«Recovery plan»: Τι προβλέπει το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα που βρίσκεται στα χέρια του Μητσοτάκη
- 12/04/2020, 10:45
- SHARE
Υπό άκρα µυστικότητα το Μέγαρο Μαξίµου και υπουργείο Υγείας προετοιµάζουν την έξοδο της χώρας από τη καραντίνα και τη μερική άρση των περιορισμών.
Όπως αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής», σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό, στα µέσα Μαΐου αναµένεται να ανεβάσουν ρολά µικρά εµπορικά και καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος.
Το άνοιγµα ξενοδοχείων υπολογίζεται το νωρίτερο στις αρχές Ιουλίου, ενώ για την εκπαίδευση εξετάζονται η τµηµατική επάνοδος των τάξεων και η λειτουργία δύο βαρδιών.
Βασικό κριτήριο για την ενεργοποίηση της άρσης των περιορισµών θα αποτελέσει η επίτευξη πτωτικού ρυθµού κρουσµάτων ή και η εξάλειψή τους µέσα σε διάστηµα 2-3 εβδοµάδων.
Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα είναι το κρίσιμο κρας τεστ για την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δεδομένο ότι ακόμα κι όταν αρχίσει η σταδιακή και μακρόσυρτη άρση των περιοριστικών μέτρων, τα αυστηρά µέτρα για τους ηλικιωµένους και τις ευπαθείς οµάδες θα εξακολουθούν να ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.
Όπως είχε αναφέρει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τα θέματα της πανδημίας, στο εξωτερικό, Ηλίας Μόσιαλος, η στρατηγική εξόδου απαιτεί μια αλλαγή: τη μετάβαση από την φυσική αποστασιοποίηση και την πλήρη απομόνωση που επιβάλλεται σε ολόκληρο τον πληθυσμό με ένα σαρωτικό και μη επιλεκτικό τρόπο, σε ένα νέο status quo.
Αυτή η νέα ρουτίνα θα μπορούσε να βασιστεί σε τρία στοιχεία:
– μια γρήγορη και εστιασμένη προσπάθεια εντοπισμού και αντιμετώπισης ασθενών
– μια διαφοροποιημένη και δυναμική πολιτική απομόνωσης μεταξύ στοχοθετημένων κοινοτήτων ·
– καθορισμό μέτρων που επιτρέπουν στους ασθενείς με ανοσία να επιστρέψουν στην κανονική ζωή και συνεχώς αυξανόμενο ρόλο στη διατήρηση της οικονομίας.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν ενώ προσαρμόζουμε την οικονομία στην:
– εξ αποστάσεως εργασία,
– στην καθημερινή συμπεριφορά που βασίζεται στην φυσική αποστασιοποίηση και την περιβαλλοντική και προσωπική υγιεινή σε κάθε χώρο εργασίας και
– στη συνεχή κατασκευή ιατρικής υποδομής με μέγιστη προστασία των ιατρικών ομάδων.
«Η σταδιακή εφαρμογή μιας στρατηγικής εξόδου πρέπει να συνοδεύεται από την προετοιμασία της υποδομής για τον επόμενο χειμώνα, η οποία, όπως διαπιστώθηκε σε προηγούμενες επιδημίες, θα μπορούσε να φέρει μαζί της ένα δεύτερο κύμα, μεγαλύτερο από το πρώτο, λόγω της διπλής μόλυνσης από γρίπη και Covid-19, και ίσως να προκαλέσει δραματική αύξηση της διασποράς και της μόλυνσης.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει όλοι να αρχίσουμε να φανταζόμαστε τη ζωή κάτω από μια νέα και δυναμική καθημερινότητα, η οποία σταδιακά, κατά τους προσεχείς μήνες, θα επιτρέψει στους περισσότερους από εμάς να επιστρέψουμε στην εργασία, στις ψυχαγωγικές μας δραστηριότητες και στην κοινωνική μας ζωή. Μια ρουτίνα απεριόριστα καλύτερη σε σύγκριση με αυτή που ζούμε σήμερα. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και έχει αρχίσει πλέον να αχνοφαίνεται».