Ρέι Ντάλιο: «Φοβάμαι κάτι χειρότερο από ύφεση» – Σήμα κινδύνου για τις πολιτικές Τραμπ
- 14/04/2025, 12:50
- SHARE

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίστηκε ο Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, της Bridgewater Associates. Μιλώντας στο NBC News, προειδοποίησε ότι η συνδυασμένη επίδραση των εμπορικών πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ, της νομισματικής αστάθειας και του αυξανόμενου δημόσιου χρέους δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια κρίση που θα μπορούσε να είναι χειρότερη από μια ύφεση.
«Βρισκόμαστε σε σημείο λήψης αποφάσεων και πολύ κοντά σε ύφεση», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Και ανησυχώ για κάτι χειρότερο, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά». Οι εμπορικές διαταραχές, η αύξηση του αμερικανικού χρέους και η εμφάνιση νέων παγκόσμιων δυνάμεων που αμφισβητούν την υπάρχουσα γεωοικονομική τάξη, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον.
Κατά τον Ντάλιο, ο κόσμος κινείται από μια πολυμερή δομή ηγεμονίας των ΗΠΑ προς μια μονομερή παγκόσμια τάξη γεμάτη συγκρούσεις. «Η διεθνής οικονομική και γεωπολιτική δομή που καθιερώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διαλύεται», είπε.
Ο Ντάλιο εντόπισε πέντε δυνάμεις που, κατά την άποψή του, καθορίζουν τις μεγάλες ιστορικές αλλαγές: η οικονομία, οι εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις, η διεθνής τάξη, η τεχνολογία και τα απρόοπτα – όπως φυσικές καταστροφές και πανδημίες. Οι δασμοί του Τραμπ, όπως είπε, μπορεί να έχουν κατανοητούς στόχους, αλλά εφαρμόζονται με «πολύ ανατρεπτικό τρόπο» που οξύνει τις παγκόσμιες εντάσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πρόσφατα παύση 90 ημερών σε κάποιους “αμοιβαίους δασμούς”, διατηρώντας ωστόσο τους βασικούς δασμούς 10% και τους τιμωρητικούς δασμούς 145% προς την Κίνα. Οι εξαιρέσεις για προϊόντα όπως smartphones, υπολογιστές και ημιαγωγοί αποδείχθηκαν προσωρινές, καθώς ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ υπαναχώρησε δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει οριστική απόφαση.
Σε ανάρτησή του στο X, ο Ντάλιο κάλεσε τις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν μια “win-win” συμφωνία με την Κίνα, προτείνοντας μεταξύ άλλων και ανατίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου, καθώς και περιορισμό των χρεών και από τις δύο πλευρές.
Επανέλαβε, επίσης, την ανάγκη να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ στο 3% του ΑΕΠ, προειδοποιώντας για πρόβλημα προσφοράς και ζήτησης ομολόγων, που σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές και κοινωνικές εντάσεις, θα μπορούσε να απειλήσει ακόμα και τη σταθερότητα του νομισματικού συστήματος.
«Η αξία του χρήματος διακυβεύεται», δήλωσε. Μια ενδεχόμενη κατάρρευση της αγοράς ομολόγων, σε συνδυασμό με εσωτερικές και διεθνείς συγκρούσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ μεγαλύτερο από την κατάργηση του κανόνα χρυσού το 1971 ή την κρίση του 2008.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το σενάριο αυτό μπορεί ακόμη να αποτραπεί, αν υπάρξει πολιτική βούληση για συνεννόηση και σταθεροποίηση, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στη διεθνή σκηνή.