Ρεκόρ 15ετίας σε αιτήσεις για εμπορικό σήμα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας

Ρεκόρ 15ετίας σε αιτήσεις για εμπορικό σήμα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
Business team meeting present, investor colleagues consultation and conference new strategy plan business and market growth on financial document graph report, Meeting and Talking. Photo: Shutterstock
Τί δήλωσε ο Δημήτρης Χρόνης, πρόεδρος του ΔΣ του ΟΒΙ.

Τις 7.000 αγγίζει το 2024 ο αριθμός των κατατεθέντων αιτήσεων για εμπορικό σήμα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 15 τουλάχιστον ετών.

Στο αυξημένο ενδιαφέρον για την κατοχύρωση εμπορικού σήματος αναφέρθηκε με δήλωσή του ο Δημήτρης Χρόνης, πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας:

«Το εμπορικό σήμα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη, επηρεάζοντας την επιχειρηματική στρατηγική, τη δημιουργία αξίας, την επέκταση σε νέες αγορές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Κατά συνέπεια, ο αριθμός των ελληνικών εμπορικών σημάτων που κατατίθενται ετησίως αποτελεί δείκτη σχετικά με την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.

Το 2024, λίγο πριν ολοκληρωθεί ο Δεκέμβριος, ο αριθμός των κατατεθέντων αιτήσεων για εμπορικό σήμα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) αγγίζει τις 7.000. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 15 τουλάχιστον ετών ενώ έρχεται ως συνέχεια του 2023, όπου πάλι κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, ήτοι 6.449.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αυξημένο ενδιαφέρον για κατοχύρωση εμπορικού σήματος είναι συνυφασμένο με την αυξημένη κινητικότητα στο επιχειρείν, γεγονός που συμβαίνει σε περιόδους οικονομικής άνθησης. Μια επισκόπηση των αντίστοιχων αριθμών καταθέσεων ελληνικών εμπορικών σημάτων τα έτη της κρίσης αρκεί να για πείσει.

Πέραν των ανωτέρω θετικών ειδήσεων από την σκοπιά της αγοράς και της οικονομίας, τα θετικά αποτελέσματα στον ΟΒΙ εμπνέουν ικανοποίηση και αισιοδοξία για τους εξής λόγους: Πρώτον, για την εμπιστοσύνη του κοινού στο σύστημα διανοητικής ιδιοκτησίας, ως το μέσο προστασίας του άυλου περιουσιακού στοιχείου τους, όπως είναι το σήμα. Δεύτερον, για την προτίμηση στο ελληνικό εμπορικό σήμα. Ενώ είναι δυνατή η απευθείας λήψη Ευρωπαϊκού Σήματος, η εύκολη, άμεση και οικονομικά προσιτή διαδικασία του εθνικού σήματος προσελκύει την πλειοψηφία των καταθετών. Τρίτον, γιατί η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και η θεαματική επιτάχυνση των διαδικασιών από το 2022, όταν δηλαδή ο ΟΒΙ ανέλαβε την αρμοδιότητα τήρησης του αρχείου Εμπορικών σημάτων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα θετικά αποτελέσματα για τα οποία συζητάμε σήμερα.

Προσδοκώντας σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τον επόμενο χρόνο, ο ΟΒΙ συνεχίζει εμφατικά την διάχυση του μηνύματος για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας σε συνδυασμό με την ολοένα ταχύτερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών», αναφέρει ο κ. Χρόνης στην δήλωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: