Ρεκόρ 60.000 μολύνσεων και πάνω από 1.100 νεκροί σε 24 ώρες στις ΗΠΑ
- 08/07/2020, 09:09
- SHARE
Το φράγμα των 60.000 νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον κορωνοϊό σε 24 ώρες ξεπεράστηκε χθες Τρίτη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας).
Πρόκειται για επίπεδο-ρεκόρ αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα αυτή, όπου το σύνολο των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ανθρώπους.
Εξάλλου, πάνω από από 1.100 άνθρωποι υπέκυψαν COVID-19 στην αμερικανική επικράτεια τις προηγούμενες 24 ώρες. Το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού ανέρχεται σε 131.362 νεκρούς αφότου άρχισε.
Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ιδίως στη Νέα Υόρκη, που αποτελούσε αρχικά το επίκεντρο της πανδημίας, η χώρα γνωρίζει τις τελευταίες εβδομάδες εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης στο νότιο και στο δυτικό της τμήμα.
Οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνιας ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι κατέγραψαν πάνω από 10.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, αριθμό που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ.
Η Καλιφόρνια έγινε η δεύτερη αμερικανική πολιτεία, μετά το Τέξας, όπου σημειώθηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Είναι ανάμεσα στις πολιτείες όπου η εξάπλωση της πανδημίας με ταχύ ρυθμό εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο που η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χειρίζεται την κρίση, ενώ βάζει στον πάγο τα σχέδια για την άρση των μέτρων περιορισμού.
Με 10.201 κρούσματα σε 24 ώρες να ανακοινώνονται χθες, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί στην πολιτεία πλησιάζουν τους 284.000, εκ των οποίων 117.000 μόνο στον Ιούνιο.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ έκανε βήματα πίσω στη διαδικασία άρσης των μέτρων περιορισμού την περασμένη εβδομάδα.
Μόλις άλλες τρεις αμερικανικές πολιτείες έχουν καταγράψει ως σήμερα πάνω από 10.000 κρούσματα σε μία ημέρα: η Φλόριντα (11.458 την 4η Ιουλίου), το Τέξας (10.028, χθες) και η Νέα Υόρκη (12.847 τη 10η Απριλίου).
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Π.Ο.Υ. και «δεν συμφωνεί» με την ανάλυση Φάουτσι για την πανδημία
Εν τω μεταξύ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποβαθμίζει τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων, τα οποία αποδίδει στο ότι γίνονται πολλά τεστ, όμως πολλοί υγειονομικοί αξιωματούχοι σε ομοσπονδιακό και πάνω απ’ όλα σε τοπικό επίπεδο χαρακτηρίζουν την κατάσταση πολύ σοβαρή.
Κατηγορώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι αντέδρασε με μεγάλη βραδύτητα στην πανδημία του κορωνοϊού, ο ένοικος του Λευκού Οίκου άρχισε χθες Τρίτη επίσημα τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ ήταν ως εδώ ο κυριότερος χρηματοδότης του ΠΟΥ.
Εξάλλου, ο κ. Τραμπ δήλωσε χθες Τρίτη ότι «δεν συμφωνεί» με την ανάλυση του ανοσιολόγου και συμβούλου του Δόκτορα Άνθονι Φάουτσι για την κατάσταση στη χώρα όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού.
«Η τρέχουσα κατάσταση αληθινά δεν είναι καλή (…). Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον του πρώτου κύματος», είπε τη Δευτέρα ο διευθυντής του αμερικανικού ινστιτούτου λοιμωδών ασθενειών, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε αισθητά καλύτερη θέση.
Ερωτηθείς σχετικά από την παρουσιάστρια Γκρέτα Βαν Σάστερεν στο πλαίσιο συνέντευξης που της παραχώρησε για την εκπομπή της Full Court Press, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αντέδρασε έντονα.
«Εγώ νομίζω ότι είμαστε σε καλή θέση. Δεν συμφωνώ μαζί του», απάντησε, αναφερόμενος στον επιστήμονα, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού και αποτελούσε μέρος του κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού που συστήθηκε στον Λευκό Οίκο.
«Ο Δρ. Φάουτσι είχε πει να μη φοράμε μάσκες και τώρα λέει ότι πρέπει να φοράμε. Έχει πει πολλά», συνέχισε ο Τραμπ σε ειρωνικό τόνο.
«Έχουμε κάνει καλή δουλειά. Θεωρώ ότι σε δύο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες, θα είμαστε σε εξαιρετική θέση», συμπλήρωσε.