
Οι παραπάνω τρόποι δουλειάς και ο νέος τρόπος λειτουργίας δεν είναι εφικτοί, και συνήθως αποτυγχάνουν παταγωδώς εάν δεν συνοδεύονται από μια αλλαγή στην κουλτούρα διοίκησης και μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διοίκησης και εργαζόμενου. Στους μεγαλύτερους και πιο προοδευτικούς οργανισμούς παρατηρείται η μετάβαση από process-driven συστήματα, που βασίζονται στον στενό έλεγχο και στην τήρηση διαδικασιών, σε μοντέλα διοίκησης που βασίζονται στην αυτονομία και το ownership.
Αυτά είναι λίγα από τα μοτίβα που η ομάδα της REBORRN έχει καταγράψει λεπτομερώς την τελευταία πενταετία, και συστήνουν τα λειτουργικά συστήματα οργανισμών που όχι απλώς αντέχουν, αλλά και επικρατούν στις νέες συνθήκες.
Στόχος του Organisation Design practice της REBORRN είναι ακριβώς αυτός: να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους οργανισμούς να μεταβούν σε πιο ευέλικτα λειτουργικά συστήματα βάσει των στόχων τους. Ο σκοπός αυτό επιτυγχάνεται διαθέτοντας μια ομάδα ειδικών με εμπειρία στη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τη διοίκηση μεγάλων οργανισμών.
Η REBORRN, ένα boutique management consultancy που ιδρύθηκε το 2018 με γραφεία στο Λονδίνο και την Αθήνα από τον Γιώργο Βαρέλογλου και τον Κώστα Μάντζιαρη, στοχεύει να αλλάξει τη γενική αντίληψη και τον τρόπο που πρέπει να είναι ένα management consultancy στον 21ο αιώνα, προκειμένου να προσφέρει πραγματική αξία στους επιχειρηματίες και τα ηγετικά στελέχη μεγάλων οργανισμών.
Μετά από πέντε χρόνια θεαματικής ανάπτυξης στο εξωτερικό και πρόσφατα στην Ελλάδα, η εταιρεία αποτελείται πλέον από μια ομάδα 45 ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων. Διατηρεί σημαντικές διεθνείς συνεργασίες με οργανισμούς όπως η The Coca-Cola Company, η Philip Morris International, η Bayer Consumer Health, η L’Oreal, αλλά και συνεργασίες στην Ελλάδα, όπως με το Ίδρυμα Ωνάση, τον ΔΕΔΔΗΕ, το Φυσικό Αέριο, την ION και πολλούς άλλους.
*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023