Reg-tech: Τι είναι η τεχνολογία ρύθμισης και πώς μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο πρόληψης των τραπεζικών αναταραχών
- 25/03/2023, 11:00
- SHARE
Η τρέχουσα τραπεζική κρίση διαφέρει από εκείνη του 2008 και μπορεί να μην εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτο πανικό της αγοράς. Όμως, δεν έχει τελειώσει και, όπως κάθε κρίση, φέρνει στο επίκεντρο της προσοχής το ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας.
Η τεχνολογία ρύθμισης – ή reg-tech όπως είναι γνωστή στον κλάδο – είναι μια καινοτομία που προέκυψε από την τελευταία τραπεζική κρίση. Αυτή τη φορά, μπορεί να αναδειχθεί ως η απάντηση της τεχνολογίας στην ανάγκη καλύτερης χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και διαχείρισης κινδύνων. Και έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την επόμενη κρίση.
Πώς λειτουργεί, όμως, η τεχνολογία αυτή; Ένα παραδοσιακό σύστημα χρηματοπιστωτικής ρύθμισης βασίζεται στην κρίση και τις εξειδικευμένες γνώσεις των ρυθμιστικών στελεχών. Παρά την ψηφιοποίηση, ουσιαστικά μιλάμε για ένα σύστημα όπου οι κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν και εποπτεύουν τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο με βάση εκθέσεις που προέρχονται από τις τραπεζικές εταιρείες.
Το reg-tech διαφέρει, «τραβώντας» ουσιαστικά τα δεδομένα απευθείας από τις εταιρείες και καταργώντας έτσι την ανάγκη εκθέσεων. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνει το World Economic Forum, η ανταλλαγή χρηματοπιστωτικών πληροφοριών καθίσταται ταχύτερη και πιο ευέλικτη, και εξαρτάται λιγότερο από την εποπτεία ή το ανθρώπινο σφάλμα.
Η τεχνολογία εποπτείας, με άλλα λόγια, θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο να μεταπηδήσει σε ένα σύστημα άντλησης πληροφοριών «στην πηγή». Εκεί, οι πληροφορίες αναλύονται και μοντελοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, ενώ και οι μελλοντικές τάσεις προβάλλονται συνεχώς ώστε να επικαιροποιείται η εποπτεία του κλάδου.
Όπως δηλώνει στο World Economic Forum η Diana Paredes, υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου του fintech, το reg-tech προσφέρει ένα σενάριο όπου «οι ειδήσεις, τα analytics και οι υπολογισμοί είναι ταχύτατοι και ουσιαστικά out-of-the-box».
Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα τραπεζική κρίση φαίνεται ότι προέκυψε από ένα κύμα απορρύθμισης στις ΗΠΑ, όπου ειδικά οι μικρομεσαίες τράπεζες έτυχαν μιας πιο χαλαρής εποπτείας. Μόλις η κρίση τελειώσει, είναι βέβαιο ότι θα δούμε μια δραματική αλλαγή στη ρυθμιστική δραστηριότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: