Ρέγκλινγκ: «Σε αρκετά καλή κατάσταση οι ελληνικές τράπεζες»
- 17/02/2014, 09:48
- SHARE
«Στην αρχή οι Έλληνες δεν έκαναν τίποτα, αλλά τώρα είναι πρωταθλητές στις μεταρρυθμίσεις» αναφέρει ο επικεφαλής του ESM.
Σε αρκετά καλά κατάσταση βρίσκονται οι τράπεζες σε Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο, Ελλάδα και Ιρλανδία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Ρέγκλινγκ ανέφερε πως δεν περιμένει να υπάρξουν εκπλήξεις κατά τις δοκιμασίες αντοχής που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αργότερα φέτος. Όπως επισήμανε στη διάρκεια της συνέντευξης, οι πέντε χώρες ωφελούνται από αύξηση των εξαγωγών και επιστροφή σε οικονομική ανάκαμψη. Πρόσθεσε, δε, τη σημασία συνέχισης στην οδό των μεταρρυθμίσεων.
«Οι τράπεζες των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε: «εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα και την Ιρλανδία».
Διαβάστε επίσης: «Όσες τράπεζες δεν περάσουν τα τεστ αντοχής θα κλείσουν»
Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι δοκιμασίες αντοχής τις οποίες πρόκειται να διενεργήσει η ΕΚΤ επί της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και των ισολογισμών περισσοτέρων από 120 τραπεζών έως το επόμενο Φθινόπωρο, αναμένεται να οδηγήσει σε περισσότερη διαφάνεια αναφορικά με τα χορηγικά χαρτοφυλάκιά τους και τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού τους.
«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια των μεταρρυθμίσεων»
Στην ίδια συνέντευξη ο επικεφαλής του ESM επισήμανε πως η Ελλάδα έκανε τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιοδήποτε άλλο κράτος- μέλος του ΟΟΣΑ. ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει ακόμη ότι ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων είναι καλύτερος από ποτέ. «Στην αρχή οι Έλληνες δεν έκαναν τίποτα. Όμως πλέον κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιοδήποτε άλλο κράτος από τα 36 του ΟΟΣΑ. Δεν έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε στην οικονομική ιστορία να μην έχουν οδηγήσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στην ανάπτυξη. Αλλά φυσικά θα πρέπει να συνεχιστούν, όπως έχει αποφασιστεί», δηλώνει και θεωρεί λογικό οι Έλληνες να μην μπορούν να νιώσουν ακόμη την πρόοδο που έχει γίνει: «Η αγορά εργασίας βελτιώνεται πάντα στο τέλος μιας τέτοιας διαδικασίας. Γι’ αυτό εγώ βλέπω πάντα την ανταγωνιστικότητα, η οποία έχει βελτιωθεί στην Ελλάδα πολύ σημαντικά. Και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, όμως, έχουν μειωθεί δραστικά, από το 15% στο 2%».