Ρέγκλινγκ: Τέλος στα μέτρα αλλά όχι στις μεταρρυθμίσεις

Ρέγκλινγκ: Τέλος στα μέτρα αλλά όχι στις μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος εξέφρασε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Με τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο ελληνικό κοινοβούλιο η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρώθηκε, τόνισε, αλλά προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο οικονομικός μετασχηματισμός έχει τελειώσει.

«Πολλή δουλειά απομένει να γίνει στο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και μετά την έξοδο από αυτό. Η εστίαση όμως δεν θα είναι πλέον στις περικοπές στον προϋπολογισμό αλλά αντίθετα, στην αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Όπως είπε, περισσότερη δουλειά απαιτείται για βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στις ιδιωτικοποιήσεις (ειδικά στη λειτουργία του υπερταμείου) και στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των αγορών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

«Όταν η Ελλάδα σταθεί στα πόδια της, ο ESM δεν θα φύγει. Ως μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής είναι και προς το συμφέρον μας η χώρα να πάει καλά», ξεκαθάρισε. Τα πιθανά μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στα οποία δεσμεύτηκε το Eurogroup δείχνουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας ενδιαφέρονται για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε όμως ότι και το 2014, είχε ανοίξει παράθυρο εξόδου στις αγορές και δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν, ενίοτε με ακόμα πιο αιχμηρό τρόπο. Σήμερα είπε ότι η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και το 2014 «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015 η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια».

Καρφιά υπήρξαν και για τη χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Παρ’ ότι «ολοκληρώθηκε πολύ μετά το προγραμματισμένο» ο κ. Ρέγκλινγκ έδωσε συγχαρητήρια τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στις ελληνικές Αρχές.

Τα μηνύματα για τη συνέχεια δεν διαφέρουν σε σχέση με αυτά που εστάλησαν από τους επικεφαλής του κουαρτέτου σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, την ιδιοκτησία του προγράμματος και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων αν και έχει ιδιαίτερη σημασία πως μετά την Κομισιόν και ο ESM σήμερα τάχθηκε κατά των πρόσθετων μέτρων λιτότητας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το πόσα χρόνια θα παραμείνει η Ελλάδα στο Μνημόνια, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «εφτά χρόνια είναι πολλά» και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή του στη χώρα μας τα Μνημόνια διαρκούν ακόμα όταν άλλες χώρες πέτυχαν έξοδο σε διάστημα ενός έως τριών ετών.

Οι λόγοι, συνοψίζονται στο μεγαλύτερο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας – δεν ξεκίνησε από την ίδια αφετηρία σε σχέση με άλλες χώρες- στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας του προγράμματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις και στη ρήξη των αρχών του 2015 η οποία έφερε, όπως είπε, «πισωγύρισμα».

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για τον σχεδιασμό του προγράμματος το 2015 και για να αποφευχθεί το Grexit. Το δέχτηκε ο Πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας. Πλέον είναι θέμα εμπιστοσύνης η εφαρμογή της συμφωνίας», συμπλήρωσε για να καταλήξει λέγοντας πως «τώρα όμως, πρέπει να ζήσουμε την επιτυχία για τη συμφωνία που επετεύχθη».