Ρεκόρ κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη στην εφορία

Ρεκόρ κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη στην εφορία

Πάνω από 187.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου.

Ξεπέρασαν τις 187.000 οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου για χρέη πολιτών προς την εφορία, φθάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ όλων των τελευταίων χρόνων. Ειδικά τον Ιούλιο το Δημόσιο προχώρησε σε 37.000 κατασχέσεις, αντλώντας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς 18 εκατ. ευρώ περίπου.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κατασχέσεων που σημειώνεται σε ένα μήνα και συνδέεται με την εντατικοποίηση των προσπαθειών του Δημοσίου για την αύξηση των εσόδων και την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με μαζικό τρόπο, είναι πλέον δυνατές λόγω του ηλεκτρονικού τρόπου αποστολής των κατασχετηρίων και του Μητρώου των Καταθέσεων, που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο στόχος που έχει τεθεί προβλέπει την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 2 δισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, μέσα και από 750.000 πλειστηριασμούς και κατασχέσεις που έχουν προγραμματιστεί για όλο το 2016.

Η αγωνιώδης προσπάθεια του Δημοσίου για τα έσοδα αποτυπώνεται στους στόχους που έχουν τεθεί για:

• Είσπραξη του 21% ώς τον Σεπτέμβριο και του 23% συνολικά ώς τον Δεκέμβριο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (με βάση τα περυσινά στοιχεία περίπου 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από τις νέες οφειλές).

• Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ώς τον Σεπτέμβριο και συνολικά 600 εκατ. ευρώ ώς τον Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.

• Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο.

Η «επίθεση» που πραγματοποιεί το Δημόσιο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, έχει ωστόσο πενιχρά αποτελέσματα, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ», τα ποσά που αντλεί από τις κατασχέσεις δεν μπορούν να στηρίξουν τους φιλόδοξους εισπρακτικούς στόχους του κράτους, καθώς τα μέσα υπόλοιπα που βρίσκονται στους λογαριασμούς είναι μικροποσά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 97% των κατασχέσεων αφορά σε ποσά κάτω από 3.000 ευρώ, ενώ το μέσο ποσό που κατάσχεται με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου είναι 496 ευρώ ανά λογαριασμό. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που προκύπτει από τους προηγούμενους μήνες, με βάση την οποία το συνολικό ποσό που άντλησε το Δημόσιο από 187.700 κατασχέσεις δεν ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ.