Ρέγκλινγκ: Υπάρχει πλέον οδικός χάρτης για το ελληνικό χρέος
- 29/10/2016, 15:19
- SHARE
«Ισχυρή δέσμευση από το Eurogroup, δεν χρειάζεται νέος χάρτης» - Χαμένη χρονιά το 2015, αναφέρει ο επικεφαλής του ESM.
Η ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να δώσει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από όση χρειάζεται η Ελλάδα, τονίζει ο Κ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ESM υπάρχει εντολή από το Eurogroup που έχει ήδη λάβει και εξετάζει βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπως αυτά είχαν διατυπωθεί μετά το Eurogroup του Μαΐου.
«Τώρα κατά τη γνώμη μου υπάρχει οδικός χάρτης, έχουμε τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι πιο συγκεκριμένα, σημειώνει. Συγκεκριμένα έχουμε τις δεσμεύσεις του Eurogroup να εξετάσει τις ανάγκες του χρέους μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και μετά έχουμε και τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Έχουμε ένα πλαίσιο που για όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει μεταρρυθμίσεις το Eurogroup θα τη στηρίζει», υπογραμμίζει.
«Πρόκειται για μια ισχυρή δέσμευση. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του 2018 και τα μακροπρόθεσμα αποτελούν δεσμεύσεις σε βάθος χρόνου σε μια περίοδο αβεβαιότητας» προσθέτει.
«Η ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να δώσει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από όσο χρειάζεται το πλαίσιο της Ελλάδας αλλά αν υπάρχει πλήρης απόφαση τώρα ή το 2018 και μετά τίποτε άλλο τότε μπορεί να μην είναι αρκετό για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Άρα η δέσμευσή μας είναι πάντα εκεί και πιστεύω ότι οι αγορές το καταλαβαίνουν αυτό. Ετσι δεν χρειαζόμαστε ένα οδικό χάρτη με λεπτομέρεια. Αυτό θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος», δηλώνει ο επικεφαλής του ESM.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ η επόμενη εκταμίευση θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχουν όμως δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως ο χρόνος συμμετοχής του ΔΝΤ. Αυτό είναι κάτι που δεν τολμώ να προσδιορίσω χρονικά, αναφέρει χαρακτηριστικά. Υποθέτω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία.
Ο επικεφαλής του ESM τονίζει πως το 2015 ήταν μια χαμένη χρονιά για την Ελλάδα, ενώ τονίζει πως αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για αναπτυξιακή πορεία.
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς επισημαίνει ότι οι αυξήσεις στην Ελλάδα από το 1990 ως το 2008 αυξάνονταν γρηγορότερα απ’ οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Προβλέπει ότι οι μισθοί θα αρχίζουν να αυξάνονται εκ νέου, ενώ τονίζει πως η αύξηση των μισθών δεν συνδέεται με το χρέος.
ESM: Τον Νοέμβριο η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους